Annons

Låst läge i Hongkong: ”Tycks bli mer våld”

Foto: Dita Alangkara / AP

Demonstrationerna och massgripandena fortsätter i Hongkong. Men vad som utlöst de omfattande våldsamheterna nu i helgen är oklart.

– Inget talar för att protesterna kommer att sluta samtidigt som läget är väldigt låst, säger Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Under strecket
Publicerad

Sedan i juni har det pågått stora demonstrationer i stort helt varje helg och ibland även under veckan i Hongkong. Det är stora demonstrationer med ibland tiotusentals unga studenter som inte sällan trotsar det demonstrationsförbud som ofta gäller.

De möts av tårgas, vattenkanoner och massgripanden.

– Det tycks bli mer våldsamt och desperat på båda sidor, både från demonstranterna och polisen. Ett maskeringsförbud trädde i kraft för några veckor sedan, men våldet kan inte kopplas till det, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.

Joshua Wong, en av de mest kända demokratiaktivisterna som också var med under protestvågen 2014, har nyligen nekats att ställa upp i Hongkongs lokalval i november.

– Han var en av dem som ledde protesterna 2014, men har varit tillfälligt frihetsberövad. Han stödjer det som nu pågår, men till skillnad från 2014 är han den här gången ingen uttalad ledare. Demonstrationerna sköter sig själva, vilket är riskabelt. Har man ingen som organiserar protesterna har man heller ingen som kan stoppa demonstrationerna när det blir våldsamt, säger Jerker Hellström.

Annons
Annons

Sedan i våras handlar demonstrationerna om fem krav som ställs på Hongkongs regering. Ett av kraven har uppfyllts genom att ett omstritt lagförslag lagts på is – det handlade om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Dessutom kräver demonstranterna att fria val ska hållas i Hongkong, att fängslade demonstranter ska släppas och att det ska göras en oberoende utredning av polisens agerande där demonstranterna anser att polisen använt onödigt mycket våld.

– Att det ska hållas fria val är ju mer eller mindre oacceptabelt för Kina och därför är situationen helt låst. Det var låst även 2014 men där ebbade protesterna bara ut när kraven inte möttes, säger Jerker Hellström.

Vad kommer hända nu?

– Väldigt svårt att veta. För Pekings del handlar det om mycket pengar som man har investerat i Hongkong som är ett väldigt viktigt finanscentrum. Peking vill förstås visa att protester inte lönar sig.

För de unga studenterna handlar det om att visa att man inte går med på ytterligare inskränkningar i fri- och rättigheter, menar Jerker Hellström.

– Att kontraktet mellan Storbritannien och Kina som gäller från 1997 till 2047 ska fortsätta gälla utan ytterligare inskränkningar står på spel för de unga.

Finns det risk för ett militärt ingripande från Kina?

– Jag tror den risken är ganska låg. Kina vill signalera att man har möjlighet att gå in militärt om man skulle behöva det. Men samtidigt har Kina utvecklat sina möjligheter att påverka utgången på andra sätt sedan 1989, säger Jerker Hellström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons