Annons

Rekordlånga förhandlingar i Madrid – ”krävs ett mirakel”

Foto: Foto: Celestino Arce Lavin/TT

Aldrig tidigare har en klimatkonferens pågått så långt på övertid som årets förhandlingar i Madrid. Och ännu på söndagsmorgonen rådde stor oenighet på en rad avgörande punkter, enligt uppgifter till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Extinction Rebellion protesterade utanför konferensanläggningen.

Foto: Manu Fernandez /APBild 1 av 3

Lokalerna ekade tomma natten mellan lördag och söndag.

Foto: Jörn Spolander/TTBild 2 av 3

Greenpeace-chefen Jennifer Morgan

Foto: Peter AlestigBild 3 av 3

Extinction Rebellion protesterade utanför konferensanläggningen.

Foto: Manu Fernandez /APBild 1 av 1

MADRID Klimatmötets hangarliknande lokaler i Madrid ekade ödsligt tomma natten mot söndag. Utanför konferensanläggningen genomförde samtidigt organisationen Extinction Rebellion en protestaktion där aktivister hängt snaror runt sina halsar.

I snart två veckor har världens länder försökt enas om ett nytt klimatavtal här. Egentligen skulle förhandlingarna avslutats på fredagen – men efter flera uppskjutna slutförhandlingar fortsatte de hela lördagsnatten och in på söndag morgon.

– Vi måste möta den här utmaningen. Jag vet att ni alla har arbetat extremt hårt. Jag vet att ni är trötta, att ni inte har sovit. Men vi måste ha ett ambitiöst mål, sa ordföranden Carolina Schmidt, Chiles miljöminister, vid ett möte vid midnatt.

Extinction Rebellion protesterade utanför konferensanläggningen.
Extinction Rebellion protesterade utanför konferensanläggningen. Foto: Manu Fernandez /AP
Annons
Annons

Det senaste beskedet från ordförandeskapet är nu att länderna ska samlas vid niotiden på morgonen, där de 197 parterna kan komma med respons på flera nya förslaget. Det gör att avslutningen nu är minst 39 timmar försenad.

Det hör till vanligheterna att klimatmötena drar över tiden – men aldrig tidigare har ett möte dragit över så här mycket. Tidpunkten för avslut av mötet har skjutits upp över tio gånger hittills.

Stämningen bland de delegater och observatörer som är kvar har varit klart irriterad och flera av dem riktade under lördagen sylvass kritik mot det förslag som låg på bordet då.

– Jag har varit på klimatförhandlingar sedan de började 1991 och aldrig har jag sett en sådan nästan total frånkoppling mellan vad forskningen säger och vad klimatförhandlarna levererar, sa Alden Meyer, policychef vid forskarnätverket Union of Concerned Scientists.

Bland annat var skrivelserna om behovet av ambitionshöjningar i ländernas utsläppslöften mycket svagare än väntat. I den sluttext som ordförandelandet Chile föreslog på lördagsmorgonen stod det att medlemsländerna ”bjuds in att kommunicera” sina klimatplaner. EU hör till dem som tydligt krävt mycket starkare formuleringar. Med de löften som världens länder har gjort hittills, räknar forskarna med att vi når tre graders uppvärmning till slutet av seklet.

Norges miljöminister Ola Elvestuen var starkt kritisk till formuleringarna kring ambitionshöjningar tidigare på lördagen.

– En svag uppmaning kommer inte förstås av världen där utanför. Det kommer att skicka budskapet att vi inte lyssnar på vetenskapen, sa han vid en träff med delegaterna.

Annons
Annons

Även Marshallöarnas representant Tina Stege kritiserade den föreslagna textens brist på ambitionshöjningar – och menade att klimatförhandlingarna rent av verkar röra sig bakåt.

– Världen tittar på oss. Jag måste kunna åka hem och se mina barn i ögonen och säga att vi skapade en överenskommelse som kommer att garantera deras framtid och alla våra barns framtid, sa hon.

Och kraven på ökad ambition fick gehör hos ordförandeskapet under lördagen. Sent på natten mot söndag föreslogs helt nya formuleringar på en rad områden.

– I dag har jag lagt tio timmar på intensiva konsultationer. Ni har också haft möjlighet att prata med varandra. Vi har reviderat den slutliga texten i alla beslut, sa Carolina Schmidt.

I den nya texten är skrivningarna kring ambitionsökningarna också betydligt skarpare. Men frågan är om de får stå kvar. Ett stort antal punkter uppges fortfarande vara uppe för diskussion vid halv nio-tiden på söndagsmorgonen, bland annat artikel 6 som reglerar utsläppshandel, skrivningarna kring ambition och uppdatering av löftena om utsläppsminskningar. En chefsförhandlare i en av de större delegationerna uppger att diskussionerna kring artikel 6 inte kommer att gå i mål.

– Det krävs att det chilenska ordförandeskapet åstadkommer ett mirakel, säger förhandlaren.

Tre länder har särskilt pekats ut som bromsklossar i förhandlingarna: Brasilien, USA och Australien. USA, som är på väg att lämna Parisavtalet, var emot alla formuleringar som indikerar att landet – som har släppt ut mest växthusgaser historiskt – är ansvarigt för några klimatrelaterade skador. USA fick i sin tur skarp kritik från ö-nationen Tuvalu, som påpekade att länder som ändå inte ska omfattas av avtalet inte borde få vara med och förhandla det.

Annons
Annons

Lokalerna ekade tomma natten mellan lördag och söndag.

Foto: Jörn Spolander/TTBild 1 av 2

Greenpeace-chefen Jennifer Morgan

Foto: Peter AlestigBild 2 av 2
Lokalerna ekade tomma natten mellan lördag och söndag.
Lokalerna ekade tomma natten mellan lördag och söndag. Foto: Jörn Spolander/TT

Brasiliens röda skynke tycks bland annat vara en referens till IPCC:s specialrapport om klimatförändringar och land, som publicerades under 2019 och där Amazonas pekas ut som ett problemområde.

– Vi kan inte acceptera det. Det är ”no go” för oss, sa Brasiliens representant.

Samtidigt hade Brasilien inga invändningar mot omfattande referenser till IPCC:s rapport om haven och kryosfären, något som fick Saudiarabien att gå till indirekt angrepp mot Brasilien.

– Vi kommer inte godkänna att vi refererar till havsrapporten men inte landrapporten. Jag kan inte förstå dem som har problem med landrapporten men inte havsrapporten, de är ju framtagna av samma organisation, sa Saudiarabiens chefsförhandlare Ayman Shasly.

När det gäller artikel 6 i Parisavtalet, som reglerar bland annat utsläppshandel, vill många länder se till att man undviker dubbelräkning av utsläppsminskningar. Den ”dubbla bokföringen” kan i dagsläget ske exempelvis genom att både ett land som betalar för utsläppsminskningar, genom till exempel trädplantering, och landet som genomför trädplanteringen kan tillgodoräkna sig utsläppsminskningarna.

Greenpeace-chefen Jennifer Morgan
Greenpeace-chefen Jennifer Morgan Foto: Peter Alestig
Annons
Annons

I artikel sex regleras också frågan om ”gamla” utsläppskrediter från Kyotoprotokollet ska få finnas kvar i framtida handel – utsläppsrätter som enligt en uträkning från Carbon Market Watch motsvarar 700 kolkraftverks utsläpp i tio år.

Vi är inne på de sista timmarna av förhandlingarna och det vi ser nu är att den här texten är totalt oacceptabel.

De svaga formuleringarna kring artikel 6 och de kritiserade skrivningarna om ambitionshöjningar, fick Greenpeace-chefen Jennifer Morgan att se rött på lördagen.

– Vi är inne på de sista timmarna av förhandlingarna och det vi ser nu är att den här texten är totalt oacceptabel. Den skulle vara att förråda folk runt om i världen, sa hon vid en pressträff, och fortsatte:

– Det chilenska ordförandeskapet hade ett enda jobb: att skydda Parisavtalets integritet och inte låta det slitas itu av cynism och girighet. Och just nu misslyckas det.

En koalition av 29 länder, bland andra Sverige, gick under lördagen också ut och krävde tydliga skrivelser för att undvika dubbel bokföring och för att gamla krediter ska bort. Men mycket tyder alltså på att artikel 6-förhandlingarna kommer att misslyckas och skjutas på framtiden.

Vissa bedömare har rent av uttryckt oro för att förhandlingarna ska kollapsa helt och inte nå något avtal. Bara en gång tidigare i klimatförhandlingarnas historia, i Haag år 2000, har parterna misslyckats med att enas om ett gemensamt avtal. Då kallades till ett extrainsatt möte ett halvår senare för att lösa motsättningarna.

Efter reklamen visas:
Greenpeace
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons