Annons

Låt skidorna stå – nu är det kälken som gäller

Även om det är skidåkning man först och främst förknippar med Norge, så är det inte alla norrmän som är ”födda med skidor på benen”, som de brukar beskriva sig själva. För de som vill åka kälke finns det också goda möjligheter i grannlandet.

Under strecket
Publicerad

Kälkåkning är en ypperlig vinteraktivitet - både för stora och små. Här i Korketrekkeren i Oslo.

Foto: HANS O. TORGERSEN

Kälkåkning är en ypperlig vinteraktivitet - både för stora och små. Här i Korketrekkeren i Oslo.

Foto: HANS O. TORGERSEN
Kälkåkning är en ypperlig vinteraktivitet - både för stora och små. Här i Korketrekkeren i Oslo.
Kälkåkning är en ypperlig vinteraktivitet - både för stora och små. Här i Korketrekkeren i Oslo. Foto: HANS O. TORGERSEN

Att åka kälke är ofta något som anses passa för barn, men det är en kul aktivitet för hela familjen. I Norge finns det dessutom extrembackar som definitivt passar bäst för vuxna.

Bland alternativen finns den legendariska Korketrekkeren (korkskruven) i Oslo och Fløien i Bergen. Eller för de mer äventyrslystna: En långhelg i Tromsö med extremkälkåkning på Kvaløya?

Korketrekkeren i Oslo är den klassiska norska kälkbacken. 1955 hölls det första mästerskapet i kälkåkning här. För att ta sig till Korketrekkeren tar man T-bana nummer 1 till Frogneseteren. Köp ett dagskort, eftersom man kan ta tunnelbanan upp igen när man kommit till slutet av backen.

Från toppen av backen åker man ner till Midtstuen T-banestation. Där hoppar man på tunnelbanan – som går ovanför jord, trots namnet. Efter tretton minuter är man uppe på toppen igen.

Annons
Annons

Korketrekkeren lämpar sig bäst för kälkar, men har man inte en sådan går det också att använda en pulka eller stjärtlapp. Kälkar kan hyras på Akeforeningen, som ligger vid sidan av kälkbacken. Den håller öppet måndag – söndag, klockan 10.00-20.30.

Kälkbacken är upplyst på kvällen. Det bästa underlaget har Korketrekkeren på morgonen, eftersom den prepareras under natten. På lördagar och söndagar kan det vara stor aktivitet i backen.

Fløien är Bergens svar på Korketrekkeren. Fløyfjellet, eller Fløyen, är ett av de sju bergen runt staden och känt för många fina kälkbackar. Istället för tunnelbana har bergensarna Fløibanen. Det är en bergbana där vagnen dras upp med en vajer, eftersom stigningen är så stor. Från toppen av Fløyen kan man ta kälken ned för Fløisvingene. I botten kommer man till Fløibanestationen, som man kan resa upp med igen.

Man måste ha med sig sin egen kälke, eftersom det inte går att hyra.

Om det är dåligt med snö så kan man åka kälke den översta delen av backen ned och hoppa av på en av mellanstationerna. Det finns egna biljetter för kälkåkarna på Fløibanen, så att man kan resa hur mycket man vill under en dag. Priset är 70 norska kronor för barn och 140 kronor för vuxna. Man kan också variera kälkåkningen genom att gå till fots vidare upp från slutstationen och åka kälken ned igen.

I Trondheim finns Lian-backen som både är kul och nära centrum. För att komma dit tar man spårvägen. Den kallas för Gråkallbanen. Från Trondheim centrum reser man till Lian, där man hoppar av i närheten av Lian Restaurang. Vid sidan av den ligger kälkbacken, som är som mest populär på söndagarna. Från toppen av backen till botten är det ungefär 70 meter.

Annons
Annons

Tromsø ligger på en ö som mellan fastlandet och Kvaløya, som är den femte största ön i Norge. Från staden är det ungefär 15 kilometer med bil över en bro till den så kallade Snuplassen (vändplatsen) i Håkøybotn på Kvaløya

Där finns det en parkering och vid sidan av den finns det flera mycket fina kälkbackar både för stora och små.

Här handlar det om god, gammaldags kälkåkning. Det finns varken skidhissar eller preparerade backar.

Ett alternativ är att följa skidspåret till fots inåt mot fjället tills man hittar den backe man tycker ser mest spännande ut. Enligt det lokala turistkontoret finns det många olika möjligheter. Det finns allt från extrembackar för de största kälkentusiasterna till småbarnsbackar på Kalvøya.

Vissa kommersiella skidorter erbjuder också kälkbackar som kan få till och med de mest rutinerade kälkåkarna att kippa efter andan.

På Vierli Vinterland i Rauland, som ligger söder om Hardangervidda i Telemark, finns det en egen kälkbacke som är avsedd för specialkälkar, så att man slipper gå upp till toppen igen för nästa kälktur. På toppen av backen kopplar man lätt ifrån sig från kälkhissen och kan välja mellan flera olika spännande backar.

Men det är inte gratis: Två timmars kälkåkning kostar 280 norska kronor för vuxna, inklusive kälken. För ungdom är priset 230 kronor. Backen är öppen på vardagar kl. 10.00-16.00. På onsdagar är det kvällsöppet 18.00-21.00.

Dagali skidscentrum i Geilo har också en egen kälkbacke, som kallas ”Kjelkeløypa”. Backen är 1 840 meter lång och innehåller mycket kälkglädje. Även här går det att dras på kälken till toppen med en speciell kälkhiss. Kälkarna hyrs ut och det kostar 300 norska kronor för två timmar. Barn under åtta år åker gratis om de har ett Keycard. Kälkbacken är öppen 10.00-16.30 varje dag. Skidcentret erbjuder också en specialdesignad airboardbacke med egen hiss.

Är man i närheten av Gol, kan man testa kälkåkningen på Storefjell Ski- og Akesenter. Här finns en kälkbacke för specialkälkar, som är en kilometer lång. Den hör till de häftigare och har en åldersgräns på tolv år.

Skidcentret har dessutom två stora kälkbackar för de minsta där de kan åka kälke så mycket de vill helt gratis. Men det finns ingen hiss upp till toppen – man måste gå själv. Öppettider är lördagar och söndagar kl. 10.00 – 16.00

Christine Guldbrandsen/Aftenposten Översättning Björn Lindahl

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons