Annons

Anders Q Björkman:Låt nazisterna marschera – mot nazism

Nazism går att bekämpa med humor. Genom att låta högerextrema marschera in pengar till avnazifiering har en liten stad i Tyskland fullständigt avväpnat en årlig demonstration.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Motdemonstranter vid avspärrningarna på lördagen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TBild 1 av 1

Motdemonstranter vid avspärrningarna på lördagen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TBild 1 av 1
Motdemonstranter vid avspärrningarna på lördagen.
Motdemonstranter vid avspärrningarna på lördagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/T

Först när stridsdammet har lagt sig i Göteborg vet vi hur stora skador lördagens nazistdemonstration har orsakat på människor och ting. Men redan den oro som marschen gett upphov till, de enorma polisresurser den krävt och de mörka minnen den väckt hos dem som försökte fira yom kippur i stadens synagoga är illa nog.

Inför Nordiska motståndsrörelsens demonstration har det svenska samhället lagt pannan i djupa veck: Är vi hjälplösa mot detta? Finns det inget konstruktivt sätt att bemöta nazisternas marscher?

Jo, det gör det. Och lösningen finner vi i en liten stad i södra Tyskland. Varje år sedan ett kvarts sekel tillbaka har Wunsiedels 10 000 invånare fått se sina gator tas över av högerextremister som högtidlighåller minnet av nazisten Rudolf Hess, begravd på ortens kyrkogård. 2011 försökte man stävja nazistmarschen genom att gräva upp och kremera kvarlevorna samt sprida askan för vinden, dock utan resultat.

Annons
Annons

Men så för tre år sedan kom någon med en genial lösning: att låta nazisterna finansiera sin egen avveckling. Med hjälp av sponsorer donerar projektet Rechts gegen Rechts (Högern mot högern) 10 euro till avnazifieringsorganisationen Exit Deutschland för varje steg som demonstranterna tar. Målet är att dra in 100 000 kronor vid varje marsch och hittills har nazisterna sedan starten 2014 tågat in nästan en halv miljon kronor till Rechts gegen Rechts.

Från att ha varit en sorgemarsch för Wunsiedelborna har det årliga evenemanget förvandlats till ett välgörenhetsjippo.

Och inte nog med att de högerextrema avväpnas genom att få bekämpa sig själva, detta görs dessutom med humor. Under den årliga Rudolf Hess-marschen kantas gatorna av banderoller med budskap som ”Tänk om Führern visste” och nazisterna erbjuds diplom efter avklarad marsch. Målade markeringar på gatan ger besked om hur långt demonstranterna har gått och därmed samlat in mot sig själva. Efter en kilometers marsch ”går de i mål”, också detta tydligt markerat i asfalten.

För att nazisterna ska orka gå långt erbjuds de stärkande bananer. Frukten är märkt med etiketten ”Mein Mampf” (”Mitt mums”) i tysk frakturstil, en travesti på ”Mein Kampf”.

Vem tar täten och ser till att NMR:s nästa demonstration blir ett riktigt lyckat skämt?

Konceptet har prövats också i Sverige. Rörelsen ”Inte rasist men” lånade idén och lät Nordiska motståndsrörelsen marschera in 120 000 kronor vid sin demonstration i Falun tidigare i år. Pengarna gick bland annat till stiftelsen Expo och Svenska kommittén mot antisemitism. Vid lördagens nazistmarsch i Göteborg användes inte samma metod, men ”Inte rasist men” fortsatte att satsa på humor. Den här gången klädde man ut sig till Star Wars-figurer i tänkt kamp mot Rymdimperiet. Och vi förstår väl alla vilken sida Darth Vader är på?

Nazism går helt enkelt att bekämpa med humor. Och att låta nazister marschera mot sig själva är en lustighet som har förutsättningar att gå hur långt som helst.

Så vem tar nu täten och ser till att NMR:s nästa demonstration blir ett riktigt lyckat skämt?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons