Annons

Beyoncé utforskar svek, avundsjuka och hämnd

Beyoncé och Lemonade.
Beyoncé och Lemonade. Foto: IBL

Kritikerna om hyllade ”Lemonade”. Att Beyoncés nya album har släppts världen över är det få som har undgått. Men vad får mest uppmärksamhet? SvD listar vad som har fångats upp av tidningarna. Alltifrån albumets storhet till det påstått svajiga förhållandet med Jay Z.

Under strecket
Publicerad
Foto: Robin Harper/TT

1 / 6

"En gigant ibland oss"

Foto: Robin Harper/TT

Från de flesta tidningar har det regnat lovord över Beyoncés sjätte album "Lemonade", som anses var personligt och känsloladdat.

Det amerikanska magasinet Rolling Stone är en av tidningarna som stämmer in i lovsången och snålar inte med berömmet.Redan i de första raderna har Beyoncé jämförts med Prince som gick bort innan skivsläppet.

**"Det här albumet **är en välkommen påminnelse att det i nuläget fortfarande finns giganter ibland oss."

Det mesta av utrymmet tas dock upp av hur "Lemonade" är det mest känslomässiga albumet hittills och hur man drar paralleller till hennes förhållande med Jay Z.

Annons
Annons
Foto: Danny Moloshok/TT

2 / 6

En produkt av ett äktenskapet?

Foto: Danny Moloshok/TT

The New York Times recension går också i samma spår och låter till och med recensionen ha den ledande rubriken "Beyoncé gör 'Lemonade' utifrån det turbulenta äktenskapet" vilket visar vad som får ta mest uppmärksamhet.

Är inte rubriken tillräckligt tydlig så går man också på djupet med att förklara hur albumet kretsar kring det medieförföljda äktenskapet.

"Albumet utforskar svek, avundsjuka, hämnd och raseri innan det i slutet går över till försoning. Många av anklagelserna är med igenkänning specifikt riktade mot hennes man, Shawn Carter, rapparen Jay Z."

Annons
Annons
Foto: Matt Slocum/TT

3 / 6

Mera känslor än politik

Foto: Matt Slocum/TT

Flera valde också att kommentera de politiska undertonerna som redan väcktes under Super Bowl när Beyoncé framförde den nya låten ”Formation” och även den musikvideo som följde därefter.

I videon gjordes flera uppmärksammade politiska referenser. Enligt den engelska The Telegraph är det också tydligt att politiken hela tiden är närvarande i det nya albumet.

"De politiska teman som kritiserades av poliskåren i New Orelans genomsyrar praktiskt taget hela 'Lemonade'".

När det sedan kommer till att sammanfatta attityden är man tydlig med att Beyoncé inte backar utan tar ut svängarna för att visa hela känsloregistret.

“Beyoncé doesn’t just drop F-bombs, she carpet-bombs them”

Annons
Annons
Foto: Morry Gash/AP

4 / 6

Politik som går hem

Foto: Morry Gash/AP

The Guardian menar också att albumet följer en politisk linje med referenser till både slaveri, upplopp och aktivisten Malcolm X.

"I en tid då pop vanligtvis inte förmedlar så mycket, så är det väldigt glädjande att en artist av Beyoncés rang gör så här."

Men likt många andra väljer också The Guardian att lyfta fram äktenskapet som en tydlig grund för det känslomässiga tema som ändå har övertaget i "Lemonade".

"...skivan är mer upptagen med att beskriva hennes förhållande än att förklara världsläget, och överskuggas av hennes make Jay Z:s påstådda otrohet"

Annons
Annons

Jack White, Kendrick Lamar och James Blake har alla varit delaktiga i den nya skivan "Lemonade".

Foto: AP/AP/TT

5 / 6

En salig blandning av sammarbeten

Jack White, Kendrick Lamar och James Blake har alla varit delaktiga i den nya skivan "Lemonade".
Jack White, Kendrick Lamar och James Blake har alla varit delaktiga i den nya skivan "Lemonade". Foto: AP/AP/TT

Även SvD:s recension lägger vikt vid känslorna och storheten kring den nya skivan som kallas för "ett imponerande starkt album". Men likt många andra recensioner funderar man också över de många sammarbetena som ges spelrum på de 12 nya låtarna. Frågan är om det hjälper eller stjälper?

"Gästlistan på ”Lemonade” är minst sagt imponerande, i vissa fall dock mer teoretiskt än resultatmässigt" löd det i SvD.

Men förutom att vara osäker på om låtarna tillsamans med James Blake och Jack white räcker hela vägen så finns det flera lyckade sammarbeten som lyfts fram.

"De gamla stråkarna, körerna och gitarrerna i möte med Beyoncé och The Weeknd lyfter ”Lemonade” till de höjder hon alltid borde befinna sig på."

Annons
Annons
Foto: Chris Pizzello/AP

6 / 6

"Hennes bästa album hittills"

Foto: Chris Pizzello/AP

I slutändan var det inte många som tyckte att albumet var annat än näst intill perfekt.

DN berörde också skivans ärlighet och kopplingarna till Jay Z som gör att "Lemonade" ly[ckas överträffa de fem tidigare skivorna.

"Mot bakgrund av det krossade hjärta som är hela albumets motor blir denna hysteriska bild rörande. Den tryckta legenden ”Lemonade” är hennes bästa album hittills."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons