Annons

Janerik Larsson:Lika rätt nu som 1982

 Olof Palme; under valnatten 1985.
Olof Palme; under valnatten 1985.
Under strecket
Publicerad

I veckans nummer av den liberala veckotidningen NU finns en tänkvärd krönika av Johan Jakobsson som var partisekreterare för Folkpartiet Liberalerna 2002 - 2006.

Han redovisar det politiska läget valåret 1982 - bara den delen av krönika är mycket läsvärd för de som inte var med då.

Efter valdagen hade Vänsterpartiet Kommunisterna 5%, Socialdemokraterna 45%. Om VPK och de borgerliga röstade på samma reservation förlorade S-regeringens linje.

Striden handlade om att Olof Palme ville finansiera vallöftena med höjd moms. De borgerliga och VPK var eniga om att säga nej till momshöjningen.

I det läget gjorde Palme momshöjningen till en kabinettsfråga och hotade med nyval.

Då inledde Palme förhandlingar med kommunisterna. En överenskommelse slöts. VPK fick en utredning om differentierad matmoms och höjda matsubventioner. Palme fick sin generella momshöjning och kunde leverera på sina vallöften.

”Möjligen markerar det en process att VPK mer och mer börjar bli ett vanligt riksdagsparti” förklarade Palme i SvD dagen efter (17 december).

DNs ledare: ”Palme i kommunistburen”. M-ledaren Ulf Adelsohn i SvD: ”I natt föddes den röd-röda koalitionen.”

Jakobsson menar att Palme gjorde rätt:

”Strävan efter att samla stöd för att kunna regera är en förutsättning i ett parlament med många partier. Palme använde kommunisters röster när det krävdes. Och han satte polisen på kommunister, när det behövdes. En kompromiss om mervärdesskatten innebar inte att Moskva fick greppet om ännu ett land. Palmes demokratiska trovärdighet påverkades inte, i alla fall inte av just denna parlamentariska fingerfärdighet. Det var bra för Socialdemokraternas regeringsduglighet att Palme gick med på avgränsade kompromisser med VPK. Och jag tycker att det är lika rätt att försöka få igenom sin politik nu som 1982.”

Jag har tidigare skrivit om en annan situation då det krävs parlamentarisk fingerfärdighet för att få igenom regeringens politik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons