Annons

Leif Östling varnar för krig i utsatta områden

Leif Östling, tidigare vd för Scania, tror inte att Sverige orkar med med mer invandring.
Leif Östling, tidigare vd för Scania, tror inte att Sverige orkar med med mer invandring. Foto: SVT:s Uppdrag granskning

Den tidigare Scania-chefen Leif Östling har återigen väckt uppmärksamhet. Den här gången efter att ha framträtt i en invandringskritisk webb-tv-kanal där han bland annat varnar för att det kan bli krig i de utsatta områdena.

Under strecket
Publicerad

I en lång intervju i webb-tv-kanalen Swebbtv pratar Leif Östling bland annat om sin långa tid som chef för lastbilstillverkaren Scania. Men Leif Östling, som även varit ordförande för Svenskt Näringsliv och tidigare i år sommarpratade i Sverige Radio, fick också frågor om hur han ser på läget i Sverige.

Östling sade att det nu måste bli ”ordning och reda” och krävde bland annat att lagstiftningen ses över så att de som begår brott verkligen får sina straff.

Leif Östling hävdar att det finns en undersökning som visar att det snarast gått åt andra hållet. Även om lagarna är desamma är det färre som döms.

– Den person som tittat på det här sa att det korrelerar med att vi fått fler kvinnor som domare, säger Leif Östling i intervjun.

Han fick också frågan om Sverige måste stoppa invandringen.

– Jag tror inte vi orkar med mer invandring av de här grupperingarna av människor, vi har så mycket att ta hand om.

Leif Östling varnade även för att det kan gå riktigt illa om vi inte lyckas få ordning på samhällsproblemen.

– Om det här fortsätter kan vi hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet, i de här utsatta områdena som det kallas för, sa Leif Östling.

I början av 2018 väckte även statsminister Stefan Löfven visst uppseende när han inte ville utesluta att militär kan behöva sättas in mot gängkriminaliteten.

I somras skapade en annan näringslivshöjdare debatt. Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, uppgav då att bolaget har svårt att rekrytera internationella toppkrafter eftersom det i Göteborg är brist på skolor, bostäder och en känsla av otrygghet och kriminalitet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons