Annons

”En sallad duger sällan vid hård träning”

Kan en vegetarian ta OS-guld? Absolut, menar SvD:s näringsfysiolog Linda Bakkman. Hon driver just nu ett projekt för att ta fram hållbar vegokost som ska vara förenlig med prestationer i världsklass.

Under strecket
Publicerad

”Det gäller att anpassa köket till alla de krav man har när man tränar”, säger Linda Bakkman.

Foto: Thomas OneborgBild 1 av 1

”Det gäller att anpassa köket till alla de krav man har när man tränar”, säger Linda Bakkman.

Foto: Thomas OneborgBild 1 av 1
”Det gäller att anpassa köket till alla de krav man har när man tränar”, säger Linda Bakkman.
”Det gäller att anpassa köket till alla de krav man har när man tränar”, säger Linda Bakkman. Foto: Thomas Oneborg

Argument om att vegetarisk kost inte fungerar för den som tränar hårt håller inte, menar Linda Bakkman.

– Vi vill visa att det går att välja vegetariska alternativ även för individer som ställer extremt höga krav på sin prestationsförmåga. Alla måste ställa om till en mer hållbar kosthållning för vår planet, och det går att göra det utan att kompromissa med varken hälsa eller prestationsförmåga, säger Linda Bakkman.

Projektet ”Vego i världsklass” är ett samarbete mellan Sveriges olympiska kommitté och Världsnaturfonden (WWF) som drog igång i februari och finansieras av Postkodlotteriet.

Hittills har mycket tid ägnats åt planering men nu går arbetet över i en praktisk fas. Under 300 dagar kommer de vegetariska måltider som tagits fram att serveras ute i läger- och tävlingssammanhang. I projektet deltar en rad – än så länge hemliga – svenska olympiska idrottare som ambassadörer.

Annons
Annons

– Nu när maten börjar serveras i träningssammanhang ska vi utvärdera vad idrottarna tycker. Håller de sig mätta? Fungerar magen? Alla sådana frågor ska vi få svar på nu.

Om olympiska medaljörer kan göra det så finns det inget som hindrar dig och mig.

WWF tar inom ramen för projektet fram en konsumentguide om vilka vegetariska alternativ som är bäst att välja ur ett hållbarhetsperspektiv, det kan exempelvis vara att välja solrosfrön framför pinjenötter. En del av projektet går också ut på att utveckla det vegetariska köket så att det fungerar för de som tränar hårt.

– Tränar du hårt är ditt proteinbehov är dubbelt så högt som snittet, och du har sannolikt ett kraftigt förhöjt energibehov. Det gäller att anpassa köket till alla de krav man har när man tränar – en linssoppa eller en sallad duger sällan. Det finns verkliga näringsmässiga utmaningar med att välja vego, och de vill vi belysa och pedagogiskt illustrera hur man kringgår säger Linda Bakkman.

Hon menar att vi ofta fokuserar på det som tas bort när det gäller vego, medan det centrala borde vara vad vi kompletterar kosten med. Syftet med projektet är inte alls att olympierna ska bli vegetarianer utan att utmana köttnormen. Istället för att se kött som en självklar del av varje måltid kanske man kan begränsa sin köttkonsumtion till enstaka tillfällen och då välja bättre alternativ som ger mindre klimatpåverkan.

– Vad vi äter spelar roll, och där kan vi alla bidra med medvetna val. Om olympiska medaljörer som har sikte på världstoppen klarar att göra sin kosthållning grönare finns det inget som hindrar dig och mig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons