Annons

Leif GW Persson: Polisen har tappat ett antal år

Polisprofessorn Leif GW Persson.
Polisprofessorn Leif GW Persson. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Fram tills nu har polisen inte specialtränat för de grövsta brotten. Professor Leif GW Persson, som var med och tog fram den tidigare utbildningen, tycker att det är bra att den nu väcks till liv.

– Det var fanimej i sista minuten, säger han.

Under strecket
Publicerad

Redan i början av 2000-talet såg kriminologer och poliser i fält vartåt det barkade. Gängskjutningarna ökade och ställde nya, svåra krav på polisen.

2013 tog kriminologerna Leif GW Persson och Mikael Rying fram ett 50-tal förslag på hur man skulle kunna möta utvecklingen. Ett var en spetsutbildning för de som leder arbetet med grova brott – spaningsledare som kopplas in för att jobba fram ett ärende som är i sin linda och utredningsledare som basar för förundersökningen när den väl inleds.

Men i samband med Polismyndighetens stora omorganisation 2015 lades utbildningen ner, trots att antalet sprängningar och skjutningar tog fart och utredningarna blev mer komplicerade. Detta väckte intern kritik från poliser. Bland annat sade kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, gängexpert i Stockholm, att området var eftersatt.

I dag konstaterar Leif GW Persson samma sak.

– Redan när vi föreslog detta första gången, låg man i bakkant. Nu har man tappat ett antal år, säger han.

Han menar att även de mest erfarna poliser behöver vidareutbildas. Det är krävande att leda utredningen av ett grovt brott där gärningsmannen är okänd.

Annons
Annons

– Det finns en polisiär vanföreställning att det räcker med praktisk erfarenhet. Det intellektuella skjuts gärna åt sidan. Men det är så jäkla mycket att tänka på att även bra snutar som varit med länge behöver en manual att pricka av.

Leif GW Persson tar sprängningarna som exempel, och den låga uppklarningen. Inte ens var tionde går rättsligt i mål.

– Där behövs bättre analyskompetens. Sprängningarna klumpas lätt ihop men det är en kolossal skillnad i motiv och tillvägagångssätt.

Nu tar polisen ett omtag och startar åter igen en spetsutbildning för de som leder arbetet mot grova brott. SvD följde med när poliser från hela landet samlades i Malmö och började träna på hur man utreder skjutningar och terrordåd.

Leif GW Persson välkomnar att utbildningen är igång igen. Samtidigt spår han att gängskjutningarna kommer att minska.

– Vi ska nog inte förutsätta att unga människor står i kö för den typen av väldigt grov brottslighet. Det är så pass många som sitter inne nu eller är döda. Så småningom kommer de yngre se att det finns fördelar med att ingå i samhället.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons