Annons

Vattenläcka i Västerort – trafiken släpps på i kväll

Stora mängder vatten tränger upp ur marken på länsväg 275 i stadsdelen Bromma i Stockholm.
Stora mängder vatten tränger upp ur marken på länsväg 275 i stadsdelen Bromma i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Länsväg 275 är avstängd på grund av en allvarlig översvämning i västra Stockholm. Cirka 20 hus är drabbade. 14 brandbilsenheter arbetade under dagen med att få bort vattnet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Trafiken är avstängd hela sträckan mellan Ängbyplan och Bergslagsvägen vid korsningen mot Råckstavägen, mellan Bromma och Vällingby. Enligt prognosen öppnas vägen igen vid 21-tiden på lördagskvällen. Fordonen leds om av polisen.

Larmet om översvämningen kom in vid klockan halv nio lördag morgon. Enligt vittnen strömmade vatten upp mitt i en korsning.

Översvämningen beror enligt Stockholms vatten och avfall, SVOA, på en läcka i en så kallad matarledning, som förser Stockholm med vatten från Lovöns vattenverk i Ekerö. Läckan upptäcktes och vattnet leddes om vid klockan elva.

– Den gick sönder på en väldigt oturlig plats. Trycket i ledningen är högt så det blev mycket vatten. Anledningen till läckan vet vi inte i nuläget, säger Petra Holgersson, presstalesperson för SVOA.

– Ofta beror läckor på att marken rör på sig, till exempel på grund av temperaturskillnader.

Enligt Petra Holgersson tog det längre tid att upptäcka läckan eftersom det fanns fyra ledningar på platsen – och de visste först inte vilken av dem som skulle stängas av.

– Det kunde ha varit en av alla dem. Så det tog en liten stund innan vi fick allt i ordning, säger hon.

Ett 20-tal fastigheter har drabbats av läckan och 14 brandbilar arbetade under dagen med att pumpa bort vatten från korsningen. Brandmän från Ekerö, Kista och Vällingby kallades in. Kvart i fyra var räddningstjänsten färdiga med sin insats.

–  Vi har lämnat över restvärdesarbetet till ett företag som arbetar på uppdrag åt de boende i områdets försäkringsbolag, säger Christer Wahlström på Storstockholms brandförsvar.

SVOA har fått igång vattnet igen i de drabbade. Vattnet kan vara brunt i början, men det beror på rost och är inte farligt, enligt SVOA.

Länsväg 275 är hårt trafikerad och går mellan Vällingby och Bromma och centrala Stockholm. SVOA kommer nu att arbeta med att reparera läckan. De har i nuläget ingen prognos för hur lång dit det kan ta. Arbetet kan komma att påverka trafiken.

– De kommer att gräva upp gatan, så det kan bli trafikproblem ett tag framöver, säger Petra Holgersson.

Efter reklamen visas:
Stor vattenläcka i Blackeberg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons