Annons

Leif GW Persson: Gissar att de hittat mordvapnet

Kriminologen Leif GW Persson har följt fallet sedan mordet på Olof Palme inträffade.
Kriminologen Leif GW Persson har följt fallet sedan mordet på Olof Palme inträffade. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT, Bjørn Sigurdsøn/TT

Leif GW Persson tror att det kommer ett avskrivningsbeslut om Palmemordet eftersom att den misstänkte gärningspersonen är avliden.

– Allt annat vore ju vansinne, säger han till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen sa Palmeutredningens ledare Krister Petersson att de kommer att presentera ett beslut om de ska väcka åtal eller lägga ner utredningen inom ett halvår. Till SVT:s Veckans Brott säger Petersson att han redan vet vad beslutet innebär, men att han inte kommer att säga det nu.

Leif GW Persson säger att polisen nu måste ha något handfast bevis.

Kriminologen Leif GW Persson har följt fallet sedan mordet på Olof Palme inträffade. Han uppfattar att det mest troliga är att utredningen kommer att avskrivas eftersom den misstänkte gärningsmannen är död.

– Det låter som att Petersson aviserar ett avskrivningsbeslut. Allt annat vore vansinnigt. Att en misstänkt skulle vara vid liv efter 34 år, och polisen då skulle meddela att de har en lösning ett halvår innan de griper någon, har jag väldigt svårt att tro, säger Leif GW Persson.

Ett avskrivningsbeslut på grund av att den misstänkte är avliden innebär att polisen har konkreta bevis, som skulle räcka för åtal, enligt Leif GW Persson. Han säger att polisen nu måste ha något handfast bevis mot den misstänkte personen, och gissar på att de har hittat mordvapnet.

Annons
Annons

– Om jag ska gissa så är det så. Det lär inte räcka med att en närstående har berättat något om den misstänkte, eller att han har efterlämnat något. Det ska vara något väldigt konkret.

Efter reklamen visas:
Grafikfilm: Palmemordet

För två år sedan publicerade magasinet Filter en artikel där de pekade ut den så kallade Skandiamannen för mordet. Skandiamannen befann sig vid mordplatsen, hade tidigare hanterat vapen och umgicks i kretsar som var kritiska mot Palme.

Ett beslut i utredningen skulle göra mig väldigt glad.

Men det finns i nuläget inget mordvapen kopplat till Skandiamannen. Något som också talar emot honom är att han själv anmälde sig som vittne dagen efter mordet.

Leif GW Persson säger att han han har en bestämd uppfattning om vem han tror begick mordet, men att han inte vill uppge det för media.

Han säger att han inte vet varför Krister Petersson säger att det kommer ett beslut ett halvår i förväg. Leif GW Persson ser fram emot den dagen.

– Ett beslut i utredningen skulle göra mig väldigt glad, förutsatt att jag kan acceptera det. Oavsett om det betyder att jag har fel eller inte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons