Annons

Lisa Irenius:Linderborgs allvarliga anklagelse vilar på mycket svag grund

Aftonbladet kritiserar Dagens Nyheter för att på lösa grunder misstänkliggöra en rysk journalist – samtidigt misstänkliggör Aftonbladet på lösa grunder en svensk forskare.

Under strecket
Publicerad

Kulturcheferna för Sveriges största tidningar på Bokmässan 2018. Från vänster: Åsa Linderborg, Björn Wiman, Lisa Irenius och Karin Olsson.

Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1

Kulturcheferna för Sveriges största tidningar på Bokmässan 2018. Från vänster: Åsa Linderborg, Björn Wiman, Lisa Irenius och Karin Olsson.

Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1
Kulturcheferna för Sveriges största tidningar på Bokmässan 2018. Från vänster: Åsa Linderborg, Björn Wiman, Lisa Irenius och Karin Olsson.
Kulturcheferna för Sveriges största tidningar på Bokmässan 2018. Från vänster: Åsa Linderborg, Björn Wiman, Lisa Irenius och Karin Olsson. Foto: Staffan Löwstedt

Det finns något smått absurt över det uppblossade mediebråket om svensk Rysslandsbevakning. Aftonbladet Kultur gav sig på Dagens Nyheter, varpå Expressens kulturchef Karin Olsson gav sig på Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, varpå Linderborg anklagade Olsson för att till Expressen ha värvat en möjlig spion, som tidigare ”aldrig hade varit i närheten av en kultursida”. Samtidigt som denna förment möjliga spion visst har varit i närheten av en kultursida sedan flera år, nämligen Svenska Dagbladets.

Här kommer alltså även SvD in i bilden. Och trots – eller just på grund av – absurditeten är det som står på spel här verkligen ingenting att skratta bort.

I grunden handlar det om den svenska bilden av Ryssland. Överdrivs det ryska hotet – eller tas det inte tillräckligt på allvar? Enligt Mattias Göranssons och Johannes Wahlströms granskning i Aftonbladet Kultur har DN gjort sig skyldiga till överdrifter i sin bevakning. Framför allt kritiserar de hur DN har beskrivit en rysk journalist som agent. Deras text väcker onekligen en hel del frågor och jag kan hålla med Åsa Linderborg om att DN borde svara på dem.

Annons
Annons

Linderborgs anklagelse är minst sagt anmärkningsvärd.

Men mediebråket handlar också om svenska personer och deras roll i den svenska bevakningen och analysen av Ryssland – och deras trovärdighet. Inte minst då forskaren Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, som också har skrivit ett tjugotal texter i Svenska Dagbladet, främst understreckare, sedan 2013. (Det senaste året har han också skrivit ett fåtal texter på Expressens kultursida.)

Nu anklagar Åsa Linderborg honom för att kanske vara en spion: ”Enligt läckta dokument som brittisk press tar på allvar, misstänks Martin Kragh arbeta för främmande makt, närmare bestämt den brittiska underrättelsetjänsten. Om det stämmer, hyser Expressen en medarbetare som säljer (falsk) information om sina landsmän.”

Linderborgs anklagelse är minst sagt anmärkningsvärd. För även om brittisk press tar några dokument på allvar så betyder det knappast att allt som står i dessa är sant. Och att ett namn figurerar i den här typen av dokument räcker knappast som bevis. Framför allt är det alldeles för svagt för att sprida en sådan allvarlig anklagelse – att en namngiven person kanske arbetar för en främmande makt! – i Sveriges största dagstidning. Särskilt med tanke på att det är känt att ryska aktörer arbetar aktivt med att diskreditera personer som kritiskt granskar deras digitala krigföring.

Samtidigt som Aftonbladet kritiserar Dagens Nyheter för att på lösa grunder misstänkliggöra en rysk journalist, misstänkliggör alltså Aftonbladet på lösa grunder en svensk forskare.

Det är ett misstänkliggörande som får stora konsekvenser för den enskilda individen, särskilt i en digital värld där sådana anklagelser snabbt sprids och förvandlas till hot och hat. I förlängningen kan det också leda till att forskare och journalister inte ens vågar närma sig ett så laddat ämne som Ryssland. Då får vi ännu sämre förståelse för landet – och blir än sämre rustade för att hantera ryska desinformationskampanjer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons