Annons

Ledarsidans julläsning

Foto: Henrik Montgomery / TT

Har du alltjämt julklappar kvar att ordna? Inför långhelgerna tipsar ledarredaktionen om läsvärda böcker, att införskaffa till någon som förtjänar en god bok i julklapp – till andra eller dig själv.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 6

Bot mot skadliga stereotyper

Det är inte lätt att veta vem man är, när resorna går kors och tvärs över jorden och hela världens folk samtidigt finns nästgårds. Ändå verkar vårt globala liv på många håll ha stärkt känslan av vi och dem.

Måste det vara så? Nej, svarar den ghananske-brittiske filosofen Kwame Anthony Appiah. I sin bok ”Identitetsillusionen” (Fri tanke förlag, 2019) erbjuder han en vacker väg ut ur polariseringens muggiga grotta.

Först när vi förstår hur identiteter formas och varför de är viktiga för oss kan vi sluta att dum-stereotypisera andra. Anthony Appiah reder därför ut de fyra identitetsnystan som dominerar samhällsdebatten: klass, kön,
religion och nation. Genom konkreta historiska exempel visar han att vår självbild ofta bygger på allvarliga tankefel och ibland rena lögner.

Som läsare lämnar du boken som en bättre människa. En varning bör dock utfärdas. Du kan även känna dig lite förmer och komma på dig själv med att tänka: ”Gud vad debatten är antiintellektuell!” 

Lydia Wålsten

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 6

Beroendet av staten kom från två håll

Liberalismen är i dag vattnet vi simmar i, och därför inte ser. Patrick Deneen skriver i ”Why liberalism failed” (Yale University Press, 2018) att han vill vara färgdroppen som släpps ned i vattnet och gör det synligt, vilket han helt klart lyckas med. 

Högern och vänstern är inte så olika som man kan tro, menar Deneen, utan två sidor av samma röv. De har bråkat om hur det ska gå till, men varit enade om att det övergripande målet är individuell frigörelse. Högern vill frigöra genom marknaden, och vänstern genom staten. Men fri ska individen bli till varje pris. 

Tillsammans har staten och kapitalet – med liberalismen som bas – slagit sönder alla andra gemenskaper som skulle kunna konkurrera om människors lojalitet. Familjen, religiösa församlingar, föreningar – ja, snart sagt allt i civilsamhället har ätits upp av stat och marknad i en ohelig allians.

Resultatet är att vi blir alltmer alienerade, isolerade från varandra och därför också mer beroende av staten, trots att högern påstår sig vilja motsatsen. Så kan det gå.

Ivar Arpi

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

3 / 6

Bibeln för själen, patos för politiken

Bibeln är julens källtext. Gud blir människa för att rädda var och en av oss. 

Han visar vad en människa kan vara, först i det nyfödda barnet och sedan genom sina handlingar fram till slutet. Att fira jul är att fira hans födelse. 

Johannesevangeliet är boken i boken jag helst vill läsa.

Deirdre McCloskey skrev sin bok Why liberalism works: How true liberal values produce a freer, more equal, prosperous world for all (Yale University Press 2019) sedan hon läst Patrick J Deneens ”Why liberalism failed”. Hon beskriver varför hon finner de liberala grunderna, som marknadsekonomi, entreprenörskap och fri mänsklig skaparanda, enastående.

De alternativ till liberal demokrati vi sett har skadat människan. Genom sin verksamma tid i universitets- och den intellektuella världen har hon ständigt påtalat att politik som bäst hjälper de fattiga är den liberala marknadsekonomin. Därför är den att föredra framför andra, där de som har det sämst och svårast alltid kommer sist. Hennes ”whiskeyröst” är lika stark som hennes intellekt och patos.

Maria Ludvigsson

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 6

Inifrån ett paradigmskifte

Gunnar Åselius ”Vietnamkriget och de svenska diplomaterna” (Dialogos förlag, 2019) är en lysande bra skildring av ett formativt skede i svensk politik. 

Perspektivet är utrikespolitiken och hur den kom att formas av en krets vänsterradikala aktivister under det sena 1960-talet och 1970-talet. 

Åselius beskriver mentaliteten som härskade på UD under ett av de stora paradigmskiftena i svensk utrikespolitik. Han gör det med skarp penna, saklig precision och historikerns distans. Det är en kritisk skildring men utan polemik och med insikt om att skeendet måste förstås i ljuset av den tidsanda som rådde.

Åselius anlägger också ett institutionellt perspektiv och visar hur utrikespolitiken kom att bli en alltmer integrerad del av regeringens samlade politik när statsrådsberedningen växte och statsministern spelade en alltmer aktiv roll i hur denna formades.  

Olof Ehrenkrona

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 6

Ödesdigra överträdelser

Det är ett tag sedan Jonas Karlssons “God jul: en berättelse” (Wahlström & Widstrand 2013), kom i tryck men jag får ännu en både ansträngd och upprymd känsla i kroppen av att bara tänka på den. 

Scenen för denna julsaga är ett generiskt svenskt kommunhus där personalen känner oro över både budget och beting. Men stormötet handlar överraskande nog inte om nedskärningar, utan att det i ledningen har fötts en kreativ idé: man ska låta dekorera fasaden på kommunhuset genom att skriva “God Jul” med strategiskt utplacerade adventsstakar i fönstren. Det visar sig vara ett ödesdigert beslut, när denna impulsiva manöver ska implementeras över alla revirgränser i det karga kontorslandskapet. 

Karlsson är en av mina favoritnovellister. Han skriver med en lika naken som ömsint blick om det mänskliga samspelet. Och som vi ibland gör det svårt för oss, vi människor.

Tove Lifvendahl

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 6

Lättillgänglig facklitteratur

”Tysklands historia: Från Caesar till Merkel” av James Hawes (Lind & Co 2019) är en av årets mest intressanta böcker i den förträffliga kategorin lättillgänglig och upplysande facklitteratur. Det går inte att förstå Europa utan att förstå Tyskland, och vi i Sverige skulle behöva bli bättre på både och. 

I denna bok tas vi med från det romerska Germania till dagens förbundsrepublik. Den engelska titeln ”The Shortest History of Germany” avslöjar föga förvånande att den som vill kan läsa spaltmeter mer, och tesen om öst och väst som drivs i boken är kanske tillspetsad. Men för den som vill bli lite klokare i jul är detta en synnerligen bra början! 

Catarina Kärkkäinen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons