Annons

”Har tillräcklig integritet för att inte låta mig styras”

Lars Leijonborg har fått nytt uppdrag, sedan han avgått från Karolinska institutet efter Macchiarini-affären. Nu går han till ett av världens största läkemedelsbolag, Bristol-Myers Squibb, där han ska leda en svensk cancerkommission.

– Det känns viktigt och meningsfullt. Jag har tillräcklig integritet för att inte låta mig styras, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Lars Leijonborgs nya uppdrag är också knutet till sjukvården.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1

Lars Leijonborgs nya uppdrag är också knutet till sjukvården.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1
Lars Leijonborgs nya uppdrag är också knutet till sjukvården.
Lars Leijonborgs nya uppdrag är också knutet till sjukvården. Foto: Adam Ihse/TT

GENÈVE Nu sällar sig den hårt kritiserade Lars Leijonborg till tidigare politiker som gått till jobb i näringslivet, bland dem Göran Persson och Carl Bildt. I början av september avgick Leijonborg från posten som styrelseordförande för Karolinska institutet efter den skandalomsusade Macchiarini-affären.

Nu har Leijonborg fått ett annat uppdrag som också är knutet till sjukvården. Denna gång inom ett av världens största läkemedelsföretag, amerikanska Bristol-Myers Squibb med högkvarter i New York. Ett av företagets mest kända produkter är läkemedlet Opdivo, som används mot bland annat hudcancer och lungcancer och tillhör en cancerbehandling som kallas immunterapi.

Leijonborg blir ordförande i läkemedelsbolagets svenska cancerkommission. Där ingår fem andra personer, bland dem Penilla Gunther från Kristdemokraterna, Toivo Heinsoo som är tidigare landstingsdirektör i Stockholm och Katarina Johansson som är ordförande i Nätverket mot cancer.

Annons
Annons

Meningen är att kommissionen ska ”förbättra cancervården” genom samtal med patientorganisationer, vårdanställda, forskare och politiker. Gruppen ska lämna förslag till förbättringar av cancervården under 2017. Cancerkommissionen är del av ett europeiskt projekt, kallat All.Can, där Sverige är ett av nio länder.

– Jag kände inte till detta uppdrag när jag lämnade KI. Det känns väldigt viktigt och meningsfullt att ha fått förtroendet, och jag är redo att lägga ner mycket tid på vårt arbete, säger Leijonborg.

Kommissionen uppges vara fristående från läkemedelsbolaget. Men hur är det möjligt när Bristol-Myers Squibb finansierar ert arbete?

– Vi är fristående, och ingen av oss i kommissionen kommer att låta oss styras i vårt arbete. Vi har tillräcklig integritet. Detta har understrukits som villkor för vår medverkan.

Jag är lekman men kan mycket om samhällsorganisationen. Jag har också stort intresse för denna globala folksjukdom.

Men hur kan era förslag klassas som trovärdiga när BMS betalar? Är inte risken att rekommendationerna färgas av råd som gynnar läkemedelsbolaget – som vill tjäna pengar och gå med vinst?

– Vi kommer inte att gå in på preparat och liknande. Vi ska inte öka bolagets försäljning. Det är kristallklart att de inte har några sådana förväntningar. Detta gör bolaget som ett sätt att ta sitt samhällsansvar.

Tror du på det själv?

– Absolut. De har så mycket pengar redan. Detta är corporate social responsibility.

Vad är viktigast att förbättra i svensk cancervård?

– Det är detta vi ska arbeta med. Spontant tycker jag att väntetiderna är det största problemet. Det är så mycket ångest förknippat med väntan på besked. Har man fått ett negativt besked ska man kunna komma till behandling omedelbart. Det är också viktigt att få fram bättre eftervård och rehabilitering samt skonsammare behandlingar med färre biverkningar.

Vad vet du själv om cancer?

– Jag är lekman men kan mycket om samhällsorganisationen. Jag har också stort intresse för denna globala folksjukdom. Cancer går alltmer från att vara en dödlig sjukdom till en kronisk sjukdom, vilket förändrar synen på sjukvården. Vi måste även fundera över långsiktiga följder av cancerbehandlingar. Framgångarna har fött nya utmaningar på sikt, säger Lars Leijonborg och tillägger:

– Personligen har jag erfarenhet av sjukdomen då både min mamma och bror dog i cancer. De flesta av oss har i dag någon personlig erfarenhet av cancersjukdomar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons