Annons

Detta ska du läsa av Tokarczuk och Handke

Böcker av Handke och Tokarczuk i Börshuset.
Böcker av Handke och Tokarczuk i Börshuset. Foto: Tomas Oneborg

Årets två Nobelpristagare i litteratur är polska Olga Tokarczuk och österrikaren Peter Handke. Kristoffer Leandoer, ledamot i Nobelkommittén och litteraturkritiker i SvD, tipsar om några viktiga böcker ur respektive författarskap.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT

1 / 8

Tre böcker att läsa av Olga Tokarczuk

Foto: TT

Jakobsböckerna

”Jakobsböckerna” är Olga Tokarczuks magnum opus och en betydande händelse för romankonsten. Berättelsen om en judisk väckelserörelse i Polen på 1700-talet och oron som följde i dess spår är stor och mustig epik, en modern motsvarighet till Selma Lagerlöfs ”Jerusalem”, färgstark och folkrikt myllrande, samtidigt som boken också är just en bok, vars illustrationer och typografi är betydelsebärande. Överdådigt förenar Tokarczuk brett berättande med metalitterära lekar, som om Borges och Garcia Marquez skrivit boken ihop.

Annons
Annons

2 / 8

Styr din plog över de dödas ben

Sällan har kriminallitteraturen så mycket att vinna på gästspel av författare utanför genren. Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” är ett lysande undantag, ”Styr din plog över de dödas ben” ett annat: här firar den vresiga ironin och underförstådda humorn triumfer samtidigt som temat, människans brott mot naturen, är plågsamt aktuellt. En djurrättsaktivist löper amok och hämnas på traktens jägare och djurplågare på de mest gruvliga sätt. Läs uppmärksamt – romanen ger också en lektion i jagberättandets försåt!

Annons
Annons

3 / 8

Löparna

I ”Löparna” blir själva romanformen nomadisk och rastlös, dess livsnerv är rörligheten. Tokarczuk genomfar moderna världens transithallar och motorvägsavfarter med blicken hos en gammaltroende rysk sekt som ansåg ständig rörelse vara vägen till frälsning. Hela tiden med klangbotten i en specifikt polsk erfarenhet återför hon mänskligheten till dess ursprungliga tvistefråga: är vi nomader eller bofasta, jägare eller odlare? Känslan för det nomadiska är det som förenar henne med 2019 års pristagare.

Annons
Annons

Peter Handke.

Foto: Fredrik Varfjell/TT

4 / 8

Fem böcker att läsa av Peter Handke

Peter Handke.
Peter Handke. Foto: Fredrik Varfjell/TT

Berättelse om ett liv

Hur skriver man om det mest outhärdliga av allt; sin egen mors oförmåga att leva? Just så här. Sakligheten, sanningslidelsen och det strama greppet kring starka känslor gör ”Berättelse om ett liv” till en modern klassiker som hela författarskap spirat ur, till exempel Knausgårds, vars tonfall bär omisskännliga Handkespår.

Annons
Annons

5 / 8

Den sanna känslans ögonblick

”Den sanna känslans ögonblick” naglar fast själva den kris som Handkes författarskap ständigt skildrar med ärlighet: den oförmåga att stänga ute yttervärlden som framtvingar en alltmer irriterad kontakt med en samtid som tycks meningslös och fragmenterad, när allt man eftersträvar är frid, inre samling och upphöjd ro.

Annons
Annons

6 / 8

Långsam hemkomst

”Långsam hemkomst” skildrar geologen Sorgers uppbrott från Alaska och resa tillbaka mot Europa över den amerikanska kontinenten, men titelns hemkomst handlar snarare om en långsam försoning med sig själv, skildrad mot samma storslaget öde amerikanska landskap som vi möter i Terrence Malicks filmer.

Annons
Annons

7 / 8

Tankar om den lyckade dagen

Lou Reed behövde bara tre minuter och fyrtioåtta sekunder för att beskriva sin idealdag i ”A perfect day”. Även Handke håller sig till det lilla formatet och anspråkslösa tilltalet i ”Tankar om den lyckade dagen”, en klassisk betraktelse i antik anda, närmast meditativ, och en av författarens vackraste texter.

Annons
Annons

8 / 8

Mitt år i Ingenmansbukten

”Mitt år i Ingenmansbukten” är Handkes mest omfattande verk, en bred lugn flod som flyter fram, en text om försoning, odling och växande. Ingenmansbukten är hans namn på den anonyma Parisförort som sedan länge är hans utsiktspost: boplats för de pilgrimer och vandrande riddare som befolkar Handkes värld.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons