Annons

Underkända strålkanoner ökar cancerköer på NKS

Stockholmslandstinget förbereder en rättslig process mot medicinteknikbolaget Elekta. Företaget har inte levererat den utlovade utrustningen till de nya strålkanonerna på Nya Karolinska, enligt senaste besiktningen.

Samtidigt växer köerna till strålbehandlingar.

Under strecket
Publicerad

Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Nya Karolinska sjukhuset i Solna.
Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Tomas Oneborg

Egentligen skulle strålkanonstillverkaren Elekta ha levererat den färdiga utrustningen till NKS den sista juni i år. Men efter en första genomgång underkändes leveransen av en besiktningsman.

Brevväxlingen mellan Elekta och Stockholms läns landsting visar att minst 15 specificerade tekniska krav inte godkändes.

Företaget har därefter haft två tidsfrister på sig att fullgöra leveranserna. Men i protokollet från ombesiktningen i slutet av september står att ”Leveransen inte kan godkännas på grund av besiktningsanmärkningar av graden två samt tidigare ej besvarade besiktningsanmärkningar”.

Med graden två menas ”brist eller fel av större omfattning eller betydelse. Ombesiktning nödvändig”.

– Efter en revision, två rättelser och två ombesiktningar kvarstår problemen. Systemvarorna har inte levererats enligt de krav och villkor som finns i avtalet. Det är bekymmersamt att vi hamnat i den här situationen, det har vi inte planerat för, säger Anne Rundquist som är ansvarig för upphandlingen på Stockholms läns landsting.

Annons
Annons

Vad som nu händer är inte klart, landstinget har nu beordrat stopp för vidare installationer på NKS. Den gjorda revisionen av företaget har hemligstämplats, men enligt uppgift har man anlitat advokatbyrån Mannheimer Swartling för juridisk hjälp i en eventuell domstolsprocess.

– Vi håller som bäst på med en översyn av vilka olika alternativ vi har när det gäller tekniska och medicinska frågor. Att häva avtalet är ett alternativ och därför görs också analyser av juridiska experter, säger Anne Rundquist till SvD.

SvD har tidigare berättat om landstingets stororder av helt nya linjäracceleratorer, så kallade strålkanoner, där åtta stycken ska placeras i en ny byggnad intill Nya Karolinska och de fyra andra på Södersjukhuset. Det är en affär i halvmiljardklassen och upphandlingen har pågått i nästan tre år och har varit uppe i domstol fyra gånger.

Ordern är den största någonsin för Elekta, men kritiker har hela tiden varnat för att företaget inte kommer att klara leveransen.

– I den delen har ju kritikerna hittills fått rätt. Kraven kvarstår mot företaget och alla analysrapporter ska tas upp i vår styrgrupp. Nästa planerade möte är om en månad, säger Anne Rundquist.

Enligt strålfysiker och cancerläkare som SvD talat med växer nu köerna till strålbehandlingarna trots att personal jobbar frivilligt på kvällar och helger. De tror också att läget förvärras ytterligare för patienterna eftersom de nya strålkanonerna inte kommer på plats som planerat.

Men Anne Rundquist säger att inga patienter i dagsläget har lidit någon skada av att leveranserna inte kommit som avtalat.

– Vi känner än så länge ingen oro för patientsäkerheten, alla patienter får vård som planerat, säger hon.

Gert van Santen, kommunikationsansvarig på Elekta, säger till SvD att bolagets produkter håller måttet och att det förs en dialog om en liten del av utrustningen som ska levereras.

– Vi är fortsatt positiva att vi kan leverera en världsklasslösning till NKS genom ett gott samarbete med landstinget, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons