Annons

Madelaine Levy:Läsning som får #metoo att krypa in under huden

Fördjupa dina tankar om sex och makt. Efter Metoo är behovet av att fortsätta tala om sexuella övergrepp och på djupet analysera beteenden, strukturer och följder, skriande stort. Här är sex böcker som på sina egna sätt tar uppropen ett steg längre.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 7
Foto: Mercure-de-France Bild 2 av 7
Foto: Joanna Eldredge Morrissey, Facebook Bild 3 av 7
Foto: Agnete Brun Bild 4 av 7
Foto: Thomas Duff Bild 5 av 7
Foto: David Sandison Bild 6 av 7
Foto: IBL Bild 7 av 7
Bild 1 av 3
Foto: Mercure-de-France Bild 2 av 3
Foto: Joanna Eldredge Morrissey, Facebook Bild 3 av 3

Desirada

av Maryse Condé

Övers: Helena Böhme

(Leopard Förlag)

Foto: Mercure-de-France

Maryse Condé vann nyligen Den nya akademiens litteraturpris. Skammen kring en våldtäkt som gör att en mor inte kan älska sitt barn, är central i ”Desirada”, en berättelse om makt, ras, klass, framgång och vad som egentligen ligger till grund för föräldraskap – blodsband eller omsorg.

Foto: Joanna Eldredge Morrissey, Facebook
Annons
Annons
Foto: Agnete Brun Bild 1 av 2
Foto: Thomas Duff Bild 2 av 2

The fact of a body. A tale of two crimes

av Alexandria Marzano-Lesnevich

(Macmillan)

Ett riskabelt projekt blev en amerikansk bestseller. Marzano-Lesnevich växlar mellan sin egen livshistoria, om övergrepp i barndomen, och den detaljerade smått poetiska true crime-berättelsen om en dömd barnmördare och pedofil som hon inte kan låta bli att försöka förstå sig på.

Foto: Agnete Brun

Arv och miljö

av Vigdis Hjorth

Övers: Ninni Holmqvist

Natur & Kultur

Hur är det att bli utsatt för övergrepp av sin far och sedan inte bli trodd av sin familj? Vilka spår sätter det och hur förändrar det en människa?

Vigdis Hjorths succès de scandale drog igång en stor debatt om litteratur och verklighet i Norge. Den är såväl lysande hämndlitteratur som en psykologisk och filosofisk studie i begrepp som brott och försoning.

Foto: Thomas Duff

Den sista flickan. Berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten

av Nadia Murad

Övers: Manne Svensson

(Albert Bonniers Förlag)

Det yazidierna utsatts för är bortom fattning. Vinnaren av Nobels fredspris berättar här om hur hon själv kidnappades och tvingades leva som sexslav. Här finns också en lättfattlig historielektion om bakgrunden till IS framväxt och regionens många konfliktlinjer.

Annons
Annons
Foto: David Sandison Bild 1 av 2
Foto: IBL Bild 2 av 2
Fortsätt läsa…
Foto: David Sandison

Romanerna om Patrick Melrose vol 1 & 2

av Edward St Aubyn

Övers: Erik Andersson

(Albert Bonniers Förlag)

Bitskt, uppriktigt, svartsynt och roligt men aldrig romantiserande om droger och dekadens. I böckernas kärna finns de övergrepp av såväl sexuell som psykologisk natur som huvudpersonen Patrick Melrose utsattes för som barn – och som väl leder till allt det andra han genomlever.

Foto: IBL

”Milkman”

av Anna Burns

(Faber)

Jag är nyfiken på Anna Burns som i veckan blev första nordirländska författare att vinna Booker-priset. ”Milkman” har jämförts med ”The handmaid’s tale” och fokuserar på en ”mellansyster” under the troubles, konflikten med Storbritannien.

Berättarformen ska vara innovativ och det som händer mellan den unga kvinnan och hennes mycket äldre stalker, mjölkmannen, förmedlas framför allt genom det som inte sägs.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons