Ilustration: Henrik Malmsten
Ilustration: Henrik Malmsten

Larmet inför sommaren: ”Det är redan katastrof”

Gotland vet fortfarande inte om turisterna får komma i sommar, vilket är helt avgörande för öns ekonomi. Blir det stopp räcker inte regeringens åtgärder, och näringslivet på ön kräver nu ett regionalt stödpaket.

Uppdaterad
Publicerad

Gotlands regionråd Eva Nypelius har de senaste dagarna kunnat se hur önationerna tagit täten i kampen mot corona. Först var det Nya Zeeland som utropade viruset besegrat, sedan Island som meddelade att man som första land ska öppna för turister igen senast den 15 juni.

Sett till den officiella coronastatistiken framstår Gotland på liknande sätt som en framgångssaga: ön var den sista regionen att drabbas av smittan i Sverige och har fortfarande lägst antalet bekräftade covid-19-fall i landet – bara 66 stycken.

Men bakom de låga smittotalen döljer sig en utveckling som skrämmer Eva Nypelius på flera sätt.

– Vi har en begränsad sjukhuskapacitet och har än så länge klarat oss lindrigt. Nu förbereder vi för fler sjuka. Ser man till näringslivet är det redan katastrof hos många företag, säger hon.

Eva Nypelius, Gotlands regionråd.
Eva Nypelius, Gotlands regionråd. Foto: Karl Melander

Det hon pratar om är en målkonflikt som delar gotlänningarna. Å ena sidan finns det dem som vill stoppa färjorna och isolera ön till pandemin är över. Å andra sidan näringsidkare som är i desperat behov av lättade reserestriktioner.

– Vi välkomnar alla till Gotland. Men just nu är det så att man behöver följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och tänka efter innan man reser, säger Nypelius.

Både färjor och flyg har fortsatt att trafikera ön sedan myndigheterna uppmanade svenskarna att avstå från att resa i landet, och då pekade ut Gotland som en särskild no-go-zon. Men antalet besökare har minskat med hela 90 procent under våren jämfört med förra året, enligt en analys av mobildata som Telia Crowd Insights gjort.

Annons

Det har hållit tillbaka smittspridningen, menar regionens smittskyddsläkare Maria Amér.

– Hittills har pandemin varit ganska lugn på Gotland, säger hon.

”Saker och ting ställs på sin spets när det handlar om Gotland” säger smittskyddsläkaren Maria Amér.
”Saker och ting ställs på sin spets när det handlar om Gotland” säger smittskyddsläkaren Maria Amér. Foto: Karl Melander

Om den gotländska sjukvården – som är dimensionerad för öns knappa 60 000 fasta invånare – ska klara av pandemin krävs att antalet besökare hålls nere kraftigt.

– Saker och ting ställs på sin spets när det handlar om Gotland. Det alltid en större insats att transportera någon till och från fastlandet. Det blir extra komplicerat på grund av covid-19 och hur smittsam den är, säger Amér.

Men det är en sak att uppmana till resebegräsningar på fastlandet, en helt annan sak att göra det på en ö som är helt beroende av sommarturism.

I Sverige som helhet står turismen för tre procent av ekonomin; på Gotland utgör besöksnäringen ungefär en tredjedel av ekonomin.

Annons

– Den är extremt viktig för den gotländska ekonomin. Det är väldigt många gotländska företag som är verksamma direkt eller indirekt i besöksnäringen, säger Johan Lindvall som är ordförande i Gotlands förenade besöksnäring och avgående vd för Wisby strand.

Han beskriver läget för sin egen verksamhet som nattsvart.

 Almedalsveckan som ställts in i år brukar locka 40 000 besökare till Visby.
Almedalsveckan som ställts in i år brukar locka 40 000 besökare till Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT

Varje år tar ön emot en miljon besökare. Och nästan hela turismen sker under de tre sommarmånaderna.

Bara Almedalsveckan i juli lockar 40 000 besökare och omsätter totalt en kvarts miljard kronor enligt beräkningar som Dagens Industri gjorde för några sedan. Nu är den inställd, precis Medeltidsveckan i augusti och alla andra stora evenemang på ön.  

– Det finns verksamheter som helt lever för Almedalsveckan och har 80-90 procent av sin intäkter bara på den veckan, säger Magnus Larsson som är ordförande i Gotlands Krögarförening.

Annons

Antalet restauranger i Visby är helt unikt.

Själv driver han två McDonaldsrestauranger i Visby – i dag Sveriges krogtätaste stad – och uppger att han kan sälja mer under en timme på sommaren än vad han gör under en hel dag på vinterhalvåret.

– Antalet restauranger i Visby är helt unikt. Det ser man ingen annanstans i Sverige. Men det bygger på att vi ska kunna skörda under högsäsong och storhelger, säger Magnus Larsson.

Det är den ekvationen som gör Gotlands företagare särskilt utsatta för coronakrisen: det de tjänar under sommaren ska täcka upp för resten av året när turisterna och sommargotlänningarna har åkt hem.

– De flesta i besöksnäringen har inte haft någon intäkt att tala om sedan september 2019. Skulle sommaren gå förlorad blir det ett och ett halvt år utan intäkter. Då får man intäkter först i maj 2021. Det är inte många som klarar av det, säger Johan Lindvall.

Det finns inget vi kan trolla med.

Nancy Yussef, som är ordförande i Företagarna Gotland, varnar för att flera bolag på ön kommer att gå i konkurs om de inte snabbt får hjälp.

Annons

– Hade pandemin kommit i augusti hade vi överlevet längst, eftersom vi har vana av att slå på och av. Men nu kommer den när vår likviditet är som lägst. Det finns inget vi kan trolla med. Det går inte att slå på ännu lägre sparlåga, säger hon.

För näringslivet på Gotland finns det i dagsläget två livlinor att hoppas på: antingen att turismen tillåts återvända till ön – eller att finansdepartementet öppnar sin plånbok.

Regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, har hittills rullat ut stödåtgärder till de svenska företagen på 750 miljarder kronor. En stor del av stödet består av krediter och lånegarantier. Andra delar handlar om sänkta arbetsgivaravgifter och möjligheter att skjuta upp inbetalningar av skatter och avgifter.

Magdalena Andersson presenterade omställningsstödet på en pressträff.
Magdalena Andersson presenterade omställningsstödet på en pressträff. Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

Men 39 miljarder kronor är i form av direkt kontantstöd till företag för att kompensera för förlorade intäkter.

– Det här blir väldigt träffsäkert. De företag som drabbas av den här krisen singlas ut med det här stödet, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade det så kallade omställningsstödet i slutet av april.  

De blir inte kompenserade med en krona för de intäkter som de tappar.

För just Gotland finns det dock ett stort problem: ersättningen bygger på förlorad omsättning i mars och april. Månader när många gotländska företag i princip inte tjänar några pengar.  

– Många verksamheter har inte ens öppet i mars och april. De ska göra sina försäljningar i juni, juli och augusti. De blir inte kompenserade med en krona för de intäkter som de tappar, säger Magnus Larsson.

Liknande problem finns i det andra stora direktstödet till svenska företag i coronakrisen – korttidspermitteringarna. Åtgärden, som motsvarar 49 miljarder kronor, innebär att staten tar över en del av lönekostnaderna för företag som låter anställda gå ner i arbetstid.

Annons

Den möjligheten finns inte för många gotländska företag som redan har skalat ner den här tiden på året och i normala fall skulle ha börjat anställa mer personal just nu. Vilket gör att Gotland är den region som har fått ta emot klart minst del av stödet.

När andra pratar om att kicka igång Sverige efter sommaren kommer vi inte att ha något att kicka igång.

Näringslivet på ön vädjar nu till regeringen om ett regionalt krispaket som riktar sig till besöksnäringen.

– Vi behöver stöd som sträcker sig från maj och över sommaren i direkta pengar. Vi behöver likvida medel just nu, inte uppskjutna kostnader, säger Johan Lindvall.

”Det värsta i det här läget är ovissheten” säger Johan Lindvall, avgående vd för Wisby Strand.
”Det värsta i det här läget är ovissheten” säger Johan Lindvall, avgående vd för Wisby Strand. Foto: Karl Melander

Företagarnas Nancy Yussef – som även driver två frisörsalonger, en restaurang och ett fastighetsbolag på ön – menar att svaret från regeringen måste komma snabbt.

Annons

– När andra pratar om att kicka igång Sverige efter sommaren kommer vi inte att ha något att kicka igång, säger hon.

Den andra livlinan som företagarna på Gotland kan hoppas på heter Folkhälsomyndigheten.

Företagen på Gotland efterlyser desperat besked om det kan bli någon sommarsäsong för ön överhuvud taget i år.

– Det värsta i det här läget är ovissheten. Kommer de att lätta på restriktionerna? När kan vi öppna för fullt? Är året förlorat? Det är så mycket frågor som inte har svar, säger Johan Lindvall.

Hittills har varken expertmyndigheterna eller regeringen velat säga bestämt om det kommer att gå att resa inom Sverige i sommar, eller om Gotland i praktiken kommer att förbli isolerat.  

Tvärtom har det kommit flera olika signaler om den saken den senast tiden.

”Sommaren som vi har framför oss kommer att bli annorlunda” sa Stefan Löfven.
”Sommaren som vi har framför oss kommer att bli annorlunda” sa Stefan Löfven. Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

I onsdags klargjorde statsminister Stefan Löfven ihop med Folkhälsomyndigheten reserestriktionerna inför Kristi himmelfärdshelgen. Rekommendationen är nu att man får resa på maximalt en till två timmar i närområdet med bil.

– Jag önskar att jag kan säga att det här är över och att vi har krisen bakom oss. Men vi är inte där än. Så även sommaren som vi har framför oss kommer att bli annorlunda, sa Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson antydde vid samma tillfälle att det kan dröja innan Sverige lättar på sina regler på det sätt som andra länder nu gör.

– De flesta råd vi har gett kommer att vara aktuella över sommaren. Vi ska försöka leverera färdiga direktiv för sommaren till början av juni, sa Carlson.

För Gotland betyder det ytterligare veckor av ovisshet – och förlorade inkomster – där det är omöjligt för lokala företagare att planera sin verksamhet och anställa den sommarpersonal som man vanligtvis brukar.

Samtidigt presenterade EU-kommissionen i onsdags ett rese- och turismpaket som å andra sidan ger Gotland visst hopp om att kunna se turister i år. Enligt planen ska unionen gradvis öppnas upp, och semestersäsongen eventuellt förskjutas, så att det återigen ska gå att resa mellan länder och regioner som har ett likande smittspridningsläge.

Annons

– Det kommer naturligtvis inte att bli en normal sommar för någon av oss. Men om vi arbetar tillsammans så behöver vi inte stå inför en sommar på hemmaplan, sa kommissionären Margrethe Vestager.

”Det är klart man hoppas” säger Eva Nypelius.
”Det är klart man hoppas” säger Eva Nypelius. Foto: Karl Melander

Vad det betyder för Gotland är – som så mycket annat nu – fortfarande oklart.

Gotlands regionsråd Eva Nypelius menar att Gotland inte kan göra något annat i dagsläget än att vänta på besked från Stockholm.

– Vad som händer med sommaren vet vi egentligen inte. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Något annat kan vi inte göra och ska inte göra, säger Nypelius.

Hon har inte givit upp ännu, men tvivlar allt mer på att det blir någon sommarsäsong på ön i år.

– Det är klart man hoppas. Men ju längre tiden går så inser vi alla att det kommer att vara svårt. För näringslivet behöver man verkligen fundera på vad vi kan göra för att rädda kvar så mycket av våra livskraftiga företag som möjligt, säger hon.  

Eva Nypelius, Gotlands regionråd.

Foto: Karl Melander

”Saker och ting ställs på sin spets när det handlar om Gotland” säger smittskyddsläkaren Maria Amér.

Foto: Karl Melander

Almedalsveckan som ställts in i år brukar locka 40 000 besökare till Visby.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Magdalena Andersson presenterade omställningsstödet på en pressträff.

Foto: Emma-Sofia Olsson

”Det värsta i det här läget är ovissheten” säger Johan Lindvall, avgående vd för Wisby Strand.

Foto: Karl Melander

”Sommaren som vi har framför oss kommer att bli annorlunda” sa Stefan Löfven.

Foto: Pontus Lundahl/TT

”Det är klart man hoppas” säger Eva Nypelius.

Foto: Karl Melander