Annons

Björn Lindahl:Ligger ny teknik bakom fynden av superdiamanter?

Lundinfamiljens diamantbolag Lucara har satt nytt världsrekord för priset för en rådiamant. The Constellation, på 813 carat, såldes för en halv miljard kronor. Är det slumpen eller ny teknik som gör att superdiamanterna tycks bli allt vanligare?

Under strecket
Publicerad

Lesedi la Rona, en av de mycket stora diamanter som Lucara Diamond har hittat.

Foto: LucaraBild 1 av 1

Lesedi la Rona, en av de mycket stora diamanter som Lucara Diamond har hittat.

Foto: LucaraBild 1 av 1
Lesedi la Rona, en av de mycket stora diamanter som Lucara Diamond har hittat.
Lesedi la Rona, en av de mycket stora diamanter som Lucara Diamond har hittat. Foto: Lucara

OSLO Det föregående året har varit spekakulärt för Lucara Diamond, med två gigantfynd i gruvan Karowe i Botswana. Lukas Lundin, som är styrelseordförande i gruvbolaget, var nästan euforisk när SvD intervjuade honom i november om fyndet av en rådiamant på 1 109 carat, den näst största som någonsin hittats. Den döptes till Lesedi La Rona. Lundinfamiljen äger 19 procent av Lucara Diamond.

The Constellation, som nu sålts för 63 miljoner dollar, är som jämförelse på 813 carat och den sjätte största diamanten som hittats. Om man bara räknar med samma pris per carat är den större diamanten värd 86 miljoner dollar, eller 692 miljoner kronor. Auktionshuset Sotheby’s värderade diamanten i förra veckan mer försiktigt till 70 miljoner dollar, eller 595 miljoner kronor, inför auktionen den 29 juni.

Annons
Annons

**Det är inte många verksamheter **där ett enda objekt påverkar resultatet så mycket. Lucara Diamond räknar med en omsättning på 220 miljoner dollar i år, icke medräknat försäljningen av de två diamanterna. Försäljningen av The Constellation motsvarar därmed 29 procent av omsättningen. Då kommer gruvbolaget under året ha grävt upp 2,3 miljoner malm och hittat diamanter som sammanlagt motsvarar 350 000–400 000 carat.

Priset per carat är 77 649 dollar för The Constellation. Tidigare har analytikerna räknat med att Lesedi La Rona kommer säljas för 60 000–70 000 dollar per carat. Det kan behöva justeras upp nu.

1 carat motsvarar 0,2 gram. Lesedi La Rona väger med andra ord nästan ett kvarts kilo.

Frågan man kan ställa sig är om Lundinfamiljen, som köpte Karowefyndigheten för sex år sedan, råkade ha en helt osannolikt tur och hittade just den plats på jorden där de största diamanterna låg gömda? Gruvan utvinner 0,3 procent av världens diamanter men 40 procent av de diamanter som är större än 100 carat. Eller handlar det mer om teknik?

Diamanter bildas på 150–200 kilometers djup i jordskorpan. På det djupet är temperaturen 900–1 300 grader och trycket 50 000 gånger högre än i atmosfären vid jordytan. Det är det som pressar vanligt kol till diamanter. När bergarter av den sorten vandrar upp mot jordytan kallas de för kimberlit. Namnet kommer av gruvorten Kimberley i Sydafrika. Kimberlit förekommer som morotsformade, vertikala kroppar, som kallas för "pipes".

Lucara Diamond har installerat en ny sorts malmkrossare vid dagbrottet i Botswana samt en sorterings- och röntgenutrustning som gör det lättare att få ut de riktigt stora diamanterna.

Vad händer när de andra diamantgruvorna installerar samma utrustning? Blir det inflation i stora diamanter då? De som känner verksamheten väl ser inte att konkurrenterna är det största hotet – det är i stället att Lucara hittar ännu fler gigantiska diamanter. Då kan priset falla.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons