Annons

Le Pen valspurtade bland ”de sina” på landsbygden

Marine Le Pen höll sitt sista tal inför slutstriden i presidentvalet bland de ”sina”: folket på landsbygden som hon säger sig representera; det ”osynliga” Frankrike.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Marine Le Pen i Ennemaine.

Foto: Thibault Camus / APBild 1 av 1

Marine Le Pen i Ennemaine.

Foto: Thibault Camus / APBild 1 av 1
Marine Le Pen i Ennemaine.
Marine Le Pen i Ennemaine. Foto: Thibault Camus / AP

ENNEMAIN, FRANKRIKE I Ennemain, en idyllisk by i regionen Picardie i norra Frankrike, hade de 242 invånarna på torsdagskvällen förberett sig för vårens byafest. I år skulle man ha en häftig åkattraktion och spunnet socker för barnen, och så öl- och matstånd för de vuxna.

Men så bestämde sig plötsligt den lokale borgmästaren Loïc Grimaux för att bjuda in Marine Le Pen, ledaren för Nationella fronten, som på söndag gör upp med liberalen Emmanuel Macron om jobbet som Frankrikes president, till att hålla tal på torget framför borgmästeriet och den lilla kyrkan. 

Snart smällde lokala partifunktionärer upp stånd med försäljning av Nationella fronten-prylar – pennor, pins, nyckelringar och muggar med Marine Le Pens foto – och framåt eftermiddagen kunde man se både säkerhetspolisen och Marine Le Pens egen säkerhetsstyrka Département Protection Sécurité (DPS), som består av mestadels före detta soldater, stryka omkring mellan traktens hästhagar med tunga vapen i händerna.

Annons
Annons

När Marine Le Pen så småningom dök på upp scenen mitt i byn, visste jublet inga gränser. Det var presidentkandidatens sista framträdande inför publik före slutstriden om presidentjobbet på söndag. Att det skulle bli av i just pyttebyn Ennemain är för att denna rurala miljö ”bäst representerar Marine och hennes väljare”, förklarade Eric Richermoz, en av presidentkandidatens medarbetare för SvD.

Marine Le Pen inledde sitt tal med att prisa den franska landsbygden:

– Det är ni som är det franska folket, sade Le Pen, och hänvisade till ett modeuttryck som beskriver den franska arbetarklassen på landsbygden eller i småstäder för ”det bortglömda Frankrike”. 

– Jag har haft ett enda mål: att vara folket representant, att föra folkets talan ­– och det har irriterat våra motståndare! Jag vill åter föra folket till beslutsborden, vrålade Le Pen till åhörarnas jubel. 

Presidentkandidaten, som i första omgången fick stöd av omkring 21 procent av väljarna – alltså ett mindre antal av det franska ”folket” än hennes motståndare Emmanuel Macron – attackerade också medierna som partiska och lögnaktiga. 

– Se bara på de hatiska kommentarerna mot mig efter debatten igår, sade Le Pen. 

Kvällen före hölls den traditionell tv-debatten mellan valets två kvarvarande kandidater, och Marine Le Pen ansågs av de flesta bedömare i den franska medievärlden och av omkring 63 procent av tv-tittarna, enligt en undersökning på kvällen, ha förlorat debatten stort. Inte minst för att hon tappade humöret, hånskrattade åt sin motståndare men också för att hon verkade illa påläst om framför allt sin ekonomiska politik. 

– Jag var folkets röst vid debattbordet! Jag var röst för det rasande folk som fått nog av systemets arrogans och förödmjukande och förminskande av dem, försvarade sig presidentkandidaten. 

Marine Le Pen räknade sedan upp alla som hon sade sig ha representerat under debatten mot Macron: jordbrukaren som tar livet av sig för att det inte går runt, småföretagaren som inte har råd att betala sina anställda, pensionärern som väntat på en bostad i flera år och som ser nyaanlända tilldelas bostäder på ett par veckor, den unga flickan som är rädd att bli förolämpad och spottad på om hon tar på sig en kort kjol eller ett par shorts. 

Publiken svarade med att skråla: ”Marine présidente, Marine présidente!”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons