Annons

Lars Ring:Låt Södra teatern förbli ett nöjespalats!

Södra teatern i Stockholm.
Södra teatern i Stockholm. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Under strecket
Publicerad

Södra teatern ligger som ett litet vitt Akropolis ovanför Slussen, till synes oberörd av all byggverksamhet.

Södran, byggd 1853 och ombyggd efter en brand 1857, är stockholmarnas äldsta teater. Ett nöjespalats för vanligt folk, som under perioder spelat stor roll för framväxten av en populär underhållningstradition med revyer, folklustspel och operetter. Här har stora stjärnor spelat: Thor Modéen, Sickan Carlsson och Annalisa Ericson.

"Castigat ridendo mores" stod det förr på Södrans ridå – ungefärligen "skratt förädlar". Södran, med sin vidunderliga utsikt över Stockholm, köptes av KF som 1960 var beredda att riva teatern för att bygga kontor. Huset räddades dock av Riksteatern som under 1960- och 70-talen bedrev en intensiv verksamhet med egna produktioner och en rik gästspelsrepertoar.

Det ryktas på flera håll om att Blixten & Co, ledd av Leif ”Blixten” Henriksson, ska köpa Södran.

Idag har Riksteatern outsourcat mycket av verksamheten: restaurangerna och baren. Det mesta som spelas är musik – ofta med etniska förtecken. Nu vill man sälja teaterhuset som är kulturskyddat och inte får förändras, inte heller verksamheten. Riksteatern med hundratals teaterföreningar och stor egen repertoar menar sig inte ha möjlighet att också ha ansvar för Södran.

Annons
Annons

Hur ska man då förhålla sig till detta? Ska man beklaga, protestera eller bara förstå att tiden är förändrad?

Faktum är ju att dessa enorma perspektivscener från förrförra århundradet med sina eleganta utsmyckningar idag inte är så attraktiva spelplatser. Särskilt Södran, med sin höga scen, är svår att använda. Dessa gamla teatrar med sina rader och loger är som gjorde för en dåtida borgerlighet att visa upp sig, och avsedda för kulisslösningar som nu är helt omoderna. Scenkonsten är förändrad.

Låt huset få leva – istället för att som på Vasan reduceras till k-märkt salong, mest använd för företagsevent och privata konferenser.

Södran är ju fantastiskt vacker som upplyst teaterborg men den typ av teater som Riksteatern idag turnerar med passar inte där. Istället har man anordnat konserter, stand-up och några enstaka prov på sin repertoar. Det ryktas på flera håll om att Blixten & Co, ledd av Leif ”Blixten” Henriksson, ska köpa Södran. Blixten har blivit ett riktigt stor arrangör som producerar konserter, teater, humorshower, klubbkvällar och akustiska spelningar.

Kanhända är det så att Leif Henriksson är en modern motsvarighet till teatermogulen Albert Ranft och Gustav Wally. Möjligen är Tomas Andersson Wij en sofistikerad variant på Emil Norlander och bandet Tjuvjakt rimmar samtid lika smart som någonsin Hasse Z?

Det mest viktiga vad gäller framtiden för Södran bör vara att teatern fortsätter att vara ett nöjespalats, där en mängd olika former får plats. Att huset får leva – istället för att som på Vasan reduceras till k-märkt salong, mest använd för företagsevent och privata konferenser.

Det existerar inget så dött, hopplöst och övergivet som en bortglömd teater.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons