Annons

Lätta knepen: Så höjer du pensionen

Foto: Henrik Montgomery/TT

Pensionen kan höjas med miljonbelopp genom några enkla knep. SvD listar de viktigaste knepen för den som vill ha mer i plånboken på ålderns höst.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 3
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 2 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 3 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Håll koll på avgifterna

Höga avgifter kan innebära stor skillnad för pensionen. De så kallade skalavgifterna kan till exempel äta upp 1 procent av pensionskapitalet varje år.

Enkelt uttryckt så handlar det om kostnader som man får betala bara för att ha sin pension hos pensionsbolaget.

Avgifterna kan tas ut som en årlig fast avgift, eller/och en rörlig procentuell avgift. Skalavgifter förekommer på både privata pensionsförsäkringar och tjänstepensionsförsäkringar.

Det finns dock alternativ som inte tar ut några sådana avgifter alls.

Utöver skalavgifterna kan man få betala fondavgifter. På ett långsiktigt sparande kan det vara en god idé att välja fonder med låga avgifter. Ett bra riktmärke är max 0,5 procent.

Om man funderar över att flytta pensionen till ett annat pensionsbolag är det viktigt att hålla koll på eventuella flyttavgifter. Pensionsbolaget kan i värsta fall ta 5 procent av hela kapitalet.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 2 av 2

Innan flytten är det också bra att ta reda på om pensionsbolaget gör en så kallad "marknadsvärdesjustering" eller om du får med dig hela kapitalet.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Se över återbetalningsskyddet

Många betalar för ett återbetalningsskydd i sin tjänstepension trots att det inte finns någon som kan ärva pengarna. Det beror på att att de flesta tjänstepensionsavtal tecknas "med återbetalningsskydd" som förval.

Ett återbetalningsskydd är bra att ha om man har familj. Det innebär att familjen får de sparade pensionspengarna om man skulle avlida.

Men om man inte har någon familj, är ung eller har barn som är stora och står på egna ben, kan man höja pensionen med runt 1 000 kronor i månaden genom att plocka bort återbetalningsskyddet.

För även om det inte kostar något att ha skyddet, så får man inte ta del av så kallade arvsvinster - sparade pensionspengar från personer som avlidit.

Det går bra att ha återbetalningsskyddet och senare välja bort det. Om man tvärtom senare vill lägga till återbetalningsskyddet, exempelvis i samband med giftermål eller att man får barn, går det bra att göra fram till utbetalningen av pensionen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eget sparande

Den allmänna pensionen som består av inkomstpension och premiepension, beräknas landa på runt halva slutlönen.

Med tjänstepensionen får man ytterligare cirka 20 procent. Det innebär sammanlagt runt 70 procent av slutlönen i pension.

Den som vill ha mer i pension behöver ordna det på egen hand, till exempel genom ett sparande på ett investeringssparkonto, ISK.

Ett annat alternativ är att löneväxla. Det betyder att arbetsgivaren sätter av en del av lönen före skatt till pensionen.

Eftersom skatten som betalas på pension är cirka 6 procent lägre än arbetsgivaravgiften är på lön, så får man vanligen ta del av denna mellanskillnad. Den som sätter av 1 000 kronor av sin lön, får alltså 1 060 kronor till sin pension.

Dessutom inkomstbeskattas pengarna som löneväxlas först när pengarna betalas ut vilket innebär att skatten kan bli lägre på pensionsutbetalningarna i framtiden.

Tänk på att, för att inte gå miste om avsättningar till den allmänna pensionen, så behöver månadslönen vara minst 43 000 kronor efter löneväxlingen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons