Annons

Lärare: Prata om krig och oro med barnen

De upprepade terrordåden i Europa och den pågående flyktingkrisen skapar rädsla hos många barn. Samtalen till Bris som handlar om krig och terror har ökat. – Barn är oftast medvetna om vad som händer i omvärlden, säger Jeanette Ramnitz vid Bris.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vuxna och barn påverkas av samma händelser. Nyheter om krig, våld och attentat når barn på ett helt annat sätt i dag än för tio år sedan, framförallt via sociala medier. Men barn reagerar ofta annorlunda än vuxna.

– Vad vi vet är att det som skrämmer vuxna skrämmer inte alltid barnen, och tvärtom, säger Jeanette Ramnitz, pressekreterare vid Bris, till TT.

– Så när det händer någonting hemskt är det väldigt viktig att man kollar: har barnen ens reagerat, är de rädda för det här?

Terrordåd skapar oro i samhället. Men barn blir kanske inte rädda för att åka tunnelbana eller flyga iväg över påsken.

– De tänker kanske mer, kan det här hända här hos mig? Om det blir krig här, vart ska jag och min familj ta vägen då? Då får man tänka: bara för att jag som vuxen är orolig får jag inte överföra det på barnet, säger Jeanette Ramnitz.

Annons
Annons

Lisa Ahrén är lärare för en årskurs tre-klass i Hässelby i Stockholm. Hon säger att det är viktigt att fånga barnens tankar.

– Vissa kommer direkt på morgonen med frågor, vad är det som har hänt? Andra har ingen koll alls. De är ganska små. Men de pratar ändå med varandra och har en oro kring det här.

Hon säger att hon märkt barnen blivit mer medvetna om och snabbare får information om vad som händer i andra delar av världen jämfört med för några år sedan. Och eftersom hon arbetar i en skola där många elever har utländskt ursprung är exempelvis kriget i Syrien mer närvarande.

– Det faller sig ganska naturligt i vår klass att prata om vad som händer. Ibland kan man se att barnen sitter och pratar i matsalen om någonting de hört. Då gäller det som pedagog att fånga upp deras tankar och hjälpa dem att ta det vidare så att det inte blir en oro.

Lisa Ahréns erfarenhet är att barns rädsla går att hejda genom att föra en dialog med dem och att vara ärlig – att ibland våga säga att man inte har något svar.

– Det vi har pratat mycket om är varför folk gör som de gör. Man kan inte bara säga att vissa är elaka och vissa är snälla.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons