Dagens namn: Stella, Estelle
torsdag 15 augusti kl. 06.41

Lärarbrist i flera kommuner – med en vecka kvar till skolstart

Med en vecka kvar till skolstarten är lärarbristen i landets kommuner fortsatt stor, president Trump börjar intressera sig för Hongkongdemonstrationerna och det har skett en ny – och oväntad – attack av granbarkborren. Här är morgonens viktigaste nyheter.

Med mindre än en vecka kvar till skolstart lider flera kommuner av lärarbrist. 56 procent av de 202 kommunerna som svarat på Ekots enkät upplever att lärarbristen i den kommunala grundskolan är ett problem. Bland de kommuner som svarat var bristen som mest akut i Malmö, som inför skolstart saknar ett tjugotal lärare.

Protesterna i Hongkong har pågått i en intensifierande process hela sommaren – och nu har även USA:s president intresserat sig för konflikten. I tre längre tweets under torsdagsnatten kopplar Trump ihop sammanstötningarna med USA:s pågående handelskrig med Kina, och föreslår även ett nytt möte med motpartens ledare Xi Jinping.

Det var minst sagt dramatiskt i den amerikanska staden Philadelphia i natt, när två poliser fritogs från något som beskrivs som en gisslansituation. Fritagningen – som genomfördes av specialstyrkan Swat – skedde efter att en person avfyrat hundratals skott och skadat minst sex poliser. Gärningspersonen har gripits.

Den kraftiga branden i en industribyggnad i närheten av järnvägen i Hässleholm kan få långsiktiga konsekvenser, skriver TT. Trafikverket menar att strömförsörjningen till tågtrafiken helt är bruten, och kontaktledningar ligger över spåret. Enligt myndigheten kan det hela ta upp till en vecka innan man kan återställa tågtrafiken genom staden.

Skogen har ånyo attackerats av en ny generation granbarkborrar.
Skogen har ånyo attackerats av en ny generation granbarkborrar. Foto: Ruud, Vidar/TT

Oväntad attack – av granbarkborre

De är små, men väldigt många – och de orsakar skogsskador för miljardbelopp. Skogsstyrelsen larmar om en ny generation granbarkborrar som just nu drabbar landets granskogar – där skadorna i vissa delar till och med väntas bli större än i fjol.

Torsdagsquiz: Kan du stava till pressens mest felstavade städer?

Svenska journalister snubblar ofta på jättestäderna i USA, Brasilien och Australien. Gör du? Testa om du kan stava till några av de mest felskrivna städerna och staterna i svensk press.

Annons
Annons
Annons