Annons

Larsmo: Irland rör sig bort från kyrkan

Författaren Ola Larsmo som besökt Irland nästan årligen sedan 70-talet är inte förvånad att Irland röstade ja till ändrade abortregler.
Författaren Ola Larsmo som besökt Irland nästan årligen sedan 70-talet är inte förvånad att Irland röstade ja till ändrade abortregler. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Att Irland röstar ja till en liberalare abortpolitik förvånar inte Irlandskännaren och författaren Ola Larsmo.

– Irland har förändrats och moderniserats de senaste åren, säger han.

Under strecket
TT
Publicerad
Efter reklamen visas:
Ja-sidan går mot storseger i abortfrågan

Ola Larsmo, känd för sina historiska romaner, brukar besöka Irland runt en gång om året och har följt landets utveckling sedan slutet av 70-talet.

– När jag besökte Irland för första gången för 40 år sedan var det som att komma till en fattig öststat där kyrkan och nationalismen hade ett starkt grepp om politiken.

Enligt Larsmo kom förändringen kort därefter.

– Tidigare fanns en stark allians mellan nationalismen och kyrkan, men man kunde se en förändring som började komma redan på 80- och 90-talen, då flera spännande författare och musiker kom fram och vitaliserade och moderniserade det irländska samhället. Det spred sig sedan till näringslivet.

Larsmo nämner exempelvis rockgruppen U2 med sångaren Bono i spetsen, som ett exempel på de grupper och personer som gått före i förändringsprocessen av det irländska samhället.

– Jag hade blivit mer förvånad om Irland hade röstat nej, då hade det varit ett tecken på att utvecklingen stannat av, säger författaren.

– I dag har landet en premiärminister med rötter i Indien, som dessutom är öppet homosexuell. Det hade varit otänkbart för några år sedan och det säger allt om hur Irland har förändrats.

Efter reklamen visas:
MELLAN RADERNA Irland röstar om abortlagarna
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons