Annons

"Lidande jag inte ens orkar föreställa mig"

Gabriel Karlsson från Röda Korset tillsammans med lilla Fadia, som han mötte utanför en koleraklinik som Röda Korset stöttar i Arhab, norr om huvudstaden Sanaa.
Gabriel Karlsson från Röda Korset tillsammans med lilla Fadia, som han mötte utanför en koleraklinik som Röda Korset stöttar i Arhab, norr om huvudstaden Sanaa. Foto: Svenska Röda Korset

Oroligheterna runt hamnen i jemenitiska al-Hudaydah gör att civilbefolkningen tvingas betala ett mycket högt pris.

– Lidandet riskerar att öka och antalet offer stiga till nivåer som jag inte ens orkar föreställa mig, säger svenske Gabriel Karlsson, just hemkommen från sitt arbete som Röda Korset-delegat i området.

Under strecket
TT
Publicerad

Röda Korsets Gabriel Karlsson på organisationen sjukhus för krigsskadade i hamnstaden Aden.

Foto: Svenska Röda Korset

Röda Korsets Gabriel Karlsson på organisationen sjukhus för krigsskadade i hamnstaden Aden.

Foto: Svenska Röda Korset
Röda Korsets Gabriel Karlsson på organisationen sjukhus för krigsskadade i hamnstaden Aden.
Röda Korsets Gabriel Karlsson på organisationen sjukhus för krigsskadade i hamnstaden Aden. Foto: Svenska Röda Korset

Gabriel Karlsson berättar om familjen Ahmedi på sex personer som han träffat i det sargade landet. Mamman arbetar inte och pappan har inte fått någon lön på åtta månader. Barnen är hungriga och har slutat att gå i skolan, för där finns ingen lärare.

Liksom de allra flesta familjer i Jemen står de ständigt inför valet att köpa medicin, mat eller gas för att kunna laga mat – om de alls har råd med något av det. I ett land där inflationen har skjutit i höjden är inte heller de små slantar som familjen har längre värda så mycket, berättar Karlsson.

Det fattiga Jemen har i flera år härjats av splittring och konflikter. Bland parterna finns Saudiarabien som leder en militärallians som stödjer regeringen i striderna mot de Iranstödda Huthirebellerna.

Annons
Annons

I nuläget uppskattas 22 miljoner människor – omkring tre fjärdedelar av Jemens befolkning – vara i desperat behov av bistånd. Över åtta miljoner jemeniter vet inte var de ska få tag på nästa mål mat, enligt FN. Därför är förnödenheter från hjälporganisationer i form av mat, mediciner, koleratabletter, generatorer till sjukhus och vattenpumpar helt avgörande. Röda Korset har sin tredje största verksamhet i världen i just Jemen.

Men Gabriel Karlsson, som nyligen ansvarat för att förhandla med de väpnade styrkorna om tillgång till nödlidande områden, säger att det är svårt att få in förnödenheter i landet.

– Jag har sett lidande på båda sidorna av frontlinjen, berättar han.

I slutet fjolåret höll regeringsstyrkorna en blockad av hamnen i al-Hudaydah (Hodeidah) och inflödet av humanitär hjälp stod i princip still. Efter rebellattacken mot staden i onsdags och den planerade saudiskledda offensiven mot hamnen fruktar nu många att dess infrastruktur ska förstöras.

Röda Korset har redan tvingats dra ner på den volym av förnödenheter som transporteras genom hamnen. I stället fraktas mycket av varorna längs långa landrutter genom Saudiarabien.

– Vi har stora lager i Amman i Jordanien och därifrån har vi ibland flugit in lastflygplan till Saana, med det kostar jättemycket, säger Karlsson.

Vattenvägen är ändå det bästa och mest effektiva sättet att transportera nödhjälp. Det finns fler hamnar i Jemen, men de har inte samma fördelaktiga geografiska läge som den i al-Hudaydah (Hodeidah). Därifrån kan bland annat bistånd till de cirka 18 miljoner människor som bor i de rebellkontrollerade områdena i norr transporteras.

Som en konsekvens av den förvärrade säkerhetssituationen – och efter att en rödakorsmedarbetare mördats – har hjälporganisationen den senaste veckan flyttat stora delar av sin internationella personal ut ur Jemen. Många förs till Djibouti på andra sidan Adenviken.

– Nu går vi in på okänt territorium, en ny nivå. Lidandet riskerar att mångdubblas, säger Gabriel Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons