Annons

Läsarnas favoritprofessor inte på listan

”En mardrömslik Mary Poppins” imponerar på kritikerna denna vecka. Skrolla ner för att se vilka två böcker som sålde bäst men inte kom med på SvD:s boklista.

Under strecket
Publicerad

Anders Sundelin

Foto: Weyler förlag

1 / 17

15. Bok som är omöjlig att släppa

Anders Sundelin
Anders Sundelin Foto: Weyler förlag

Diplomaten av Anders Sundelin (15)

Weyler förlag

Biografier

Sverker Åström var Sveriges viktigaste diplomat under kalla kriget, och kom att representera svensk politik under nästan ett halvt sekel. Ändå har stora delar av hans liv varit förhöljda i dunkel.

Genom sin lätt distanserade skildring av Sverker Åströms liv och verk ger han (Sundelin) oss en värdefull repetition av hela det svenska 1900-talet”, skriver Torbjörn Elensky i SvD.

”Anders Sundelins teknik och metod är självhäftande, boken blir omöjlig att släppa”, skriver DN:s Johan Croneman.

Annons
Annons

Jens Lapidus

Foto: Martin Stenmark

2 / 17

14. ”Sanslöst spännande”

Jens Lapidus
Jens Lapidus Foto: Martin Stenmark

”Top dogg” av Jens Lapidus (13)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Ett hemligt nätverk i Stockholm utnyttjar unga flickor. Tredje och sista delen om Teddy och Emelie, kåkfararen och advokaten.

”Den nya romanen är liksom de föregående sanslöst spännande”, skriver SvD:s Magnus Persson men ger minus för vissa schablonartade karaktärer.

”Jag har lätt att känna sympati för Lapidus konsekventa analys av brottets orsaker, av ojämlikhet och orättvis fördelning som grund för att vissa blir galet rika och andra utan framtid”, skriver Ulrika Stahre i Aftonbladet.

Expressens kritiker Dan Hallemar är delvis positiv.

Annons
Annons

Jo Nesbø

Foto: Thron Ullberg

3 / 17

13. ”Ohotad norsk deckarkung”

Jo Nesbø
Jo Nesbø Foto: Thron Ullberg

”Törst” av Jo Nesbø (11)

Albert Bonniers förlag

Svensk översättning av Per Olaisen

Prosa

En kropp hittas, tömd på blod och med bitmärken runt halsen – är det vampyrism? Den elfte boken om den plågade Oslo-kommisarien Harry Hole.

”Jo Nesbø är en av de skickligaste deckarförfattare jag har läst, både när det gäller intrig och när det gäller spänning”, skriver DN:s Lotta Olsson.

Aftonbladets Ulrika Stahre skriver att ”Jo Nesbø är en otroligt skicklig spänningsförfattare som lyckas hålla balansen mellan något som närmar sig satir, det mänskliga mörkret och habila skildringar av en vardag”

”Törst”, har också hyllats i Norrköpings Tidningar, där Inger Dahlman skriver: ”Komplex och oavbrutet spännande bjuder den på hela provkartan av vad vi idag kräver av en god deckare.”

Annons
Annons

Jan Guillou

Foto: Stefan Mattsson/IBL

4 / 17

12. Det mytomspunna 1968

Jan Guillou
Jan Guillou Foto: Stefan Mattsson/IBL

”1968" av Jan Guillou (12)

Piratförlaget

Prosa

Sjunde delen i romanserien ”Det stora århundradet” handlar om det mytomspunna året 1968. Eric Letang är nu färdigutbildad jurist och aktiv inom politiken.

”Det här är en professionellt krönikejournalistiskt byggd text i mycket lätt gestaltningsförmiddagskostym som med gott humör och ett par subjektiva och pålästa nedslag tittar in lite här och där i det sena sextiotalets samhällsbygge som det kan ha sett ut”, skriver Jenny Teleman i Aftonbladet.

”Guillou fortsätter borsta dammet av överklassen och åskådliggöra dess flora av käbbel och briljanta hjärnor”, skriver Martina Montelius i Expressen.

SvD:s Kaj Schueler är dock något negativ:

”Det som för min del stör läsningen är det förnumstiga och undervisande tonläget. Här finns ett rätt och ett fel, allt är kamp och nyanserna och komplexiteten har svårt att leta sig in i resonemangen och texten.”

Annons
Annons

David Lagercrantz

Foto: Malin Hoelstad

5 / 17

11. Nytt uppdrag för Salander

David Lagercrantz
David Lagercrantz Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (10)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons

Jonas Bonnier

Foto: Thron Ullberg

6 / 17

10. ”Läs och lär, deckarfabrikanter”

Jonas Bonnier
Jonas Bonnier Foto: Thron Ullberg

”Helikopterrånet” av Jonas Bonnier (9)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Roman om det spektakulära rånet i Västberga 2009. Rånarna anländer via helikopter och försvinner med 40 miljoner kronor utan att ett enda skott avlossas.

Magnus Persson skriver i SvD att boken är ett "oväntat och övertygande, närmast elegiskt, utsnitt av vanliga och ovanliga liv och händelser i Stockholm under några månader 2009" och att den är "årets bästa svenska deckare".

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att ”snart förstår jag varför Jonas Bonniers bok sålts till fler länder än som ingår i EU och ska filmas av Netflix på ort och ställe i Västberga.”

DN:s kritiker är positiv men har också invändningar.

Annons
Annons

Sarah Perry

7 / 17

9. Ny brittisk klassiker

Sarah Perry
Sarah Perry

”Ormen i Essex” av Sarah Perry (8)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Eva Johansson

Prosa

Nyblivna änkan Cora lämnar London för landsbygden i Essex, och börjar undersöka rykten om ett mystiskt odjur som härjar i trakten. Boken har jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel.

SvD:s Yukiko Duke läser ”en storslagen rundmålning av en brytningstid och ett samhälle i förändring, men i lika hög grad en känslig undersökning av vänskapens och kärlekens väsen”.

Lotta Olsson skriver i DN att Sarah Perry är ”lysande i sin myllrande, vindlande berättelse”.

Också Sveriges radios kritiker är positiv.

Annons
Annons

8 / 17

8. Ferrante extra allt

”Den som stannar den som går” av Elena Ferrante (7)

Norstedts

Svensk översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

Det är sent 1960-tal och vännerna Lila och Elena har lämnat de gamla Neapelkvarteren för att möta en stor värld som skakas av både politiska och teknologiska förändringar. Tredje delen i Elena Ferrantes romanserie.

”’Den som stannar, den som går’ är Neapelseriens mest intensiva och dramatiska bok”, skriver SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

”Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser”, skriver Per Wirtén i Expressen.

Också DN och Aftonbladet är positiva men har vissa invändningar.

En sågning blir det dock i Nerikes Allehanda. Inger Dahlman skriver: ”Fan, vad besviken jag är! Varför gör hon så här, Elena Ferrante!”

Annons
Annons

9 / 17

7. Ferrantes debut nu på svenska

”Plågsam kärlek” av Elena Ferrante (ny)

Norstedts

Översättning av Barbro Andersson

Prosa

När Delias mamma drunknar på hennes födelsedag, börjar Delia göra efterforskningar om hennes död. Snart undrar hon om hon någonsin känt sin mamma.

”Jag vet faktiskt inte när jag senast läste ett så uppriktigt och uppfriskande modersporträtt, skriver Viktoria Jäderling i Aftonbladet.

Också DN:s och Sveriges radios kritiker är positiva medan SvD:s Jenny Aschenbrenner skriver att ”denna tunna, komplexa och köttiga roman” också ”nystar sig alltför tätt in i sin kokong och lämnar delvis läsaren utanför”.

Annons
Annons

Mikael Persbrandt

Foto: Thron Ullberg

10 / 17

6. Han avslöjar allt i biografin

Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt Foto: Thron Ullberg

”Mikael Persbrandt. Så som jag minns det” av Carl-Johan Vallgren (6)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Sveriges mest kända skådespelare talar ut om kokainmissbruket, otrohetsaffärerna och vad som händer bakom kulisserna i teater- och filmvärlden.

”I Carl-Johan Vallgrens njutbara, flytande språkdräkt finns här en finstämd berättelse om uppväxten och klassresan från Jakobsberg till den svenska dramatikens finrum”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets Åsa Linderborg.

Också DN:s kritker är positiv, medan Sveriges radios har vissa invändningar.

SvD:s Lars Ring är dock inte imponerad och skriver att ”draget av hybris blir tråkigt tydligt.”

Annons
Annons

Hans Rosling

Foto: Jörgen Hildebrandt

11 / 17

5. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling
Hans Rosling Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (5)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons

Fatima Bremmer

Foto: Helén Karlsson

12 / 17

4. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer
Fatima Bremmer Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (3)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Leila Slimani

13 / 17

3. Mardrömslik Mary Poppins

Leila Slimani
Leila Slimani

”Vaggvisa” av Leila Slimani (ny)

Natur och Kultur

Översättning av Maria Björkman

Prosa

Kristoffer Leandoer skriver i SvD att Slimani har ”förmåga att identifiera vår allra ömmaste punkt och trycka till så hårt och obarmhärtigt som möjligt”

”Tänk Mary Poppins eller Tant Mittiprick, men med en mardrömslik blandning av själslig tomhet och vild längtan efter hemhörighet bakom den perfekt manikyrerade och välstrukna fasaden...”Hennes författarskap är något av det mest beroendeframkallande just nu, en perfekt blandning av mörk svindel och samtidskänsla”, skriver Helena Lindblad i DN.

Också Aftonbladet och Sveriges radio ger positiva recensioner.

Annons
Annons

Agnes Lidbeck

Foto: Patrik Hedljung

14 / 17

2. ”Äger sin text fullkomligt”

Agnes Lidbeck
Agnes Lidbeck Foto: Patrik Hedljung

”Förlåten” av Agnes Lidbeck (4)

Norstedts

Prosa

Två systrar ska reda ut ett dödsbo, och tvingas under en sommar att konfronteras med sitt gemensamma förflutna och varandras olikheter.

”Agnes Lidbeck har skrivit en vemodigare roman denna gång, formsäker och återhållen men med en mjukare blick på sina romanfigurer än i debuten” skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Få skribenter i Sverige äger sin text så fullkomligt som Agnes Lidbeck”...”Varenda citattecken är betydelsebärande, varannan mening är en liten formuleringstriumf”, skriver Johanna Frändén i Aftonbladet.

Även DN:s och Sveriges radios kritiker är positiva.

Expressens Jens Liljestrand är till största del negativ och skriver att ”när en hel roman byggs upp av två kvinnoklichéer och deras passivt-aggressiva relation, blir det efterhand tröttsamt”.

Annons
Annons

15 / 17

1. ”Tillhör nu klassikerna”

”Det förlorade barnet” av Elena Ferrante (1)

Norstedts

Översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

I den fjärde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade författaren Elena tillbaka till Neapel, där hon åter möter vännen Lila.

”Hur Ferrante berättar en klassresa och ett feministiskt uppvaknande utan att skriva på näsan, hur hon stirrar så närgånget på sina romanfigurer att de blir komplexa, hur hon med skenbar lätthet skapar litteratur av ett liv utan att förenkla, det är storartat”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Den här sviten, vars sista del har allt man kan begära av en roman, tillhör nu klassikerna”, skriver Sveriges Radios Sandra Stiskalo.

DN, Expressen, Aftonbladet, GP och Sydsvenskan hyllar den sista delen i Neapelsviten.

Annons
Annons

16 / 17

Sålde bäst men kom inte på listan

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund

Natur och Kultur

Sakprosa

Boken sålde bäst denna vecka, men har ännu inte haft recensionsdatum och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons

Jo Nesbø

Foto: Thron Ullberg

17 / 17

Nesbøs version av Shakespeare inte på listan

Jo Nesbø
Jo Nesbø Foto: Thron Ullberg

”Macbeth” av Jo Nesbø

Wahström & Widstrand

Översättning av Per Olaisen

Prosa

Deckarförfattaren Joe Nesbøs Shakespearethriller sålde näst bäst av alla titlar. Den har ännu inte haft recensionsdatum och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons