Annons

Calmfors: ”Stor risk för statsfinanserna”

Om samarbetet mellan mittenpartierna ska fungera krävs en gemensam vision. Det menar professor emeritus Lars Calmfors som betonar att det inte räcker att bara komma överens i sakfrågor.

– Man behöver ha en gemensam uppfattning om vad man ska göra som är långsiktigt hållbart, säger han.

Under strecket
Publicerad

Nationalekonomen Lars Calmfors menar att samarbetet kräver en fundamental samsyn för att fungera.

Foto: Daniella Backlund och Pontus Lundahl/TT
Efter reklamen visas:
"C haft stora framgångar i förhandlingarna"

Nationalekonomen Lars Calmfors har läst det 16 sidor långa utkastet till överenskommelsen mellan S, C, L och MP. Efter läsningen är han tydlig med en sak.

– Ska samarbetet fungera så måste det bygga på en mer fundamental samsyn. Inte bara att man ger och tar i en förhandling, för att få igenom sina gamla krav, säger Lars Calmfors professor emeritus vid Stockholms universitet och forskare vid IFN.

Calmfors, som även har varit ordförande i finanspolitiska rådet, konstaterar att Centerpartiet och Liberalerna har fått igenom många av sina krav, men att det kommer att utsätta Socialdemokraterna för svåra påfrestningar när deras ministrar ska lägga propositioner om detta.

Det kommer inte att bli lätt att finansiera allt detta.

– Det kommer att ta emot, egentligen skulle det vara mer logiskt om Centern och Liberalerna ingick i en regeringskoalition.

Dessutom innehåller överenskommelsen fler skattesänkningar och utgiftsökningar än besparingar. Calmfors konstaterar att det kommer att bli svårt för partierna att få ihop det hela budgetmässigt.

Annons
Annons

Nationalekonomen Lars Calmfors menar att samarbetet kräver en fundamental samsyn för att fungera.

Foto: Daniella Backlund och Pontus Lundahl/TT
Nationalekonomen Lars Calmfors menar att samarbetet kräver en fundamental samsyn för att fungera.
Nationalekonomen Lars Calmfors menar att samarbetet kräver en fundamental samsyn för att fungera. Foto: Daniella Backlund och Pontus Lundahl/TT

– Det är en rad skattesänkningar och utfästelser om ökade utgifter på olika områden. Det kommer inte att bli lätt att finansiera allt detta. Det är förstås inte förvånande eftersom det alltid är lättare att komma överens om satsningar än om finansiering, säger han och fortsätter.

– Här ligger en stor risk för både statsfinanser och det långsiktiga politiska samarbetet.

Det är en högst komplicerad åtgärd att liberalisera hyresmarknaden.

Överenskommelsen sträcker sig över både skatter, arbetsrätt, bostadsmarknad och utbildningsfrågor.

Bland annat har partierna gjort upp om att ta bort räntan på uppskovsbeloppet, vilket betyder en minskad kostnad för den som säljer en bostad med vinst och väljer att skjuta upp vinstbeskattningen. Något som Lars Calmfors tycker är bara.

Han är också positiv till att fri hyressättning införs vid nybyggnation eftersom han menar att nuvarande hyresreglering håller tillbaka byggandet, och ger ett ineffektivt utnyttjande av bostadsbeståndet.

– Det är en högst komplicerad åtgärd att liberalisera hyresmarknaden. Man måste göra det gradvis och tänka på fördelningskonsekvenserna. Gör man något mer radikalt måste det kombineras med andra åtgärder, kanske bostadsbidrag och någon form av beskattning av hyresvärdars vinster, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons