Annons

Johan Lindberg:Leder på 37 bokstäver – hitta tidernas längsta SvD-ord

Här kommer ledtrådsbild 4 till Stockholmsgåtan. Frågan är som vanligt: Var är bilden tagen? Samtidigt har vi en annan utmaning denna vecka – vilket är det längsta ordet som förekommit i SvD:s historia?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Johan Lindberg

SvD 21 november 2005.

SvD den 13 maj 2019.

SvD 5 maj 1957.

Foto: Johan Lindberg
Foto: Johan Lindberg

Ni kommer förstås att få fler bilder under veckans gång som underlättar jakten på rätt plats – bild 1, 2 och 3 hittar ni här. Mejla gärna en gissning till mittstockholm@svd.se. Den som är snabbast belönas med någon av böckerna Stockholm då och nu eller guideboken Mitt Stockholm.

Den här veckan har vi alltså även en uppgift extra. Det handlar om att försöka hitta långa ord i SvD arkiv – vilket kan vara det längsta ordet som Svenska Dagbladet har skrivit sedan tidningen grundades 1884? Att vi har utmaningen just denna vecka beror på att vi i arkivet har hittat ett extremt långt ord som en person utbrast i just denna byggnad.

Ni måste inte hitta det allra längsta ordet – de två läsare som hittar de längsta orden vinner varsin bok. Det måste inte vara ett ord som finns i ordlistor utan kan vara ett ”egenkonstruerat” sammansatt ord. Det behöver inte heller vara ett svenskt ord. Om flera läsare kommer med samma ord så handlar det om vem som är snabbast.

Annons
Annons

SvD 21 november 2005.

SvD den 13 maj 2019.

Det har kommit in så många mejl att jag inte har hunnit med att gå igenom alla fina fynd än. Underbart med allt engagemang! Nu kommer inga flera uppdateringar av ställningen innan slutställningen senare i veckan.

Här är de läsare som toppade på morgonen den 15 maj:

1) 37 bokstäver – hittat av åtta läsare

SvD 21 november 2005.
SvD 21 november 2005.

Jan-Olov Sundqvist var först med att hitta ett ord på 37 bokstäver – nämligen specialistsjuksköterskeutbildningarna som förekommer 19 gånger efter 2003. Sedan har även Martin Pola, Markus Andersson, Mattias Axelsson, Martin Kaup, Christel Grufman, Sten Myrberger och Benjamin Malinowsky kommit in med samma ord.

2) 34 bokstäver

SvD den 13 maj 2019.
SvD den 13 maj 2019.

Marek Danielowski valde ett ord som kom häromdagen. Så här skriver han: ”Vad gäller långa ord så dök ordet europaparlamentsvalsundersökningen upp i SvD den 13 maj. 34 bokstäver alltså. I artikeln om EU-politikers kontorsersättning.” Även Fredrik Boman har hittat detta ord.

Jonas Bengtsson har också ett ord på 34 tecken: Regementskvartermästarbefattningen. Det har förekommit en gång – 1933-07-23 - sida 24.

Annons
Annons

SvD 5 maj 1957.

Här är de läsare som följer närmast bakom täten:

3) 33 bokstäver

SvD 5 maj 1957.
SvD 5 maj 1957.

Tommy Lundqvist från Örebro har hittat ett ord på 33 bokstäver – konstitutionsutskottsledamöternas. Det nämndes bland annat 1957. Han hittade även ett på 32 (konstitutionsutskottsbetänkandet) och ett på 31 (arbetsförmedlingsstatistikernas).

Läs artikeln från 1957 härsvd.se

Även Carl Welander Sellvall har hittat ett ord på 33 bokstäver i Svd 12 januari 1926: konstitutionsutskottsledamöternas. Detsamma har Jamila. Hon har hittat ordet specialistsjuksköterskeutbildning.

4) Ulf Modig – 30 bokstäver

Ulf Modig har hittat ordet gymnastikkonsulentbefattningen – bland annat i en annons från 1943.

Nu är det alltså upp till era andra att försöka slå toppnoteringarna! Två tips på hur ni kan gå till väga:

1) Gå helt enkelt in på valfritt datum och börja leta efter långa ord.

2) Skriv in ett långt ord i sökverktyget här nedan (eller gå direkt till svd.se/arkiv) så kommer du direkt att få veta om ordet har förekommit och dessutom vilka datum.

Laddar…

Lycka till med veckans utmaningar!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons