Annons

Landstinget rasar mot Filminstitutet och klotterfilm

Svenska Filminstitutet hyrde ut sina lokaler till en visning av en dokumentärfilm som visar hur tunnelbanevagnar sprejas ned.

– Jag upphör inte att förvånas över dumheten i den statliga kulturpolitiken, säger Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Vi är inga moralpoliser, säger Filminstitutets vd Anna Serner.

Under strecket
Publicerad
Foto: Skärmdump/YoutubeBild 1 av 3

Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 3

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Foto: Svenska DagbladetBild 3 av 3
Foto: Skärmdump/YoutubeBild 1 av 1
Foto: Skärmdump/Youtube

Filmen visades på Filminstitutets salonger på Gärdet i fredags. En trailer till filmen har funnits på Youtube sedan tidigt i höstas.

Vi i styrelsen har ingen anledning att ta ställning.

Filmen – som skildrar en rad brottsliga angrepp mot Trafikförvaltningen och SL:s operatör MTR:s verksamheter både i tunnelbana och i pendeltågstrafik – heter ”Fyboda”. ”FY” är ett återkommande budskap som sprejas på tunnelbanevagnar av maskerade män.

Statligt finansierade Filminstitutets syfte är att stödja produktion, distribution och visning av värdefull film. Filminstitutets styrelse utses av regeringen och lyder under Kulturdepartementet.

Filminstitutets ordförande Claes Ånstrand, för övrigt styrelseordförande i SL under 1980- och 1990-tal, säger till SvD att han känner till filmen, men att han inte har sett den:

Annons
Annons

Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Foto: Svenska DagbladetBild 2 av 2

– Vi i styrelsen har ingen anledning att ta ställning, säger han och hänvisar till vd Anna Serner.

Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet.
Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet. Foto: Anders Wiklund/TT

Anna Serner, vd på Filminstitutet, säger till SvD att filmen handlar om graffiti:

– Vi är ett öppet hus. Vi hyr ut till alla möjliga kunder. Vi gör ingen bedömning om vad som eventuellt uppmuntras, tillägger Anna Serner och bekräftar att hon fått en påringning av polisen före visningen.

Filmer kan dock stoppas:

– Det finns riktlinjer. Filmerna får inte utgöra fara för säkerheten, vara någon slags valkampanj eller rikta hets mot folkgrupp, säger Anna Serner.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) är upprörd över visningen:

– Jag upphör inte att förvånas över dumheten i den statliga kulturpolitiken. Här förhärligar man brottsliga angrepp på kollektivtrafiken, säger han.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Svenska Dagbladet

Tamsons berättar att företrädare från operatören MTR, utöver polisen, kontaktade Filminstitutet:

– Det är inga pojkstreck när vi ser klotter på den här nivån. Filmen har ett dokumentärt innehåll, det är stor skillnad mot en spelfilm. Trots varningar låtas man som det regnar. Det är uppseendeväckande. Vad kommer härnäst? säger Kristoffer Tamsons.

Jag vill bjuda med kulturminister Alice Bah Kuhnke och se vilket slitgöra det är att sanera klottret som har ökat på senare tid.

Klottersanering kostar varje år skattebetalarna cirka 100 miljoner, enligt Stockholms läns trafikförvaltning. Trafiklandstingrådet, som satsat stora resurser i klotterbekämpning, tar ett nytt initiativ:

– Jag vill bjuda med kulturminister Alice Bah Kuhnke och visa vilket slitgöra det är att sanera klottret som har ökat på senare tid, säger Kristoffer Tamsons.

Svenska Filminstitutet kritiserades i våras för att man visade spelfilmen ”Reis” (Ledaren) som glorifierade den turkiske presidenten Erdoğan inför valet i Turkiet.

Då hävdade Anna Serner att man förts bakom ljuset i bokningen och att det inte funnits några synbara kopplingar mellan den svenska förening som hyrde lokalen och den turkiska propagandaapparaten UETD ((Union of European Turkish Democrats).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons