Annons

Larmmiss kan ha försenat brandinsats

Skogsbranden i Enskogen utanför Ljusdal var en av sommarens största.
Skogsbranden i Enskogen utanför Ljusdal var en av sommarens största. Foto: Maja Suslin/TT

Brandbekämpningen vid en av de största skogsbränderna i somras, den i Enskogen i Ljusdals kommun, kan ha försenats med upp till ett dygn på grund av en kommunikationsmiss.

Under strecket
TT
Publicerad

Enligt räddningstjänsten kom larmet om branden den 16 juli, men flera vittnen berättar om en brand i området redan två dagar innan. En helikopter som arbetade i området fällde vatten över branden, men räddningstjänsten fick aldrig något larm, vilket SVT Gävleborg var först att berätta om.

– Det hade ju varit värdefull information, då hade vi kanske inte haft den här branden heller, då hade vi ju skickat dit resurser, säger Kenneth Eriksson, insatsledare på Ljusdals räddningstjänst, till SR Gävleborg/Ekot.

När larmet väl kom in var branden redan etablerad.

– Jag åker upp med polishelikoptern och ser då att branden sprider sig okontrollerat, så vi får göra en panikutrymning, säger Kenneth Eriksson.

Helikopterpiloten – som arbetade på uppdrag av räddningstjänsten – vill inte bli intervjuad men säger att han informerat om branden, men att det måste ha blivit något missförstånd.

– Det har blivit en kommunikationsmiss, säger Peter Nystedt, högsta chef för räddningstjänsten i Ljusdal.

En oberoende utredning ska nu klarlägga vad som hände. Totalt brann mer än 9 000 hektar skog och mark i Ljusdals kommun, varav ungefär hälften just i området kring Enskogen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons