Annons

Oro bland lärare: ”Vanligt att elever hotar anmäla”

Barn- och elevombudet överklagar ett kränkningsfall till HD. Det blir allt vanligare att elever och föräldrar hotar att anmäla lärare, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Under strecket
Publicerad
Foto: Wojtek Radwanski/TT

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Foto: Anders Wiklund/TT

Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Foto: Dan Hansson
Foto: Wojtek Radwanski/TT
Foto: Wojtek Radwanski/TT

Fallet gäller en högstadieelev som vägrade lämna en soffa och därför lyftes bort av en lärare. Incidenten inträffade 2017.

Barn- och elevombudet, BEO, menar att behandlingen kränkte eleven, som ska ha känt rädsla och ångest, och stämde huvudmannen Lidköpings kommun på 10 000 kronor i skadestånd. Eleven har en särskild handlingsplan om att han ska behandlas på ett lågaffektivt sätt eftersom han har adhd och viss autism.

Men Göta hovrätt ansåg i sin dom att lärarens agerande var befogat oavsett om det förelåg en handlingsplan eller inte och friade, likt tingsrätten, kommunen.

BEO, en del av Skolinspektionen, beslutade därför i augusti att överklaga domen till Högsta domstolen, vilket Expressen, DN och flera andra medier rapporterat om. Domstolen har ännu inte fattat beslut om prövningstillstånd.

Annons
Annons

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Foto: Anders Wiklund/TT

Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Foto: Dan Hansson

BEO Caroline Dyrefors Grufman uppger i en skriftlig kommentar att anledningen till överklagan är att hon vill ha vägledning för liknande fall i framtiden.

1/2

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Foto: Anders Wiklund/TT
2/2

Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Foto: Dan Hansson

Det vore välkommet med tydligare regler, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, LR.

– Våra medlemmar upplever osäkerheten som jätteproblematisk.

Åsa Fahlén berättar att elever och föräldrar allt oftare hotar med att anmäla lärare för att få sin vilja igenom. LR gjorde en undersökning 2016 som visar att antalet anmälningar mot lärare ökar, men att bara tre procent av fallen leder till någon form av föreläggande.

– Bara själva hotet gör att man faktiskt inte agerar när man känner att man borde. Som lärare har du både ett ansvar för elevernas kunskapsutveckling och för deras trygghet. Och då är du inte bara ansvarig för en elev, utan en hel grupp, säger Åsa Fahlén.

Lärarförbundet ser samma trend.

– Det är en väldigt destruktiv kultur som behöver förändras. Som lärare jobbar du på samhällets uppdrag, inte föräldrarnas, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarnas tidning har pratat med flera lärare som säger att många är oroliga för att bli anmälda.

– Det kan bli många möten med rektor och föräldrar om en lärare bryskt tar ifrån en elev något, säger Ingrid Larsson, gymnasielärare och ordförande för Lärarförbundet i Sundsvall, till tidningen.

Enligt Tomas Hultquist, rektor på Engelbrektsskolan i Stockholm, beror ökningen i antalet anmälningar troligtvis på att kränkningar uppmärksammas mer.

– Kränkningar är i dag betydligt ovanligare än om man går ett par år tillbaka i tiden. Att anmälningarna ökar handlar nog inte om att klimatet i skolan blivit sämre, snarare tvärtom, säger han till SvD.

BEO har fått intern kritik för sitt agerande. I en skrivelse uppger 16 handläggare på Skolinspektionen att BEO driver skadeståndsfrågor för hårt, rapporterar DN.

Även borgerliga politiker är missnöjda med BEO. Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad gick tidigare i augusti ut med att han vill lägga ner BEO. Moderata ungdomsförbundets Benjamin Dousa är av samma åsikt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons