Annons

Göran Eriksson:Liberalernas usla SCB-siffror kan vara bra för Sabuni

Nyamko Sabuni vill bli Liberalernas nya partiledare.
Nyamko Sabuni vill bli Liberalernas nya partiledare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristdemokraterna har aldrig legat så högt i SCB, medan Liberalerna hamnar under riksdagsspärren med sin sämsta siffra någonsin. Det kan vara goda nyheter för Nyamko Sabuni, som vill bli partiledare i Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

1. Vilka är de största nyheterna i SCB:s partisympatimätning?

Socialdemokraterna tangerar med 27,6 procent sitt sämsta resultat hittills i SCB, en notering som kom under flyktingkrisen hösten 2015. Kristdemokraternas spektakulära uppgång gör att partiet nu sätter SCB-rekord med ett stöd på 13,0 procent av väljarna. KD:s tidigare bästa SCB-siffra är från november 2000, när Alf Svensson ledde partiet.

Men det som kan få störst faktisk betydelse är att Liberalerna nu får sitt sämsta SCB-resultat någonsin, och stannar på 3,7 pinsamma procent.

2. Hur kan det få betydelse?

Liberalerna är just nu inne i en partiledarprocess där man ska ta fram en efterträdare till Jan Björklund. På måndagskvällen hölls en första offentlig utfrågning av de tre kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson.

Det är någon av de två förstnämnda som väntas få jobbet. Favorittippad är Erik Ullenhag, medan Nyamko Sabuni är mer kontroversiell och uppfattas som mer kritisk till samarbetet med Socialdemokraterna.

Nyamko Sabuni skulle kunna gynnas om krismedvetandet växer i Liberalerna. Och en rekorddålig SCB-siffra kan vara ett argument för att partiet måste göra något radikalt.

3. Finns det några andra intressanta siffror i mätningen?

Sverigedemokraterna backar sedan november, men är med 17,1 procent större än Moderaterna med 16,0. Det bekräftar bilden från andra mätningar att SD börjar etablera sig som Sveriges andra största parti.

Bakgrunden är att Moderaterna backar dramatiskt sedan mätningen för ett halvår sedan, och att partiet blöder väljare till de framrusande Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor.

En glad överraskning för de gröna är att MP växer, och nu i alla fall tillfälligt kan andas ut ovanför riksdagsspärren. Med ett nyvalt språkrör kommer säkert någon att tala om en Per Bolund-effekt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons