Annons

Larmade om bomb – blev själv misstänkliggjord

Ali larmade polisen om en misstänkt bomb. Det slutade med att han själv misstänkliggjordes.
Ali larmade polisen om en misstänkt bomb. Det slutade med att han själv misstänkliggjordes. Foto: Emma-Sofia Olsson

Busschauffören Ali Jama larmade polisen om en misstänkt bomb. Men när polisen kom till platsen var det han själv som fick gå ut med händerna över huvudet. “Jag älskar Sverige men varför ska jag ringa polisen om jag hittar något liknande igen?”

Under strecket
Publicerad

Väskan som fick Ali Jama att larma polisen.

Foto: Privat Bild 1 av 2

Mohamed Nuur, ersättare i socialnämnden i Stockholms stad.

Foto: Privat Bild 2 av 2

Väskan som fick Ali Jama att larma polisen.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Klockan var närmare halv två på natten mellan lördag och söndag. Ali Jama, som egentligen heter något annat, var halvvägs in i arbetspasset som busschaufför när han såg ett misstänkt föremål vid en busshållsplats på Tritonvägen i Sundbyberg, Stockholm.

En kvinnlig passagerare, som också uppmärksammat föremålet, vädjade till Ali Jama att inte stanna vid hållplatsen, utan att direkt åka vidare.

– Jag tänkte att det kanske var en bomb, säger han när SvD träffar honom i Bergshamra centrum, två dygn efter händelsen.

Ali Jama ringde direkt till sin arbetsgivare och informerade om observationen, sedan ringde han till polisen på numret 114 14. Klockan var då 01.37 och telefonkön var närmare tio minuter lång.

När han en stund senare, på bussens återresa, åkte förbi samma busshållsplats igen såg han att föremålet fortfarande låg kvar. Men ingen polis i sikte.

Väskan som fick Ali Jama att larma polisen.
Väskan som fick Ali Jama att larma polisen. Foto: Privat
Annons
Annons

Drygt 40 minuter senare återkopplade polisen, men det dröjde nästan ytterligare 20 minuter innan de var på väg till platsen. Klockan hade hunnit bli närmare 03 när polisen berättade för Ali Jama att polisen körde efter hans buss, som vid den här tiden passerade Sundbybergs torg.

– Jag höll kontakten med polisen i telefonen tills de sa åt mig att stanna bussen, sedan sa de “okej Ali, lägg nu ned telefonen och kom ut ur bussen med händerna över huvudet”.

Ali Jama visar hur han gick ut ur bussen och hur två poliser greppade tag om varsin arm, samtidigt som en som en tredje polisman visiterade honom.

– I 15 till 20 minuter stod jag fasthållen av polisen. Under tiden pratade de med sina kollegor över telefonen, som undersökte kartongen. Sedan fick jag informationen att föremålet inte var farligt, och de sa att jag kunde gå in och köra bussen igen.

Varför ska jag ringa polisen om jag hittar något liknande igen?

Vid den här tiden hade det gått nästan en och en halv timme sedan Ali Jama först ringde in för att larma.

– Jag har bott i Sverige i nio år, har familj, barn och jag jobbar. Vad hade polisen gjort med mig om det hade varit en bomb? Jag har ett ansvar för mina passagerare på min buss. Jag älskar Sverige men varför ska jag ringa polisen om jag hittar något liknande igen?

Ali Jama berättar att han inte har fått någon förklaring på varför polisen agerade som de gjorde.

Enligt händelserapporten inkom det flera larm om den misstänkta bomben.

“Jag har inga detaljer kring händelsen. Generellt då polisen hanterar denna typ av händelser så vet man ofta inte inledningsvis om ett föremål är farligt eller inte. Därför får man hantera ärendet utifrån den information och lägesbild man har”, skriver polisen i ett mejl till SvD.

Annons
Annons

Mohamed Nuur, ersättare i socialnämnden i Stockholms stad.

Foto: Privat Bild 1 av 1
Mohamed Nuur, ersättare i socialnämnden i Stockholms stad.
Mohamed Nuur, ersättare i socialnämnden i Stockholms stad. Foto: Privat

Ali Jama kontaktade lokalpolitikern Mohamed Nuur (S) efter händelsen.

– Jag tycker det här är ett oerhört olämpligt agerande från polisen. Jag blir arg när jag hör att det här sker i vårt samhälle, framför allt från människor med makt. Att det dessutom tog så lång tid för polisen att göra något. Vi pratar faktiskt om att det kunde ha varit en bomb, det kunde ju polisen inte veta då, säger Mohamed Nuur, som är ersättare i socialnämnden på Stockholm stad och ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

Polisen i fråga måste ha gått på fördomar.

Han reagerar kraftigt på händelsen och anser att polisen borde be Ali Jama om ursäkt.

– Att man tar ut en chaufför från sin egen buss och sina passagerare och ber honom lägga händerna på huvudet kränker hans integritet. Jag stävar efter att samhället ska vara tacksam för vår poliskår. Men polisen är ju också en människa bortom uniformen, den är inte perfekt, men man måste kunna rätta till det, säger och fortsätter:

– Polisen i fråga måste ha gått på fördomar när de tog ut busschauffören från bussen. Polisen visiterade inte heller passagerarna som satt i bussen. Ali Jama berättade att en svensk man som satt på bussen bara observerade situationen och kunde gå därifrån utan att bli utfrågad av polisen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons