Annons

Långt från TED talks – hade dagens ledare orkat läsa?

JFK lyssnade och Lyndon B Johnson ändrade lagstiftningen om besprutningsmedel – efter att ha läst Rachel Carsons bok ”Tyst vår”. Tyvärr kan vi inte få någon liknande effekt i dag, då även de mer liberala ledarna hellre tar intryck av optimistiska TED talks och inspirerande edutainers än läser samhällskritiska böcker baserade på forskning, skriver Carl Cederström.

Under strecket
Publicerad

Rachel Carsons bok fick JFK att lova förändring – redan innan boken hade släppts.

Foto: AP

Oregon 1948. 1 200 får besprutas med DDT mot fästingar.

Foto: AP

John F Kennedy talar i kongressen.

Foto: AP

Grisar sprejas med DDT 1945.

Foto: AP

Rachel Carsons bok fick JFK att lova förändring – redan innan boken hade släppts.

Foto: AP
Rachel Carsons bok fick JFK  att lova förändring – redan innan boken hade släppts.
Rachel Carsons bok fick JFK att lova förändring – redan innan boken hade släppts. Foto: AP

"Det antal böcker som gjort så mycket gott i världen kan räknas på en sjöstjärnas armar."

Vad är kusligare än en vår utan fågelsång?

Så skrev historikern Jill Lepore nyligen om Rachel Carsons "Tyst vår", en inträngande larmrapport om användandet av besprutningsmedel, som först publicerades i tre delar i tidskriften The New Yorker under försommaren 1962.

Redan innan boken hann komma ut i den amerikanska bokhandeln lovade president John F Kennedy på en presskonferens att tillsätta en särskild utredning om besprutningsmedlens faror – med anledning av att ha läst "Miss Carson".

Kennedy sköts 1963 och året därpå dog även Carson. En månad senare undertecknade Lyndon B Johnson en lag som förbjöd försäljning av de bekämpningsmedel som inte först prövats och förklarats vara oskadliga. Han beklagade vid undertecknandet Rachel Carsons död. Insektsgiftet DDT skulle senare, tillsammans med sex andra besprutningsmedel, förbjudas i USA.

Annons
Annons

Oregon 1948. 1 200 får besprutas med DDT mot fästingar.

Foto: AP
Oregon 1948. 1 200 får besprutas med DDT mot fästingar.
Oregon 1948. 1 200 får besprutas med DDT mot fästingar. Foto: AP

Vad säger Carsons ”Tyst vår” om vår samtid? Eller snarare: vad säger mottagandet av boken – att den blev så inflytelserik och påverkade på så hög nivå – om skillnaden mellan världen av i går och världen av i dag?

Jag har svårt att tro att Bill Gates – som köpt Hans Roslings ”Factfulness” som examenspresent till USA:s alla studenter – hade övervägt att välja en så dyster samhällsdiagnos som ”Tyst vår”.

Vad beträffar tonen är boken så väsensskild från dagens optimistiska bästsäljare att jag undrar om någon förläggare hade vågat ge ut den. Jag har också svårt att tro att Bill Gates – som köpt Hans Roslings ”Factfulness” som examenspresent till USA:s alla studenter – hade övervägt att välja en så dyster samhällsdiagnos som ”Tyst vår”.

Carson är en god författare, men hon är verkligen ingen underhållare. Språket är stramt, tekniskt och detaljerat. Vissa passager är på gränsen till sövande. 40 av bokens 300 sidor består av källhänvisningar. Hon avviker aldrig från ämnet – de skadliga effekterna av växtgifter och besprutningsmedel – men mellan raderna framträder efter hand ett mer strukturellt problem: att företagsintressen inte alltid går hand i hand med samhällets och människornas välmående. Arbetstiteln var länge "Man against the Earth".

Annons
Annons

John F Kennedy talar i kongressen.

Foto: AP

Det var just den sakliga och lugna tonen som gjorde "Tyst vår" så kraftfull, menar Kristoffer Leandoer i en understreckare från i somras. Carson behövde inte vara mer målande än hon var. Bokens titel var förebådande nog. Vad är kusligare än en vår utan fågelsång?

John F Kennedy talar i kongressen.
John F Kennedy talar i kongressen. Foto: AP

Men vi saknar knappast exempel på sakliga och förebådande skrifter i dag. Att läsa FN:s klimatpanels rapport om 1,5 graders global uppvärmning får oss att gråta, inte bara över vår framtid utan även vår samtid, skrev författaren och miljöaktivisten Bill McKibben i New York Review of Books i november, och passade samtidigt på att beskriva rapporten som ett "långt och tekniskt dokument – 500 sidor, baserat på 6 000 studier – och lika dåligt skriven som alla tidigare IPCC-rapporter".

Att Trump som Kennedy skulle låta sig påverkas av ”Tyst vår”, som så tydligt riktar kritik mot företagsintressen, är helt otänkbart.

Så kanske var det ändå Carsons förmåga att skriva sakligt, men inte ”dåligt”, som fick budskapet att nå fram. ”Hon är ett lysande exempel”, skrev Expressens recensent 1963, ”på att en enda begåvad kommunikator är bättre än hundra halvhjärtade vetenskapsmän när det gäller att väcka en sovande opinion."

Men varför får i så fall inte ”The sixth extinction" av Elizabeth Kolbert, en gripande och välskriven bok från en av New Yorkers mest tongivande skribenter, en liknande effekt i dag? Eller Naomi Kleins "Det här förändrar allt", som i The New York Times kallades den mest betydelsefulla och samvetsgranna boken sedan ”Tyst vår”?

Annons
Annons

Grisar sprejas med DDT 1945.

Foto: AP

Möjligen har det inte alls med böckerna att göra, utan med dagens politiska klimat. Donald Trump säger sig ha två favoritböcker: ”Bibeln” och hans egna ”Art of the deal”. Att han som Kennedy skulle låta sig påverkas av ”Tyst vår”, som så tydligt riktar kritik mot företagsintressen, är helt otänkbart.

Grisar sprejas med DDT 1945.
Grisar sprejas med DDT 1945. Foto: AP

Innan Carson blev allvarligt sjuk hade hon planer på att skriva en ny bok, om något som hon börjat fascineras av allt mer: de höjda havsnivåerna och klimatets märkliga förändringar.

Frågan är vem som hade lyssnat på Rachel Carson i dag.

Det är lockande att tänka sig att en sådan bok hade fått världens ledare att vakna till liv, men en sådan tanke är nog naiv. ”Tyst vår” är en påminnelse om en tid då amerikanska presidenter läste böcker, lyssnade till forskare och drömde om en bättre värld.

Frågan är vem som hade lyssnat på Rachel Carson i dag, i en tid då även de mer liberala ledarna hellre lyssnar på optimistiska TED talks och inspirerande edutainers än samhällskritiska röster baserade på forskning?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons