Annons

Ivar Arpi:Låt homofoberna kliva in i garderoben i stället

Den ryska aktivisten Nikita Safronov och den italienska aktivisten Yuri Guaiana poserar framför lådor med underskrifter som samlats i protest mot hur homosexuella behandlas i Tjetjenien. Flera aktivister fängslades i Moskva i torsdags (11/5 )när de skulle lämna över underskrifterna.
Den ryska aktivisten Nikita Safronov och den italienska aktivisten Yuri Guaiana poserar framför lådor med underskrifter som samlats i protest mot hur homosexuella behandlas i Tjetjenien. Flera aktivister fängslades i Moskva i torsdags (11/5 )när de skulle lämna över underskrifterna. Foto: Arden Arkman / TT
Under strecket
Publicerad

Hur homosexuella behandlas, är ett lackmustest på hur civiliserat ett samhälle är. I Tjetjenien fängslas, torteras och mördas homosexuella. En talesman för diktatorn Ramzan Kadyrov hävdar att det inte ens finns homosexuella i landet, men sätter dem ändå i koncentrationsläger. En kafkaliknande, homofob mardröm.

Ett av de stora framstegen på senare år, i både Sverige liksom hela västvärlden, har varit homosexuellas ökade rättigheter. Även gemene man har ändrat inställning. Pridefestivaler har blivit folkfester. Öppet homosexuella kändisar är folkkära. Men samtidigt ökar homofobin i vissa delar av samhället.

I fredags meddelade Anton Johansson, ordförande för RFSL Stockholm, att han lämnar sin post efter hot och skadegörelse mot sitt hem. Det började med att han för en månad sedan skrev en debattartikel om hur hbtq-personer förföljs i Sveriges förorter: ”Vi behöver bli fler som talar om sociala och kulturella problem i våra förorter och samhället i stort. Att ifrågasätta en hbtq-fientlig struktur är inte rasism.” (SVT 7/4) Det retade upp ”meningsmotståndare”, enligt Anton Johansson själv.

Annons
Annons

Det är inte länge sedan homosexuella tvingades leva i garderoben av rädsla för social utstötning eller våld. Dit ska vi aldrig tillbaka igen.

För två år sedan skrev Per Pettersson att han som homosexuell inte längre kände sig välkommen i Husby och tvingades flytta efter tio år. Han trakasserades och hans hem utsattes för vandalism, bara för att han och hans kille lever ihop (Expressen 15/6 -15). ”I slutet däremot var det snarare regel än undantag att folk skrek bögjävlar. Framförallt rörde det sig om tonåringar”, berättade han (Mitti 15/3 -16).

Ett år senare utsattes Jackie Ingvald för misshandel, sexuella trakasserier och rån av ett stort killgäng i Rinkeby. Orsaken var att hon är transsexuell. (Mitti 15/3 -16).

Det sker inte bara i Stockholm. I Malmö pågår en lågintensiv terrorism mot homosexuella, skriver Maria Hölerman, tidigare ordförande för HBT-liberaler Syd (Dagens Samhälle 9/5). Efter att en väninna till henne hade delat en bildsatt artikel av operasångaren Rickard Söderberg (kanske mer känd som @Gaytenor) där han kysste sin make framför Malmö moské, blev hennes Facebooksida så nedlusad av hat, hot och hets att hon fick ta bort artikeln. Hölerman undrar varför det svenska samhället inte tydligare tar ställning för homosexuellas rättigheter gentemot religiösa fundamentalister.

Det är inte länge sedan homosexuella tvingades leva i garderoben av rädsla för social utstötning eller våld. Dit ska vi aldrig tillbaka igen. Att allt fler känner sig tvingade att antingen kliva tillbaka in i garderoben igen, eller flytta på sig, är djupt beklämmande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons