Annons

Kostdoktorn: Sjukvårdens skepsis till LCHF sorglig

Mycket fett och få kolhydrater för att minska i vikt. Andreas Eenfeldt, läkaren som förespråkar LCHF-dieten, är inte förvånad över att dieten är den populäraste i SvD:s mätning. Men fortfarande möts LCHF av skepsis. Nu efterlyser han en kampanj för att utbilda vårdanställda om lågkolhydratkost.

Under strecket
Publicerad

LCHF-dieten har bland annat växt fram som en reaktion mot myndigheternas budskap att fett var det stora hälsohotet.

Foto: TTBild 1 av 2

Andreas Eenfeldt.

Foto: PrivatBild 2 av 2

LCHF-dieten har bland annat växt fram som en reaktion mot myndigheternas budskap att fett var det stora hälsohotet.

Foto: TTBild 1 av 1
LCHF-dieten har bland annat växt fram som en reaktion mot myndigheternas budskap att fett var det stora hälsohotet.
LCHF-dieten har bland annat växt fram som en reaktion mot myndigheternas budskap att fett var det stora hälsohotet. Foto: TT

LCHF (low carb, high fat) är en diet som länge skavt som en vass sten i skon på de etablerade forskare som växt upp med hotbilden av det mättade fettet som den onda matens moder.

Men ute bland det dietglada svenska folket har LCHF-dieten skördat ständiga triumfer och sedan det stora genombrottet 2008 varit ohotad som den populäraste dieten.

– Den absoluta peaken var väl runt 2012. Då var LCHF på löpsedlarna varje vecka. Varannan gång var det jättebra och varannan gång dödligt, skrattar Andreas Eenfeldt.

Han är läkare, driver hälsobloggen Kostdoktorn och är en av LCHF-dietens främsta förespråkare.

I dag toppar LCHF fortfarande klart, sett vilka dieter svenskarna googlar på och faktiskt använder, men det går att ana en utmanare i form av vegantrenden och 5:2-dieten står sig fortfarande stark. Den senare kombineras inte sällan med andra dieter, inklusive LCHF.

Annons
Annons

Andreas Eenfeldt.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Andreas Eenfeldt har själv märkt av vegantrenden och säger att han inte är förvånad. Han tycker inte alls att LCHF och vegan är varandras motsatser.

– Nej, inte alls. De ligger tvärtom ganska nära varandra. Båda vill ha bra och riktig mat utan en massa socker. Men personligen tycker jag att vegan är krångligare. Man måste vara väldigt noga för att få i sig rätt aminosyror och inte tappa en massa muskelmassa.

Andreas Eenfeldt påminner om att LCHF innebär att man äter en massa grönsaker istället för att bulka upp med pasta, ris och potatis.

– Jag är rätt trött på nidbilden av att LCHF går ut på att äta baconberg. Mina barn äter nog mer grönsaker än de flesta. De blir helt enkelt godare stekta i smör.

Andreas Eenfeldt.
Andreas Eenfeldt. Foto: Privat

För den som följer debatten i sociala medier kan en del LCHF:are ibland framstå som bokstavstrogna, men även detta är något Andreas Eenfeldt vill tona ned.

– Människor är olika. Alla behöver inte vara ultrastrikta medan andra mår bra av det. Har du aningen minskad insulinkänslighet kan det räcka med måttlig LCHF men om du har insulinresistens behövs den strikta varianten.

Han förklarar att LCHF framför allt är utformat för människor som drabbats av det metabola syndromet med högt blodtryck, diabetes, övervikt och rubbade blodfetter.

Annons
Annons

– Å andra sidan är halva befolkningen överviktig, så det gäller rätt många. Det finns fördelar med att börja tidigt men de som satsar på LCHF är mest folk, ofta kvinnor, som kommit upp över 40 och som börjat se varningssignaler.

Trots de ständiga angreppen mot dieten har forskningsresultaten år efter år tickat ut till dess fördel, även om det fortfarande saknas studier kring effekterna på riktigt lång sikt. Redan 2008 klassade Socialstyrelsen måttlig lågkolhydratkost som ett bra förstahandsval för diabetiker.

Samtidigt skrev Socialstyrelsen att det är viktigt att även de personer som väljer strikt lågkolhydratkost kan få god vägledning om hur denna kost är sammansatt via sjukvården.

År 2013 rapporterade sedan en expertgrupp via Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, att LCHF gav minst lika stor viktnedgång som andra dieter på medellång sikt, och större effekt på kort sikt.

– När både SBU och Socialstyrelsen gett klartecken är det sorgligt att stora delar av sjukvården hänger fast vid gamla föråldrade idéer. Det skulle behövas en utbildningskampanj riktad till vårdpersonal för att sprida de slutsatser som dragits, säger Andreas Eenfeldt.

Så vad är kärnan i LCHF-tänket?

– Kärnan är att stabilisera höga insulinnivåer. Man behöver inte nödvändigtvis hamna i ketos (när kroppen går över till fett som primär energikälla SvD:s anm) som är en följd av strikt LCHF och verkligt låga insulinnivåer.

LCHF växte också fram som en reaktion mot myndigheternas budskap att fett var det stora hälsohotet. Eftersom smör, liksom det länge också ifrågasatta ägget, är grunden i så många traditionella recept öppnade detta i sin tur tappkranen för mat full med processade vegetabiliska fetter, socker och andra snabba kolhydrater, liksom e-märkta tillsatser.

– Det fanns aldrig några bevis för att det skulle vara bra att sluta äta smör och gå över till majsolja, och de senaste årens forskning har gett oss rätt, säger Andreas Eenfeldt.

En annan tanke med LCHF är att fett, och även protein, ger större mättnadskänsla än kolhydrater, särskilt om de saknar fibrer. Utan ständigt sug småäter man inte lika mycket.

Så åtminstone på det sättet är LCHF precis som alla andra dieter ett sätt att tygla sin hunger och äta mindre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons