Annons

Läsare: Jag ber om att få sitta i ungdomarnas knä

Resa sig för äldre? En självklarhet, anser många. Men en läsare har helt slutat erbjuda sin plats efter att ha blivit utskälld – fem gånger i rad. Här publicerar vi reaktioner på senaste Uppförandekoden.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 6
Foto: Bertil Ericson/TT Bild 2 av 6

Illustration: Thomas Molén

Bild 3 av 6
Foto: Mats Andersson/TT Bild 4 av 6
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 5 av 6
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 6 av 6
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

”Ingen anledning att ta illa upp”

Hur är det fatt med folk? Hur kan man bli förolämpad av vänlighet och välvilja? Jag har själv uppnått den ålder då yngre emellanåt erbjuder sin sittplats i kollektivtrafiken. Jag tar verkligen inte illa upp, och om jag gjorde det, skulle jag ha tillräckligt med folkvett för att inte visa det.

Det är ju bara fint att yngre visar hänsyn och omtanke! Så finns det insändarskribenter som klagar över att de blir niade av yngre som försöker vara hövliga, vilket enligt sagda insändare är oförskämt.

Vi lever i ett land med ovanligt oklara regler för tilltalsord, och åsikterna går isär om vad som är korrekt, men så länge folk menar väl och anstränger sig för att vara hövliga, finns det väl ingen anledning att ta illa upp!

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 2

Illustration: Thomas Molén

Bild 2 av 2

/Född -51

Foto: Bertil Ericson/TT

”Kände oss som drottningar”

För ett tag sedan åkte min väninna och jag (båda 73 år) till Gröna Lund med spårvagn. Perrongen var smockfull med ungdomar som skulle till kvällens konsert.

Vi trycktes in i vagnen och det pressades in fler och fler. Vi tittade på varandra och skrattade och undrade hur resan i ”sardinburken” skulle gå. Stämningen i vagnen var glad, förväntansfull och uppåt.

Två unga flickor som sitter upptäcker vår ”klämda” situation, reser sig och pekar på sina platser, vi blev häpna och glatt överraskade. Under tiden tränger sig en ung kvinna fram till platserna och tänker sätta sig – då blir hon vänligt men bestämt tillsagd av en ung man och flickorna att platserna är avsedda för oss.

Vi kände oss som drottningar och glädjen följde oss hela kvällen!

/Åsa

Nedlåtande att bli ”niad”

Vad gjorde damen upprörd? Det kanske var att bli tilltalad med ”Ni”? Jag som är gammal pensionär upplever ett sådant tilltal nedlåtande.

/Göran

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Ber att få sitta i knä

Annons
Annons
Foto: Mats Andersson/TT Bild 1 av 3
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 3

Tråkigt med tanter som inte gläds åt att det finns hyggliga ungdomar ute och åker. Oftast är det tvärtom: Man är gammal och lite vinglig och får stå.

Jag står inte länge. Jag ser mig om och hittar jag någon frisk ung man som sitter och hänger säger jag ”snälla du får jag sitta i ditt knä, jag orkar faktiskt inte stå”.

Jösses om det blir ledigt fort!

/Maggan

Foto: Mats Andersson/TT

Reser mig aldrig igen

Jag har råkat ut för att bli utskämd och utskälld fem gånger i rad när jag erbjudit sittplats till äldre på bussar. Sen dess gör jag aldrig om det.

Tycker du missade en vinkel i ditt svar och det är att de som får ett erbjudande och säger nej, även om de gör det trevligt, bidrar till att de som skulle behöva sitta, inte kommer att få ett erbjudande. Både den som erbjuder och den som blir erbjuden har ett ansvar att hålla liv i denna artighet.

/Stina

Foto: Anders Wiklund/TT

”Vi är många, många som ser er omtanke”

Så ledsen att höra att yngre som erbjuder äldre sin plats blir uppläxade.

Själv är jag 64, tror att jag ser ut att vara ungefär så gammal. Ibland blir jag erbjuden en plats av en yngre person. Tackar alltid ja. Inte för att jag inte orkar stå, utan för att bekräfta denna yngre medmänniska. ”Du såg mig, tack, jag blir glad över din omtanke.”

Hoppas ni unga orkar fortsätta att öppna dörrar och erbjuda plats åt dem ni bedömer behöver det. Vi är många, många som ser er omtanke. Ni gör helt enkelt Stockholm till en trevligare stad!

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tack, alla resenärer i Göteborg

I Göteborg åker jag rätt ofta spårvagn. Jag vill rikta ett stort tack till alla medpassagerare (möjligtvis med undantag för medelålders herrar). Jag är gammal och det syns. Barn flickor, pojkar, damer av många nationaliteter lämnar alltid plats. Med ett vänligt leende dessutom!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons