Annons

Leif GW Persson: Qviberg kommer att frias

Experterna är eniga. De åtalade i HQ-härvan kommer att frias i tingsrätten. Leif GW Persson tror på ordentlig huvudvärk för åklagaren.

– Han kommer nog att må rätt dåligt, säger Leif GW Persson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kriminologen Leif GW Persson och finansmannen Mats Qviberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT och Lars Pehrson/SvD

Kriminologen Leif GW Persson och finansmannen Mats Qviberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT och Lars Pehrson/SvD
Kriminologen Leif GW Persson och finansmannen Mats Qviberg.
Kriminologen Leif GW Persson och finansmannen Mats Qviberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Lars Pehrson/SvD

I dag tisdag avslutas rättegången där fem personer i ledande befattningar i HQ Bank och moderbolaget HQ stått åtalade för svindleri och bokföringsbrott.

Kriminologen och tv-profilen Leif GW Persson tror att samtliga åtalade kommer att frias.

– Svindleri är ett jäkligt knepigt brott, säger han till SvD Näringsliv.

Det finns problem med att redovisa vad som är brottet.

Leif GW Persson, som var sekreterare i statens stora utredning om ekonomisk brottslighet på 70-talet, har intresserat följt fallet med kraschade HQ Bank. Han menar att många ekonomiska brott är svåra att bevisa.

– Det finns problem med att redovisa vad som är brottet, säger han.

Även professor Torsten Sandström vid Lunds universitets juridiska institution tror på friande domar. Han är författaren till den klassiska läroboken Svensk aktiebolagsrätt.

Annons
Annons

– Det är ett väldigt intressant fall och det blir spännande med domen. Men det är svårt att komma åt de åtalade straffrättsligt, säger han.

Finansmannen Mats Qviberg satt som ordförande i moderbolaget HQ när banken, som var ett dotterbolag, kraschade och fick sitt tillstånd indraget år 2010. Försvaret menar att han inte kan hållas ansvarig vad som hände i dotterbolaget HQ Bank.

– Försvaret har en poäng. Det stämmer att vi inte har något koncernansvar, säger professor Torsten Sandström.

Men strategin från försvaret är inte vattentät.

– Det finns några rättsfall i Sverige där man talar om faktisk ställföreträdare. Det är den som i realiteten har sista ordet. Det är åklagarens möjlighet, säger professorn.

En källa med insyn i processen säger att många av de inblandade försvararna och de som deltagit i processen med att lämna expertutlåtanden åt domstolen är tveksamma till åtalet.

– De åtalade kommer att frias. Det vore en chock annars, säger källan.

Juristprofessorn Mårten Schultz, som skriver om juridik för Svenska Dagbladet, tycker att målet i sin generella karaktär talar för friande domar.

– Stora ekobrottsmål som involverar svindleri, mutbrott och kurspåvekan är svåra att vinna, säger han.

Det allmänna snacket i juristkretsar är att tingsrätten kommer att fria. Vad tänker du om det?

– Det finns kremlologer. Jag tycker man ska låta bli att spekulera om man inte har något konkret. Det är knappast så att domarna i målet pratar bredvid mun, säger Mårten Schultz.

Leif GW Persson menar att det generellt är för dålig kunskap i ekonomiska frågor bland åklagare och domare. De befinner sig i ett kunskapsunderläge gentemot åtalade finansmän och deras försvarare.

Jag är inte 100 procent på att han frias.

Åklagaren i målet, chefåklagare Martin Tidén har sysslat med ekomål i 15 år, kan du verkligen säga att han saknar kunskap?

– Nej, han är säkert jätteduktig på det han gör. Men det brister i de operativa kunskaperna. Mats Qviberg sköter aktiehandel på daglig basis. Det är inget du kan läsa dig till. Du måste syssla med det, säger Leif GW Persson.

– Men jag är inte 100 procent på att han frias. Det ska bli spännande att se.

Domen från Stockholms tingsrätt väntas 21 juni. I höst kommer civilmålet mot den tidigare ledningen i HQ Bank att avhandlas. Sammanlagt handlar det om en stämning på 3,7 miljarder kronor plus räntor.

– Där blir det enklare att få komma åt den tidigare ledningen, säger professor Torsten Sandström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons