Annons

Johan Lindberg: Läsare om gåtan: ”Såg från bussen”

Nästan 300 läsare lyckades lösa senaste Stockholmsgåtan som ledde till Sankt Göransgatan 78. Här följer några läsarbilder och historier om platsen.

Publicerad

Läsaren Lennart Helleday som var fyra med rätt lösning på gåtan har besökt platsen och fotograferat:

Även läsaren Jens Vagland har plåtat – men i andra riktningen. ”Gick förbi av en tillfällighet i dag”. skriver han.

Här följer några läsarröster om platsen:

Annons

Christofer: ”Tack för rolig och intressant läsning om Sankt Göransgatan 78. Där bor jag och min familj på våning två (mittenplanet i den utstickande delen)! Synd att vi inte var på hugget på gåtan! Idag är det, precis som vår familj är, många barnfamiljer som bor i "78an". Att det på baksidan finns en härlig innegård och lekplats samtidigt som det är precis lagom långt ifrån Fridhemsplan gör nog mycket. I området finns också bra med skolor/förskolor och fantastiska kommunikationer. Vi har inte bott här länge, men vi har hört berättelser från några som bott här i 30-40 år. Under 70-talet renoverades huset och varje plan blev två lägenheter i stället för en. Samtidigt sänktes takhöjden för att nya rör- och eldragningar skulle få plats. I dag har de flesta "re-renoverat" och återställt takhöjd. I vår lägenhet har vi bland annat stuckatur och dubbeldörrar i original vilket känns roligt eftersom det gör att sekelskifteslägenheten får leva vidare.”

Sankt Göransgatan 78 – drygt 100 år har gått mellan bilderna. I början av 1900-talet var gatuadressen dock Kungsholmsgatan. Foto: Privat/Johan Lindberg

Rasmus Jonlund: ”Högre upp på S:t Göransgatan, mitt emot S:t Görans gymnasium, hade vi vår första gemensamma lägenhet. Här har jag ofta gått till jobbet eller med matkassar. Vid Fridhemsskolan har jag delat ut valsedlar flera valdagar, och sett den nya skolbyggnaden växa fram. Det häftiga konstverket Laborate av Sirous Namazi har jag följt genom processen i konstrådet till färdigt verk.”

Thomas Johnson, Bromma: ”Första gången det blev rätt på första gissningen… och tidigt (men inte tillräckligt)! Inte så mycket historier kring just huset man ser på bilden, men S:t Göransgatan var under många år min väg till Kungsholmens Gymnasium från vårt hem runt hörnet på Arbetargatan. Mest kända byggnaden i området var väl annars det tegelfärgade församlingshemmet i hörnet Arbetargatan/S:t Göransgatan samt det Corbusier-inspirerande S:t Görans Gymnasium, som nu håller på att renoveras. Om jag minns min Stockholmshistoria rätt så hette också S:t Göransgatan tidigare Kungsholmsgatan, men det är ju naturligt då den i förlängningen, sett från andra sidan Kronobergsparken, är samma gata. I hörnet Fridhemsgatan/S:t Göransgatan låg tidigare Stockholms bästa cykelaffär; Sigges Sport… nu nya ägare och annat namn. I hörnet mitt emot ligger en annan kul butik; Tellus – som är specialiserade på hjul i alla modeller.”

Johan: ”Jag bor på Kungsholmen sedan många år tillbaka. Fridhemsgatan är ju en bakgata, särskilt delen bakom Åhléns är trist tycker jag. Måste säga att skolans utbyggnad blev lyckad och jag tänker ofta på konstverket utanför när jag passerar – passar väldigt bra just utanför en skola. St Göransgatan är annars min normala färdväg till Stadshagen och barnens fotbollsspelande.”

En av gåtbilderna. Foto: Johan Lindberg

Ulla Wannbäck: ”Sitter just på buss 77 och ser lösningen på denna svåra gåta utanför fönstret: hörnet av St Göransgatan och Fridhemsgatan”.

PO: ”Bor nere på Kungsholms Strand så man kan väl säga att det hör till "mina kvarter". S:t Görans kyrka är vår närmaste kyrka i Västermalms församling och vi hör också till S:t Görans sjukhus. Passerar korsningen nu och då på väg till flygbussen och inte minst till Löwenbräu vid före detta biograf Draken. Upplever mig som en person som mera tittar upp på fasader och omgivningen med nyfikna ögon än ner i trottoaren! Tack för Stockholmsgåtan, ett intressant inslag i Svenska Dagbladet”.

Elisabeth: ”Jag tyckte väl att det hade varit illa att ha helt fel... Jag har ett projekt på Sverige-Finska skolan – renovering av väggmålningarna i aulan bl a så jag är där i krokarna ibland. Tycker om att fundera över staden förr och nu.”

Fredrik: ”Jag och min son brukar passera där på vägen hem från hans teater på Kulturskolan och titta på den fina statyn.”

Ulla: ”Jag bor på Fridhemsgatan 27 och den fastigheten är närmsta granne till konstverket som syns i förgrunden på den första bilden. Därför kände jag igen platsen. Tyvärr vet jag inte något särskilt om platsen. Blå tunnelbanelinjen går långt ner i berget och den känner jag av, 3 trappor upp i huset. Fastigheten totalrenoverades 1978 och fortfarande finns boende kvar från den tiden.”

Tack för alla historier! Välkomna tillbaka till en ny gåta framöver.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 5
Bild 2 av 5

Sankt Göransgatan 78 – drygt 100 år har gått mellan bilderna. I början av 1900-talet var gatuadressen dock Kungsholmsgatan.

Foto: Privat/Johan Lindberg Bild 3 av 5

En av gåtbilderna.

Foto: Johan Lindberg Bild 4 av 5
Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons