Annons

Larmrapport om unga i Rinkeby förutsåg våldet

Läraren och fritidsledaren Tomas Beer,  tidigare även fritidspolitiker (MP), anser att mer borde ha gjorts genom sociala insatser i Rinkeby.
Läraren och fritidsledaren Tomas Beer, tidigare även fritidspolitiker (MP), anser att mer borde ha gjorts genom sociala insatser i Rinkeby. Foto: Tomas Oneborg

För sju år sedan skrev socialnämnden i Rinkeby en larmrapport om att gränsen hade nåtts för att fånga upp barn på drift.

– Dagens våld och skjutningar är ett resultat av att ingenting gjordes, säger Tomas Beer, mångårig fritidsledare och lärare i Rinkeby.

Under strecket
Publicerad

Upploppen 2013: Brandmän arbetar med fem bilar som brinner på Rinkebyplan i Rinkeby.

Foto: TTBild 1 av 3

Resurserna måste satsas på skola och föreningsliv menar Tomas Beer.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 3

Anna König Jerlemyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 3

Upploppen 2013: Brandmän arbetar med fem bilar som brinner på Rinkebyplan i Rinkeby.

Foto: TTBild 1 av 1

Vi träffas inne på ett café vid Rinkebytorg. Tomas Beer, som själv växte upp här och jobbade på både Knutby- och Rinkebyskolan, hälsar till höger och vänster. Alla tycks veta vem han är.

Tomas Beer, tidigare även fritidspolitiker (MP), var med och tog fram underlag till en rapport som socialnämnden i Rinkeby-Kista skrev våren 2012. Året efter började bilar brännas i området, innan våld och skjutningar eskalerade.

Rapporten slog fast att budgeten för barn och ungdom dragits ned med 24,1 miljoner kronor, motsvarande 31 procent, sedan 2005.

”Vi nu nått gränsen för vad vi kan godta som en rimlig nivå på biståndsinsatserna och kvaliteten i det sociala arbetet”.

"Resurserna räcker inte till för insatser till de barn/ungdomar som befinner sig i ett skede då öppenvårdens insatser skulle kunna göra skillnad på kort sikt".

"Det krävs en plan på både kort och lång sikt för att vända utvecklingen. En sådan plan kan endast genomföras med stöd av den högsta politiska ledningen i staden."

Upploppen 2013:  Brandmän arbetar med fem bilar som brinner på Rinkebyplan i Rinkeby.
Upploppen 2013: Brandmän arbetar med fem bilar som brinner på Rinkebyplan i Rinkeby. Foto: TT
Annons
Annons

Men någon respons kom aldrig.

– Rapporten var för ärlig, säger Tomas Beer.

Sakir Demirel, chef för socialnämnden i Rinkeby-Kista, var den som skrev under rapporten.

– Det var dåvarande socialborgarrådet Anna König-Jerlmyr (M) som bad oss ta fram den. Vi träffades flera gånger, hon var angelägen och nyfiken, säger Sakir Demirel till SvD.

Ur budgetutdraget som SvD tagit del av över stadens anslag till ”Individ- och familjeomsorg” går inte att avläsa någon rejäl ökning förrän 2017. Tidigare är ökningarna några få procent. 2011, med borgerligt styre, sänktes anslagen med 28,6 procent.

– Siffrorna visar varför vi skrev rapporten. Jag gjorde min plikt, säger Sakir Demirel.

Varför hände inget?

– Man såg det som ett kladdpapper och gjorde den inte mer känd. Det var elementärt fel, säger Sakir Demirel.

Själv blev han erbjuden avgångsvederlag vid 63 års ålder och slutade.

– Jag är ingen agitator, utan ville bara leva upp till kraven, säger Sakir Demirel.

Tillbaka på Rinkebytorg klappar Tomas Beer igång duvorna. Han förfasas över hur kriminaliteten breder ut sig i Järvaområdet och hur gängbildningar och skjutningar går allt längre ner i åldrarna.

– Jag känner inte igen mig i Rinkeby. Det fanns ett härligt go här ända fram till 90-talet. Men våldet har tagit över. Man undrar var alla vapen kommer ifrån?

Flera av dagens gängkriminella var bara små barn när rapporten från 2012 sammanställdes.

Vilken är den kritiska åldern?

– Jag skulle säga 11–12 år. Där börjar attityd och tuffhet gro. Man är ute längre på kvällarna, man kan hamna i fel sällskap med äldre, mer inflytelserika ungdomar. Försvinner knarket, försvinner kriminaliteten, säger Tomas Beer.

Annons
Annons

Resurserna måste satsas på skola och föreningsliv menar Tomas Beer.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Han erinrar sig ett besök från New York för tiotalet år sedan:

– Vi hade en kvinnlig socionom på ungdomsgården. Hon varnade för att Rinkeby skulle bli som Haarlem, berättar Tomas Beer.

Resurserna måste satsas på skola och föreningsliv menar Tomas Beer.
Resurserna måste satsas på skola och föreningsliv menar Tomas Beer. Foto: Tomas Oneborg

2007 beskrivs som ett vägskäl. Då flyttade stadsdelskontoret till Kista.

– Det blev vattentäta skott och ingen naturlig integrering där folk blandas upp. Samhället lämnade på sitt sätt Rinkeby, vi var inte värda nåt. Att det heller inte finns något gymnasium här understryker utanförskapet. Det är en klassfråga, säger Tomas Beer.

Han säger att han själv aldrig råkat illa ut trots många dispyter:

– Jag har alltid pratat i stället för att ta till nävarna, även när jag särade på slagskämpar. Samtidigt, när du kommer hit måste du släppa garden. Det är därför poliser kan upplevas som hotfulla här. Man ser inte personen bakom uniformen. Det här är känslomänniskor, säger Tomas Beer och gör en svepande gest över caféet.

Sju år efter den verkningslösa larmrapporten – vad kan ändå göras?

– Det går inte att fler utsatta människor med sociala problem flyttar in till Rinkeby. Slagsidan blir för stor. Vi måste satsa resurserna på skola och föreningsliv. Föräldrarna måste också hjälpa till att skapa rutiner, normer och regler. Det krävs för att barn ska kunna växa, säger Tomas Beer.

Annons
Annons

Anna König Jerlemyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Anna König Jerlemyr, finansborgarråd i Stockholms stad.
Anna König Jerlemyr, finansborgarråd i Stockholms stad. Foto: Tomas Oneborg

Anna König Jerlmyr (M) är i dag finansborgarråd:

– Jag känner igen kritiken. Det var en frustrerad situation jag kom in i som socialborgarråd 2010. Jag upplever ändå att vi uträttade mycket, men var långt ifrån klara 2014, säger hon.

Varför blev inte rapporten uppmärksammad?

– Vi kände till problemen. Carin Götblad kom in från polissidan, vi skapade sociala insatsgrupper för att fånga upp tonåringar över 15 år som var direkt farliga, säger Anna König Jerlmyr.

Fick du nej av ledningen i stadshuset?

– Vi får in många rapporter. Jag tycker ändå att jag fick gehör, men det är alltid begränsade resurser i budgeten, säger Anna König Jerlmyr.

Hur ser du på Rinkeby i dag?

– Problemen finns ännu kvar. Vissa vill få det till att det är vårt fel. Men Socialdemokraterna lade ner det väl fungerande initiativet ”Jobbgaraget” i Järva. Flera tunga kriminella har sedan kommit därifrån.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons