Annons

Ledarskribenterna blev ”fel” parti i Valkompassen

Göran Greider blev vänsterpartist och Aftonbladets Anders Lindberg blev miljöpartist – trots att båda är socialdemokratiska opinionsbildare.

– Jag gillar ju MP också, men resultatet är inte korrekt, säger Anders Lindberg.

Under strecket
Publicerad

Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, blev vänsterpartist i SvD:s valkompass.

Foto: TT Bild 1 av 2

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör för SvD.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 2

Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, blev vänsterpartist i SvD:s valkompass.

Foto: TT Bild 1 av 1
Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, blev vänsterpartist i SvD:s valkompass.
Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, blev vänsterpartist i SvD:s valkompass. Foto: TT

SvD har i dagarna lanserat Valkompassen, som med 25 frågor hjälper väljare att ta reda på vilket parti som bäst motsvarar deras åsikter.

Men när Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, gör testet får han Vänsterpartiet som bästa träff. Därefter följer MP och sedan S.

– Jag blev rödgrön, konstaterar Göran Greider.

Han tycker att resultatet speglar hans världsbild väl, trots att S inte blev först. Alla rödgröna partier motsvarar hans åsikter till över 70 procent medan alla de borgerliga partierna ligger under 40 procent. Valkompassen rangordnar i procent hur mycket testaren sympatiserar med samtliga partier.

Göran Greider säger att han inte är så förtjust i valkompasser, då de utgår från vissa sakfrågor och saknar frågor om grundläggande värderingar.

Annons
Annons

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör för SvD.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

Om någon faktiskt använder Valkompassen till att välja vilket parti man ska rösta på är det ”ganska tragiskt”, enligt honom.

– Då innebär det att personen egentligen inte på allvar tänkt igenom sin övertygelse och var man står. Jag har inget emot sådana tester, men tror inte heller att de gör någon större nytta, säger Göran Greider.

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, får Miljöpartiet som bästa träff i Valkompassen. Det trots att han alltså leder Sveriges största socialdemokratiska ledarsida.

Efter MP är det Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet som bäst överensstämmer med Anders Lindbergs åsikter, enligt Valkompassen – först på fjärde plats kommer S.

Anders Lindberg tar sitt resultat med humor, men är kritisk mot Valkompassen.

– Den här typen av förenklingar är i grunden inte bra. De bidrar till ett förytligande av politiken, som jag faktiskt tror kan vara lite farlig, säger han till SvD.

Han tycker också det är märkligt att Valkompassen inte tar med regeringsfrågan, alltså vilka partier som sannolikt kan regera med varandra. Han säger att han efter första omgången flera gånger försökt göra testet så att svaret skulle bli mest S, men misslyckats.

– Min känsla är att den gynnar småpartier som har starka åsikter om små saker och missgynnar stora partier som har generella åsikter, säger Anders Lindberg.

MP skulle han inte kunna rösta på, säger han, bland annat för att det är ett pacifistiskt och i grunden EU-skeptiskt parti.

– Jag gillar ju MP också, men resultatet är inte korrekt.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör för SvD.
Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör för SvD. Foto: Adam Wrafter
Annons
Annons

Tove Lifvendahl är politisk chefredaktör på SvD och leder alltså SvD:s ledarsida, som har beteckningen obunden moderat. Hon vill inte dela med sig av sitt resultat i Valkompassen men säger att det inte överraskade henne.

Men även hon är skeptisk till den här typen av test – oavsett vem som utformar dem – annat än som underhållning.

– Jag tycker att de inte fångar de dimensioner som jag tror är avgörande för det val man gör. Det handlar om hur man ser på relationen mellan stat och medborgare, men också vilket förhållningssätt man har till omvärlden, utvecklingen och framtiden.

Själv väljer hon dessutom lika mycket person som parti, vilket brukar leda till partisplit mellan de olika politiska nivåerna.

Statsvetaren Tommy Möller har utvecklat Valkompassen tillsammans med nyhetsbyrån TT.

– Det här är en seriös, ambitiös och noggrann produkt som har syftet att se vilken överensstämmelse man har rent åsiktsmässigt, säger han.

Tommy Möller betonar att åsikterna bara är ett av motiven för att rösta på ett parti. Bland annat partiets trovärdighet och ledande företrädare spelar också in.

Men det kan stämma att små partier drar nytta av Valkompassen, enligt honom. Till exempel S är sällan helt för eller emot något, utan instämmer oftast delvis. Om väljaren har starka åsikter kan det alltså vara lättare att få mindre partier som resultat.

– Små partier är mest positiva till kompasserna, för det är möjligt att människor som kanske inte tänkt rösta på dem ser att de ligger nära åsiktsmässigt, säger Tommy Möller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons