Annons

Claes Arvidsson:Läsning för det aningslösa Sverige

Fakta och fiction om vår säkerhetspolitiska utsatthet.

Under strecket
Publicerad

Operation Notvarp (Notvarp förlag 2019) av Mikael Nyman handlar om ubåtsjakten i Hårsfjärden hösten 1982. Det är en politisk thriller som väcker dåliga minnen till liv. Och det är förstås bra. Här vimlar det inte bara av politiker och militärer utan också frågeställningar som är lika aktuella nu som då.

För den som vill fördjupa sig ubåtsjaktsproblematiken finns också väl så spännande non-fiction som antologin På spaning efter det okända (Försvarshögskolan, Kungliga Krigsvetenskapsakademien och Kungliga Örlogsmannasällskapet 2010) redigerad av Herman Fältström och Olof Santesson eller varför inte Emil Svenssons Under den fridfulla ytan (Marinlitteraturföreningen 2005).

Svensson beskriver Sovjetunionens ubåtskränkningar som en ”naturlig” följd av kombon noll tilltro till den svenska neutraliteten och rädslan för flankhot i form av Nato-stationering av marin- och flygstridskrafter på svenskt territorium.

Som sagt, det är mycket som ändrats men annat består. Därför är spänningsromanen Sverige i krig av Björn Andersson och Tommy Jeppsson (Svenskt militärhistoriskt bibliotek 2019) bra läsning om vad Sverige behöver förberedas för. 2023 anfaller Ryssland men den öppna aggressionen har föregåtts av destabilisering som försvagar handlingskraften när det blir allvar.

Det är en bok om aningslöshet inför krigshot och risken för mental överrumpling.

Tyvärr finns det dock just mycket aningslöshet i kvar. Ett annat lästips är därför förstås Värnkraft: Inriktningen av säkerhetspolitiken och utformningen av det militära försvaret 2021–2025 (Regeringskansliet 2019), som både beskriver Sveriges begränsade försvarsförmåga och en hotbild som är alarmerande.

CLAES ARVIDSSON är författare, mångårig ledarskribent i SvD och Säkerhetsrådets redaktör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons