Annons

M-kritik: ”Borde ha nämnt Gui Minhai”

Utrikesminister Ann Linde (S) debuterar med sin första utrikespolitiska deklaration.
Utrikesminister Ann Linde (S) debuterar med sin första utrikespolitiska deklaration. Foto: Ali Lorestani/TT

Den feministiska utrikespolitiken ligger fast. Det meddelade utrikesminister Ann Linde (S) i riksdagens utrikespolitiska debatt på onsdagen. Den i Kina fängslade svenske förläggaren Gui Minhai nämndes däremot inte i hennes första utrikesdeklaration.

Under strecket
Publicerad

I sin utrikespolitiska deklaration betonar Linde EU:s betydelse för Sverige. Inte minst inom säkerhetspolitiken.

– EU är vår viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena, sa Linde när hon läste upp deklarationen i riksdagen.

Den markeringen, att EU är den viktigaste arenan, är ny. Linde betonade att ingen annan aktör i så stor utsträckning är en garant för svensk ekonomi, säkerhet och fred.

– Sverige ska fullt ut delta i EU-samarbetet och i dess utformning på ett sätt som värnar svenska intressen, sa Linde.

Hon uppgav också att EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik måste stärkas i syfte att försvara unionens intressen och värden globalt.

– Europa måste ta ett större ansvar för sin egen säkerhet, sa Linde.

”Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast och vår militära alliansfrihet tjänar oss väl”, står det i utrikesdeklarationen.

Annons
Annons

– Den förutsätter en aktiv, bred och ansvarsfull utrikes- och säkerhetspolititik i kombination med fördjupade försvarssamarbeten särskilt med Finland, och en trovärdig nationell försvarsförmåga, sa Linde.

Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller nordiskt land. Även det är en formulering som upprepas från tidigare utrikesdeklarationer.

En konkret nyhet i utrikesdeklarationen berör kampen mot den organiserade brottsligheten. Utrikesdepartementet (UD) ska tillsätta en ambassadör som ges uppdraget att samordna UD:s arbete mot organiserad brottslighet och stötta svenska brottsbekämpande myndigheter.

Dessutom ska ambassaderna få i uppdrag att bevaka frågan om brottslighet med koppling till Sverige, särskilt vissa ambassader i västa Balkan, i Sydkaukasien och i Latinamerika.

– Sverige kommer att stärka arbetet för att stoppa flödet av vapen och droger och ta nya steg mot gränsöverskridande brottslighet och terrorism. Europol och Eurojust är centrala i detta arbete, sa Linde.

Årets utrikesdeklaration är hennes första som utrikesminister. Någon ny utrikespolitisk linje syns inte.

En nära relation till USA beskrivs som central för Sveriges säkerhet och välstånd. Linde uttrycker oro för att USA lämnar multilaterala samarbeten.

Rysslandspolitiken ligger fast. Sverige och EU bör samarbeta med Ryssland där det finns gemensamma intressen, men den ryska aggressionen mot Ukraina och annekteringen av Krim fördöms.

– Vi verkar för att EU:s sanktioner mot Ryssland ska bibehållas så länge skälen till att de infördes består, sa Linde.

Annons
Annons

Sveriges relation med Israel har varit spänd under åren med förra utrikesministern Margot Wallström (S).

– Regeringen är mån om en god relation med både Israel och Palestina, sa Linde.

Hon uttryckte sig också försiktigt om den känsliga relationen med Kina.

– Kinas alltmer aktiva roll på den globala arenan innebär möjligheter och utmaningar, sa Linde.

– Vi för en rak och öppen dialog med Kina som utgår från våra och EU:s intressen. Mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är viktiga delar.

Den i Kina fängslade svenske förläggaren Gui Minhai nämndes inte i utrikesdeklarationen. Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark är kritisk till detta.

– Jag tycker att det är viktigt att man gör den typen av markeringar från riksdagens talarstol och det borde utrikesministern ha gjort, säger Wallmark.

Han tycker att det skulle ha markerat att det fria ordet har en särställning i det demokratiska Sverige.

Är regeringen rädd för hur Kina skulle reagera?

– Jag hoppas inte det, säger Wallmark till TT.

Varför tror du Linde inte nämnde hans namn?

– Det vet jag inte. Den frågan ska ställas till henne, säger Wallmark.

Hans Wallmark (M) menar också att regeringen bör vara mer självkritisk kring nyheten om att en ny ambassadör ska tillsättas.

– Vi behöver göra mer här hemma. Fler poliser i Sverige och ökat arbete för att kriminalisera våld och brottslighet, det är saker utrikesministern borde nämna.

Kristdemokraternas Lars Adaktusson tog upp att Margot Wallström var den enda av EU:s utrikesministrar som inte var välkommen till Israel.

– Vi hoppades på en förändring under Ann Linde, men inget har hänt, sa Lars Adaktusson som frågade Ann Linde hur en normaliserad relation till Israel ska vara möjlig.

– Är Sverige berett att ändra politiken? frågade Lars Adaktusson.

Ann Linde svarade att det är viktigt för Sverige att ha en god relation till både Israel och Palestina, och att hon tycker att det är konstigt att Israel inte vill ha utbyte på utrikesministernivå “bara för att man tycker olika”.

Ann Linde sa också att hon står fullständigt bakom erkännandet av Palestina.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons