Annons

Lena: ”Den dag djuren blir veganer blir jag det också”

Förut var jag överviktig med högt blodsocker, skriver en 60-årig man om hälsovinsterna med att vara vegan. ”Varje dag jag lever veganskt flyttar jag mina ideal och mina handlingar lite närmare varandra”, skriver en 35-årig man medan en mamma oroar sig för dottern som är vegan och har svår ätstörning. Veganismen har många ansikten, här är några.

Under strecket
Publicerad

Grizzlybjörn fiskar lax i Alaska. Alla läsare sjunger inte veganismens lov i gensvaren på Idagsidans serie.

Foto: Tom & Pat Leeson/IBL
Foto: Pat Tuson/TT
Foto: Klaus Rose/TT
Foto: Krister Hansson/IBL
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Författaren Jonathan Safran Foers bok ”Äta djur” inspirerade SvD-läsaren Martin att bli först vegetarian och sedan vegan.

Foto: Anders Ahlgren
Foto: Diether Endlicher/AP
Foto: TT
Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Jurek Holzer
Foto: Emil Langvad
Foto: Stefan Mattsson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Grizzlybjörn fiskar lax i Alaska. Alla läsare sjunger inte veganismens lov i gensvaren på Idagsidans serie.

Foto: Tom & Pat Leeson/IBL
Foto: Pat Tuson/TT
Grizzlybjörn fiskar lax i Alaska. Alla läsare sjunger inte veganismens lov i gensvaren på Idagsidans serie.
Grizzlybjörn fiskar lax i Alaska. Alla läsare sjunger inte veganismens lov i gensvaren på Idagsidans serie. Foto: Tom & Pat Leeson/IBL

”Vegansk snabbmat täcker upp behovet att svulla”

Jag blev vegan för ett drygt år sedan, och som 35-årig man, borgare och innerstadsbo från jägarfamilj var jag kanske lite utanför den typiska profilen. Jag influerades först och främst av min hustru, som aldrig skyggar ifrån att anpassa sitt liv efter sina värderingar. För hon hade ju rätt: väljer jag att fortsätta konsumera animaliska livsmedel så bidrar jag till mer lidande. Slutar jag så bidrar jag till mindre.

Att jag blir sugen på ost ibland känns ganska trivialt i sammanhanget. Särskilt idag, när allsköns substitut och vegansk snabbmat gott och väl kan täcka upp för ett plötsligt behov av att svulla.

Foto: Pat Tuson/TT
Annons
Annons
Foto: Klaus Rose/TT

Man ska våga göra obekväma ändringar i sitt liv.

Jag känner mig istället upplyft varje gång jag väljer bort något animaliskt, varje gång jag tänker efter och väljer mina värderingar istället för gommens spontana begär. Många tänker säkert som jag gjorde förut: ”jag vet ju egentligen hur djur behandlas i djurindustrin” eller ”jag borde nog äta lite mindre kött i alla fall”. Så, varje dag jag lever veganskt flyttar jag mina ideal och mina handlingar lite närmre varandra, och den känslan är fantastiskt befriande. Längtan efter smaken av den där saftiga steken i munnen blir oändligt fjuttig i jämförelse med de tusentals djurliv en enda persons veganism kommer att rädda under en livstid.

Förut avböjde jag alltid att titta på videoupptagningar inifrån slakterier och mejerier. Visst skrämdes jag av de avskyvärda övergrepp som skildras i dessa, men jag tror, hur själviskt det än låter, att jag skrämdes lika mycket inför de jobbiga frågeställningar sådan kunskap skulle ställa mig inför, och de val jag skulle tvingas göra. Så jag antar att lärdomen är att man ska våga ställa frågorna, och man ska våga göra obekväma ändringar i sitt liv. För om man lever i enlighet med det man tror på, så belönas man flerfaldigt i slutändan.

/Jonas Sigedal

Foto: Klaus Rose/TT
Annons
Annons

Jan-Erik, snart 60: ”Att bli vegan räddade min hälsa”

I mitt fall handlar det om hälsa. De senaste 25–30 åren har jag en gång per år gått på en omfattande hälsoundersökning. Ganska tidigt började läkarna säga att jag hade problem med kolesterol och skulle därför ta medicin mot detta problem. Då jag fick biverkningar av generiska statiner så var jag tvungen att ta en specifik medicin som kostade avsevärt mycket mer än de generiska alternativen. Sedan började läkarna säga att problemet med kolesterolet ökade och att nu började jag också få problem med blodsocker så därför borde jag ta mer medicin. Istället för att bara lyda läkarna började jag läsa och engagera mig i området och resultatet blev veganism.

Innan jag blev vegan var jag överviktig och hade problem med kolesterol och blodsocker. Men jag hade en massa mätdata (både i typ och tid) från alla dessa hälsoundersökningar. Sedan blev jag vegan, fortsatte äta samma mängder mat och på mindre än ett år förlorade jag 18 kg i vikt utan att banta. Jag är nu normalviktig (BMI 25 eller lägre) och mina problem med kolesterol och blodsocker har försvunnit. De kurvor i mitt stora kalkylark som hade oroat mig har ändrat riktning och ligger nu där de ska ligga. Jag spenderade mer än 25 år och enorma summor för medicin på att följa råd från svensk hälso- och sjukvård och det lyckades inte lösa mitt problem. Därefter tillbringade jag mindre än ett år och inga extra kostnader på veganism och det löste mitt problem. Jag fyller inom kort 60 år men har nu bättre hälsa än jag hade när jag var 40 år.

Ovanstående fungerar kanske inte för alla men det fungerade för mig. Det finns säkert personer som har invändningar mot ovanstående men i mitt fall finns fakta som är obestridliga, jag har mätdata över en mycket lång tidsperiod, både före och efter förändringen. Världen är full av kommersiella aktörer som vill tjäna pengar på vår hälsa (läkemedelsbolag, läkare, författare, bloggare etc.) och självutnämnda experter på olika dieter och hälsoaspekter men jag har nu tappat förtroendet för de flesta av dessa aktörer. Att läsa seriösa forskningsrapporter, att använda sunt förnuft och att utgå från sin egen data vinner i längden. Att man sedan gör en god sak för miljön och djur är dessutom en positiv sidoeffekt. 

Annons
Annons
Foto: Krister Hansson/IBL
Foto: Jonas Ekströmer/TT

/Jan-Erik

Foto: Krister Hansson/IBL

”Kul att ha vuxit in i en trend”

Många var smått aggressiva.

Jag har varit vegan i snart 20 år. Det var en son som inspirerade mig genom att dels laga väldigt god mat dels argumentera för varför vi inte har rätt att döda och plåga djur bara för att vi kan och inte för att vi måste (han hade läst filosofi).

I början var det krångligare. Det fanns färre produkter att köpa och jag blev ofta ifrågasatt i väldigt många olika sammanhang. Många var smått aggressiva. Så det är kul att ha vuxit in i en trend. Jag har aldrig ångrat mig.

/Inga Sjöberg

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ung klimatvegan kan dölja en ätstörning

Risken är att begränsningarna utlöser ett beteende som accelererar och inte längre kan styras.

Att värna om miljön och om djur får ett oerhört stort fokus och genomslag i dagens media och debatt. Detta är positivt och välbehövligt på många olika sätt. Men tyvärr finns det oönskade bieffekter som jag hoppas att ni också berättar om och belyser.

Många unga mår idag mycket dåligt på grund av klimatångest, och det finns ett starkt samband mellan ätstörningar och olika typer av begränsningar i kosten. Allt fokus och debatt om klimat och kost får till följd att allt fler börjar ändra sina kostvanor. Men tyvärr finns det stora risker förknippade med att begränsa sin kost, särskilt när man är ung och fortfarande växer. Risken är att begränsningarna utlöser ett beteende som accelererar och inte längre kan styras. Enligt en ätstörningsklinik i Stockholm hänvisar merparten av de som är inskrivna till miljön som orsak till varför man har ändrat sitt kostintag.

Annons
Annons

Författaren Jonathan Safran Foers bok ”Äta djur” inspirerade SvD-läsaren Martin att bli först vegetarian och sedan vegan.

Foto: Anders Ahlgren

/Mamma till starkt klimatengagerad och svårt sjuk dotter

Författaren Jonathan Safran Foers bok ”Äta djur” inspirerade SvD-läsaren Martin att bli först vegetarian och sedan vegan.
Författaren Jonathan Safran Foers bok ”Äta djur” inspirerade SvD-läsaren Martin att bli först vegetarian och sedan vegan. Foto: Anders Ahlgren

Vegan för klimatets bästa

Jag blev vegetarian efter att ha läst boken eating animals av Jonathan Safran Foer för 7 år sedan. Därmed förändrades min syn på djur som mat och behovet av att äta djur i grunden, men jag hade ändå svårt att släppa fisk och ägg (laktosintolerans satts stopp för mjölkprodukter).

Min inställning till behovet av personlig omställning kring kost kommer också från att jag till dags jobbar med klimatfrågor där just en av huvudpoängerna handlar om att minska konsumtion av kött för att minska utsläppen. 

Vegan blev jag först våren 2018 efter att ha kommit i kontakt med olika studier och forskningsresultat och ju mer jag läste om vad forskningen säger om konsumtion av animaliska proteinet och länken till många av de sjukdomar vi tar som ett ”vanligt” inslag i våra liv, cancer, hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, reumatism och högt blodtryck mm. desto mer övertygad blev jag. Det finns en hel del tung forskning, Ffa från USA som visar klart ökad risk för sjukdomar ju mer kött, fisk,mjölk, ägg etc vi äter. Även tex WHO har slagit larm om länken mellan rött kött och cancer. Och det finns en tongivande svenskt studie som kopplar mjölk till reumatism och benskörhet. 

Se också till exempel Michael Greger och hans digra webplattform kring ”hole food plant based diet” som en försäkring för god hälsa, nutritionfacts.org.

Annons
Annons
Foto: Diether Endlicher/AP
Foto: TT

/Martin

Foto: Diether Endlicher/AP

Tänk mer på var köttet kommer ifrån

Allt kött vi äter kräver mycket energi – och det är vi själva som betalar priset.

Jag kommer från från DDR och där var min familj tvungen att odla grönsaker och frukt samt att konservera för att det inte fanns så mycket utbud. Vi slaktade en gris tillsammans med min mosters familj en gång per året, konserverade köttet och gjorde korvar och skinkor. Barnen var närvarande, vi har sett hur det går till när ett djur dödas och var köttet kommer ifrån. Under 80-talet var jag aktiv i miljörörelsen som har präglat mitt förhållande till hållbarheten. Mat och miljö hör ihop.

Vi lagar enkel mat utan kött i hemmet under veckan som vi lagar själv från grunden. Vi köper kött från en bondgård i Östergötland några gånger per år. Så vet vi vad köttet kommer ifrån. Vi köper så att det räcker till en köttmåltid per vecka. När det blir en köttbaserad rätt så är det alltid något extra och maten ätas på lördsgskväll eller söndagar. Jag skulle önska att vi ökar medvetenheten om att allt kött vi äter kräver mycket energi – och att det är vi själva som betalar priset.

/Silke Wahlgren

Foto: TT
Annons
Annons
Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Jurek Holzer

Vi är köttätare

Den dag djuren blir veganer blir jag det också.

/Lena

Foto: Leif R Jansson/TT

Vegetarian av etiska skäl

Kan kort berätta att jag inte blivit vegan – ännu. Har slutat äta kött på samma sätt som jag slutade röka, långsamt men säkert! Jag är 64 år, slutade med rött kött tidigt 80-tal, slutade sedan med fågel på 90-talet och med fisk i början av 00-talet. Så jag är vegetarian sedan cirka 17 år och så mycket enklare det har blivit. Jag mår bra och trivs, förutom att jag många gånger måste förklara mina val för nya människor. Det är av etiska skäl jag är vegetarian, men kroppen mår så mycket bättre också. Min man äter fisk ett par gånger i veckan och det funkar bra att laga mat tillsammans.

/Silvia Ranestål

Foto: Jurek Holzer

Aldrig utan en läcker korv – och en god öl

Jag 72 år och tänker fortsätta med kött.

Nej, jag är inte vegan och tänker absolut inte bli det heller. Jag tycker om kött och är en måttlig konsument av kött, äter en hel del mat som inte är kött, men att aldrig få hugga tänderna i en god köttbit eller en läcker korv med en god öl – det är otänkbart. Jag 72 år och tänker fortsätta med kött så länge jag lever.

Annons
Annons
Foto: Emil Langvad
Foto: Stefan Mattsson/TT

/Håkan Gunnarsson

Foto: Emil Langvad

”En forskare kan inte vara aktivist”

Läser med förfäran dagens vegan-reportage. En forskare kan inte vara aktivist, för då är man inte objektiv. Den intervjuade påstår att utgångspunkten för många forskare på hennes område är kritik mot den kapitalistiska samhällsordningen, något som i sig diskvalificerar henne som forskare. När kommer köttälskarnas serie?

/Håkan Gergils

Foto: Stefan Mattsson/TT

Vegan för djurens skull

Djur är som små barn, försvarslösa och oskyldiga.

Det hela började med att jag var precis som alla andra, jag åt allt. Kött, fisk, ägg, mjölk. Det hade jag gjort under hela mitt liv och jag hade inte ens tänkt tanken att bli vegan, jag tyckte att dem var konstiga och jag förstod mig inte alls på deras filosofi. Jag som många andra trodde att djuren behandlades väl och mänskligt innan de skulle slaktas och några hemskheter skulle väl aldrig kunna ske här i Sverige. Ägg kommer från hönsen och sen till oss, på vilket sett skulle det vara hemskt och omoraliskt. När jag var 16 började jag att fundera, jag ville förstå vad som var så hemskt med mjölk, ägg-och köttindustrin. Självklart sökte jag på internet och där fick jag reda på vad som verkligen sker bakom stängda dörrar, bakom reklamen i samhället som visar glada och hälsosamma djur. Det kändes som jag levt i en lögn hela mitt liv, jag blev otroligt ledsen och dessutom fruktansvärt äcklad av det som sker i dagens samhälle.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT

Djur är som små barn, försvarslösa och oskyldiga. Men trots det lever de i värre förhållanden än dagens brottslingar. Veganismen har förändrat mitt liv på så många sätt. Jag känner mig otroligt tacksam men det finns också en ilska. Samma ilska man har mot barnmisshandlare, samma ilska man har mot dem som slår hundar eller som dem som är våldtäktsmän. Det är bara att det som händer med djuren i dagens samhälle är lagligt och det är det som får mig att bli rädd på riktigt.

/Elsa

Foto: Janerik Henriksson/TT

”Jag önskar att jag hade gjort det här tidigare”

Jag var 49 år när jag för två år sedan blev vegan och för mig är det egentligen ganska enkelt – om en inte behöver orsaka individer lidande, våld och död så tycker jag att det enda rätta är att låta bli. Detta måste gälla för alla kännande individer, inte bara människor. I det som egentligen betyder något är vi lika – människor liksom icke-mänskliga djur känner glädje, sorg, smärta, rädsla och kärlek. Och faktum är att vi behöver inte, den kunskapen finns bara en google-sökning bort.

Normen i dag är dock djurutnyttjande. Det är överallt omkring oss och pågår dygnet rum utan att vi ser det. Vi gör inte kopplingen mellan det levande djuret och det vi handlar i butikerna, vare sig det är en dunjacka eller en fläskkotlett. Vi ser inte det galna i att skjuta sälar för att de äter den fisk som vi själva ska döda. Bara i Sverige tar vi varje år livet av 107 miljoner landlevande djur som styckas upp i bitar för att bli mat. Att döda kännande individer för att deras kroppar smakar gott, för att det är bekvämt eller en tradition är fel och både futtigt och hemskt.

Annons
Annons

Det var ett uppvaknande och ett slag i magen att förstå hur djurindustrin ser ut. Och jag ska erkänna att det många gånger är en tung kunskap att bära och inte alltid lätt att leva mitt i detta våld. Men jag har aldrig varit så tillfreds med mig själv som jag är nu, när jag lever i enlighet med mina värderingar, på riktigt. Det har blivit roligt att laga mat igen och maten är en dröm. Det är inte en uppoffring att vara vegan. Min värld har istället blivit rikare och större. Jag önskar bara att jag hade gjort det här mycket tidigare i mitt liv.

/Tess Hérisson

Här kan du prenumerera på SvD:s nyhetsbrev om klimatet: Klimatkollen svd.seTesta din egen klimatpåverkan - gör Klimatkalkylatornsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons