Annons

Le Pen ska psykutredas – vägrar träffa psykolog

Marine Le Pen ska psykundersökas. Det kräver den domstol som utreder om partiledaren olagligen har spridit vålds- och terrorpropaganda på internet. Men Marine Le Pen vägrar infinna sig hos en psykolog.

Under strecket
Publicerad

Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler/AP

Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler/AP
Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Foto: Michel Euler/AP

BRYSSEL. ”Jag trodde att jag hade sett allt vid det här laget, men nej! Bara för att jag fördömde IS grymheter i några tweets så vill alltså ’rättsväsendet’ att jag genomgår en psykologisk undersökning. Hur långt kan de gå?” sade Marine Le Pen till franska medier, efter att hon nyligen mottagit en kallelse till en rättspsykiatrisk undersökning.

När undersökningen är överstökad vill det franska rättsväsendet börja förhöra partiledaren. Domstolen vill först fastslå om Marine Le Pen är kapabel att ”förstå tilltal och svara på frågor”, enligt kallelsen.

Fallet går tillbaka till 2015. Marine Le Pen blev upprörd när en journalist i ett tv-program drog paralleller mellan terrorgruppen Islamiska Staten (IS) i Syrien och Le Pens eget parti Nationella fronten – som i dag bytt namn till Nationell samling – i ett resonemang kring identitetssökande.

Annons
Annons

Hon lade i snabb följd ut tre foton på avrättningar som IS utfört på sitt Twitterkonto, bland annat ett foto på den halshuggne reportern James Foley. ”Detta är IS!” skrev Le Pen argt till bilderna.

Dagen efter startade rättsväsendet en utredning av publiceringen. I Frankrike är det förbjudet att sprida våldspropaganda, och även att publicera bilder som ”avsiktligt skadar den personliga integriteten”. Ett undantag finns för medier, som anses verka i syfte att upplysa allmänheten.

– Jag visste inte att det var ett foto på James Foley. Det fanns tillgängligt överallt på Google, sade Le Pen själv om bilderna.

Le Pen har sedan dess konsekvent vägrat att infinna sig till polisförhör. Hon har hänvisat till sin åtalsimmunitet som parlamentariker – Le Pen är inte bara partiledare hemma i Frankrike, utan har också varit ledamot i EU-parlamentet i Bryssel och är numera ledamot i nationalförsamlingen i Paris.

Men i mars i år lyfte en domare i Parisförorten Nanterre, där partiet Nationell samling har sitt högkvarter, hennes åtalsimmunitet. Sedan dess har det franska rättsväsendet förberett ett åtal. Partiledaren riskerar upp till tre års fängelse och 75 000 euro i böter om hon fälls. Men Marine Le Pen har ingen avsikt att infinna sig till undersökningen.

– Jag väntar med spänning på att se hur domarna ska kunna tvinga mig att göra den (den rättspsykiatriska utredningen), sade Le Pen till tidningen Le Figaro.

Partiledaren tillade att rättspsykiatriska utredningar vanligtvis var beordrade för sexförbrytare och pedofiler.

Le Pens kallelse har gett upphov till stor debatt i Frankrike: å ena sidan diskuteras vad Le Pens anhängare kallar ”politiseringen av rättsväsendet” – att domstolen är ute efter att förödmjuka Le Pen. Det är ett påstående som avfärdas av rättsexperter som understryker att psykologiska utvärderingar görs i alla rättsfall, inte bara i hennes.

Å andra sidan diskuteras återigen yttrandefrihetens gränser och vad man får lov att publicera på nätet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons