Annons

Så ska Marine Le Pen vinna fler väljare

Marine Le Pen har mindre än två veckor på sig att skaffa sig stöd bland de fransmän som i den första omgången av presidentvalet röstade på högern, socialisterna eller vänsterpartiet. Ett första steg är att distansera sig en smula från sitt eget, skamfilade parti.

Under strecket
Publicerad

Marine Le Pen möter potentiella väljare i Paris.

Foto: Charles Platiau/APBild 1 av 2

Grafik: Kalle Källström

Bild 2 av 2

Marine Le Pen möter potentiella väljare i Paris.

Foto: Charles Platiau/APBild 1 av 1
Marine Le Pen möter potentiella väljare i Paris.
Marine Le Pen möter potentiella väljare i Paris. Foto: Charles Platiau/AP

Om Marine Le Pen ska kunna slå liberalen Emmanuel Macron i presidentvalets andra omgång den 7 maj så måste hon vinna över väljare som vanligtvis håller på helt andra partier än hennes Nationella fronten, från både vänstern och högern. I veckan så meddelade hon att hon tillfälligt kliver av partiledarposten.

– Jag kommer att känna mig friare, men framför allt så kommer jag att stå över alla partipolitiska överväganden, sade Le Pen till franska medier.

Den högerextrema presidentkandidaten har under sina strax över fem år som partiledare arbetat hårt för att tvätta bort Nationella frontens stämpel som ett rasistiskt och våldsbenäget parti. Hennes far, partiets grundare Jean-Marie Le Pen, är dömd för misshandel och antisemitism, och omgav sig i sina glansdagar med skinnskallar.

Annons
Annons

Grafik: Kalle Källström

Bild 1 av 1

Varje gång någon från Nationella fronten gör ett rasistiskt uttalande faller Le Pens popularitetssiffror.

Att Le Pen nu går upp i andra ronden utan parti är inte oväntat, säger valkännare:

– Marine Le Pens problem är att hennes parti är Nationella fronten och att hennes namn är Le Pen. Det finns gammal beröringsskräck mot Nationella fronten i de andra partierna, och bland mindre försonliga väljare. Hon kan inte direkt byta efternamn, det skulle vara för uppenbart, ja löjligt. Ett förslag är att byta namn på partiet, förklarar Dominique Reynie, politikprofessor på universitetet Science Po i Paris till SvD.

Redan för ett par år sedan föreslog Louis Aliot, som är vice partiordförande och också Marine Le Pens livskamrat, att Nationella fronten byter namn till Patrioterna, för att trolla bort gamla associationer med partiet. Men Marine Le Pen har också velat vara noga med att inte fördöma alla pappans meningsfränder – tvärtom så har hon vårdat hans gamla väljare. Alla röster räknas, partinamnet är kvar.

Grafik: Kalle Källström
Grafik: Kalle Källström

Enligt Dominique Raynier så måste Le Pen fram till den 7 maj ”hålla sig i skinnet” och inte säga eller göra något som får osäkra väljare att ”komma ihåg” hennes bakgrund.

– Varje gång någon från Nationella fronten gör ett rasistiskt uttalande, som mot Taubira, eller är inblandad i någon våldsam incident, så faller Le Pens popularitetssiffror med mellan 2 och 5 procent: Då påminns väljarna om att hon är en Le Pen, och att hennes parti är Nationella fronten, säger valexperten.

Omkring sex av tio franska väljare är fortfarande mycket ovilliga till att Le Pen blir president.

Den tidigare justitieministern Christine Taubira, som är svart, har under sin karriär utstå rasistiska påhopp. En Nationella fronten-politiker lade till exempel upp ett fotomontage med Taubira som liknades vid en apa på sin Facebook-sida.

Omkring sex av tio franska väljare är fortfarande mycket ovilliga till att Le Pen blir president – enligt en sondering som tidningen Le Monde lät göra i mars sade hela 58 procent av de tillfrågade att hon vore en fara för demokratin.

Omvänt så kan närmare 40 procent tänka sig Le Pen som president. Det räcker alltså med att 20 procent av väljarskaran lägger sig på sofflocket den 7 maj för att Le Pen ska ta makten. Men så många soffliggare har aldrig tidigare uppmätts i franska val, och Le Pen måste därför försöka locka över andras sympatisörer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons