Annons

Göran Eriksson:Ledsen, Lööf – det går för bra för Centern

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C). Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Det är inte Centerpartiet som har fått betala för uppgörelsen med Socialdemokraterna. Men det samlade stödet för de fyra partier som samarbetar om regeringsmakten krymper – och Sverigedemokraterna växer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1. Vad var det viktigaste budskapet i Annie Lööfs tal på Centerstämman i Karlstad?

Att Centerpartiet är en stark politisk kraft som nu liberaliserar Sverige, alltså en hyllning till resultatet av den förhandling som slutade med att Centerpartiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister i vintras.

Där finns ju stora C-framgångar som förändrad arbetsrätt och en total omgörning av Arbetsförmedlingen, och Annie Lööf inledde sitt tal med ett tema som numera har blivit ovanligt i svensk politik: arbetslösheten. Mycket av det reformprogram som Centern har drivit fram syftar ju till att fler ska få jobb.

2. Fanns det något överraskande budskap i talet?

Kanske att Annie Lööf ägnade en så stor del av talet åt rättspolitiken, med anledning av att samtalen om åtgärder mot gängkriminalitet bröt samman i helgen, sedan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hade hoppat av.

Lööf kritiserade nu sina gamla allianskolleger med de här orden: ”Alla partier som på allvar vill se ett slut på skjutningar och dödligt våld behöver också ha orken och modet att stanna kvar vid förhandlingsbordet”.

Annons
Annons

Rättspolitiken ingår ju inte i januariavtalet, men nu har Annie Lööf och Centern fått en vågmästarposition även där.

3. Hur är stämningen i Centerpartiet?

Det samlade intrycket är att centerpartisterna är snudd på chockade över hur smärtfritt samarbetet med Socialdemokraterna har varit. Det handlar då inte bara om de stora framgångarna i januariöverenskommelsen, utan också om det konstruktiva samarbetsklimatet.

Socialdemokraterna beskylls ju inte sällan för att vara maktfullkomliga, men anstränger nu sin impulskontroll till det yttersta för att övertyga Centern om att vägvalet var rätt.

4. Så allt är solsken i Karlstad?

Annie Lööf-kulten består och stämningen är god, men att allt är bra är nog ändå inte inte den fullständiga bilden. Så här sa Annie Lööf i sitt tal:

”Vi är högerpopulismens och främlingsfientlighetens starkaste motståndare.”

Syftet med samarbetet med den S-ledda regeringen var just att hålla Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande.

Men i många opinionsundersökningar växer Sverigedemokraterna, och partiet ligger nu flera procentenheter högre än de gjorde vid valet för ett drygt år sedan. Det var förstås inte alls tanken med Centerns historiska vägval.

5. Finns det fler problem?

Det går hyggligt för Centern, men riktigt dåligt för Socialdemokraterna i flera mätningar och Liberalernas kris fortsätter.

Centerpartiet har som sagt vunnit stora politiska framgångar och tvingat Stefan Löfven till historiska eftergifter. Risken för Annie Lööf är att det går för bra för Centern. Om besvikna väljare lämnar Socialdemokraterna – och bland annat flyr till SD – så sågar ju Centern av den gren som partiet just nu sitter på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons