Annons

Likvidatorn vill blockera förlikningen i HQ

Likvidatorn försöker blockera förlikningen i HQ-fallet mellan Mats Qviberg och de övriga topparna å ena sidan och HQ AB:s konkursförvaltare å den andra.

– Konkursförvaltaren Bill Kronqvist har inte rätt att föra talan. Förutsättningarna för att han ska förlikas finns inte, säger likvidatorn Lars Ehrstedt.

Under strecket
Publicerad

Konkursförvaltaren har förlikats med Mats Qviberg (bilden) och de övriga topparna. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Konkursförvaltaren har förlikats med Mats Qviberg (bilden) och de övriga topparna. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT
Konkursförvaltaren har förlikats med Mats Qviberg (bilden) och de övriga topparna. Arkivbild.
Konkursförvaltaren har förlikats med Mats Qviberg (bilden) och de övriga topparna. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

HQ AB:s storägare, med miljardären Sten Mörtstedt i spetsen, vill att fallet prövas i hovrätten, inte förlikas.

Men konkursförvaltaren har i dag, fredag, förlikats med Mats Qviberg och de övriga topparna. Uppgörelsen innebär att Qviberg och hans tidigare kollegor avstår från att få ersättning för sina rättegångskostnader från tingsrätten på 262 miljoner och dessutom betalar drygt 25 miljoner till konkursboet. Allt för att slippa att fallet drivs i hovrätten.

Men Sten Mörtstedt, via bolag, och andra storägare har ställt säkerhet på 25 miljoner kronor för att målet ska kunna drivas, enligt likvidatorn Lars Ehrstedt.

Konkursförvaltaren Bill Kronqvist kräver dock betydligt större säkerhet än så, enligt Ehrstedt. Konkursförvaltaren vill ha säkerhet för Mats Qvibergs och de övriga topparnas rättegångskostnader i tingsrätten på 262 miljoner plus de 25 miljoner kronor som ingick i förlikningen, alltså 287 miljoner.

Annons
Annons

– Vi menar att vi har ställt erforderliga säkerheter, säger Lars Ehrstedt.

Lars Ehrstedt påpekar att rättegångskostnaderna på 262 miljoner berodde på att Mats Qviberg och de övriga topparna vann på alla punkter utom en i tingsrätten. Om utfallet i hovrätten blir annorlunda så slipper HQ AB betala de rättegångskostnaderna. Därför anser han att det räcker med att ställa säkerhet på 25 miljoner.

Hela debaclet började med att HQ AB stämde bolagets tidigare styrelse, inklusive Mats Qviberg, på 5 miljarder kronor, inklusive ränta, för fallissemanget i HQ Bank. Och trots att Qviberg och de övriga topparna gick vinnande ur striden i tingsrätten kom rätten med hård kritik mot flera av dem. HQ AB överklagade domen till hovrätten, men sedan försattes HQ AB i konkurs eftersom bolaget inte hade råd att betala vinnarsidans rättegångskostnader på en kvarts miljard kronor.

HQ AB är både i konkurs och likvidation samtidigt. Därför finns både en konkursförvaltare och en likvidator. Om konkursboet inte driver fallet kan HQ AB i likvidation driva det. Det är det HQ AB:s storägare och likvidatorn Lars Ehrstedt vill.

Hovrättsrådet Annika Malm har fått handlingar både från konkursförvaltaren och likvidatorn.

– Vi har skickat över handlingarna från likvidatorn till konkursförvaltaren som har fått till på måndag att yttra sig, säger hon.

Saken kompliceras ytterligare av att Mats Qviberg har sålt en fordran på HQ AB:s konkursbo, för sina rättegångskostnader från tingsrätten på drygt 51 miljoner, till sin forne vän Christen Ager-Hanssen. Norrmannen hotar att stämma Mats Qviberg i ett brev daterat 6 april. Han menar att Mats Qviberg inte kan förlikas om den fordran på 51 miljoner som han sålt. Dessutom kräver norrmannen att tingsrätten entledigar Bill Kronqvist.

SvD har sökt Bill Kronqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons