Annons

Göran Eriksson:Lär välkomnas av SD:s väljare – sätter press på Kristersson

Kristdemokraterna är beredda att förhandla med Sverigedemokraterna. Om beskedet tas emot som Ebba Busch Thor hoppas, kommer det att öka pressen på Ulf Kristersson och Moderaterna att följa efter.

Under strecket
Publicerad
Foto: Björn Lindahl/AftonbladetBild 1 av 2
Foto: Adam Ihse/TTBild 2 av 2
Foto: Björn Lindahl/AftonbladetBild 1 av 1
Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet

Ebba Busch Thor skriver på Facebook om Kristdemokraternas relation till andra partier. Moderaterna pekas ut som ett särskilt nära samarbetsparti.

Med Sverigedemokraterna – och de andra partierna – är KD ”beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så”.

Det är förstås SD-beskedet som gör positionsförskjutningen intressant. Man kan, utan att vara elak, dra paralleller till förra Moderatledaren Anna Kinberg Batras uppmärksammade utspel i januari 2017, när hon öppnade för samtal med SD i riksdagens utskott.

Därefter följde en utdragen process när omvärlden försökte förstå vad det var Moderatledaren egentligen hade menat. En rätt stor del av partiets liberalt sinnade väljare tackade för sig och migrerade under den våren till Centerpartiet. Som tillsammans med Liberalerna skarpt markerade mot M-utspelet, precis som Annie Lööf och Jan Björklund gör mot Ebba Busch Thors besked i dag.

Annons
Annons
Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1

En liknande diskussion har Ebba Busch Thor nu redan hamnat i – hur nära kan Kristdemokraterna gå, och vad är det egentligen som partiet kommer att kunna göra upp med Sverigedemokraterna om?

”Det måste vara enskilda sakpolitiska frågor, det är inte långtgående, stora politiska samarbeten och det måste ligga i linje med våra värderingar och den politik vi lovat väljarna att genomföra”, säger hon till TT.

Man ska inte sitta i samma regering, eller förhandla om budgeten Men Busch Thor skriver på Facebook att KD inte ”garanterar att vi slutför en förhandling som påbörjats. Varje förhandlingsrum har en dörr som man kan gå ut genom".

Och förut har Kristdemokraterna inte – i alla fall inte offentlig – talat om att partiet förhandlar med Sverigedemokraterna.

Även om det uppstår tolkningstvister om utspelet, så löper Ebba Busch Thor inte samma politiska risk som Anna Kinberg Batra. Kristdemokraterna har ingen stor falang med liberala väljare, som kan väntas överge partiet i protest.

Foto: Adam Ihse/TT

Att Kristdemokraterna har växt genom att ta väljare från Moderaternas konservativa gren, slår Moderaterna själva fast i sin valanalys. Det är samma grupp M-väljare som flyr till Sverigedemokraterna.

Det nya KD-beskedet kan öka attraktionskraften ytterligare i den gruppen M-väljare. Det skulle också kunna ha effekt på SD-väljare – där det växande KD också rekryterar nya sympatisörer.

För Ebba Busch Thors nya besked innebär i alla fall att hon raderar paria-stämpeln från Sverigedemokraterna, en signal som SD-väljarna rimligen välkomnar.

I politiken är det lättast att stjäla från sina grannar. Och skulle KD:s förflyttning lyckas locka fler M- och SD-väljare till partiet, så kommer det att öka trycket på Ulf Kristersson att göra en liknande markering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons